Ana içeriğe atla

Aşırı işlenmiş gıdalar: Ne ile besleniyoruz

Ultra İşlenmiş paket ürünler tehlikeli mi Neredeyse tüm gıda ürünleri bir dereceye kadar işlenerek raflara gelir. Kavrulmuş et, pastörize süt, soğuk sıkım yağ, dondurulmuş sebze, ezilmiş tahıl, kurutulmuş meyve az da olsa işlem görür, besin değerlerinde az kayıp olur. Fakat bazı gıdalar varki içinde olmayan madde yok, mutfakta olmayan içerik çok; hazır çorba, dondurulmuş yemek, ketçap mayonez, salam sosis, kek cips, şekerli gazlı içecek, fruktoz şuruplu yiyecek .. Önemli besinlerden yoksun, yapay lezzete ve raf ömrüne odaklı, fazla işlenmiş bu gıdalar sepette pek olmasa da olur.

Paket ürünlerle tanışma yaşı çok küçük hatta bazen doğumdan hemen sonra. Emzirme döneminin kısalması ve zaman kıtlığından olsa gerek mama ve ek besine geçişte hazır ürün kullanımı artıyor. 

Artan ekran süresi sonucu oldukça etkili olan reklamlarla büyüyen sağlıklı ! çocukların tercihi de elbette anne elindenmiş gibi, kolaya kaçılmamış, sütü bol paketlerden yana. Anne elinde, evde yapılmış olana kıyasla çok fazla fruktoz, şeker, yağ türevi içermesinin yanında bu paketlerin içinde evde kullanılmayan maddelerde bulunur. Sık tüketimi ile bağırsak yapısı, iştah mekanizması bozulur, tat algısı değişir. Çocuk yaşta görülme sıklığı artan kansızlık, insülin duyarlılığında bozulma, insülin bağımlı diyabet, hipertansiyon, metabolik sendrom, obezite ile geçen yıllar sonucu organ yetmezliği ve kaybı da artar.

Konu ile ilgili çalışmalardan birinde aşırı işlenmiş gıdaların tüketimi üzerine araştırma yapıldı. Araştırmaya dahil edilen katılımcılar iki gruba ayrıldı. Toplam lif, protein, karbonhidrat, yağ, şeker ve sodyum miktarı eşit olarak ayarlanan iki menü sunuldu. İlk grubun öğle menüsü tavuklu ıspanak salata, bulgur, elma, üzüm ve aycekirdeği iken, ikinci grupta ise diyet limonata ile çabuk yemek (fast food) tipi menü vardı. Herkesin istediği kadar yemesi için yemek miktarına sınırlama konulmadı. Katkı maddesi içersin içermesin her iki menünün tadı beğenildi. Fakat aynı besin değeri içeren menüler olmasına rağmen aşırı işlenmiş menü alan grubun yediği miktar ve dolayısıla aldığı kalori daha fazlaydı. 

Çalışma sonunda bu gruptakiler kilo alırken, ilk gruptakiler kilo vermişti. Çabuk yemek (fast food), yemeğin daha çabuk ve daha fazla tüketilmesine neden olmuştu. Hazır gıda ve içeriğindeki katkı maddeleri tüketiminin, açlık tokluk hormonlarına (gherelin, leptin, PYY) etkisi ile doyma hissini geciktirdiği düşünüldü. 14 gün süren çalışmanın sonunda katılımcıların grubu değiştirilerek çalışma tekrarladı. Fakat sonuçlarda değişiklik olmadı aynıydı.

Bu araştırmadan yola çıkan bir doktor BBC kanalında yayınlanan bir deney yaptı. Otuz gün süren deneyde, yüzde 80 i fazla işlenmiş ürünlerden oluşan bir beslenmeye geçti. Deney boyunca uyku kalitesinde azalma, sindirim sisteminde bozulukluklar meydana geldi. 

Otuz gün sonunda, alınan 7 kiloya ek olarak açlık hormonunda yüzde 30 artış oldu. Bu duruma neden olan bu ürünlerin az işlenmiş besinlere göre daha az çiğneme ile hızlı tüketime yol açtığı belirtildi. Ayrıca, madde bağımlılığına benzer şekilde beynin ödülden sorumlu alanında değişiklik gözlendi. Yani bu fazla işlenmiş paket ürünler tekrar tekrar yeme isteği oluşturarak bağımlılık yapıyordu.

Uzun süre dayanması için gıdaların işlenmesi kaçınılmaz. Her işlem tamamen zararlı da sayılmaz. Bir karotenoid türü olan likopen ısıl işlem gördükçe vücutta kullanılabilirliği artar. Mesela domatesten menemen yada salça yapımı likopeni artırır. Fakat ısı dahil birçok koşula dayanaksız olan C vitamini ve bazı bileşikler azalır.

Yüksek sıcaklıkta ve uzun süre kızartma, kavurma, fırınlama, mikrodalga ısıtma sonucu renk değişiminde besin maddeleri akrilamid, aldehit, peroksit ve trans yağ asitleri gibi bileşiklere dönüşür. Kanserojen bir bileşik olan akrilamid özellikle patates cipslerinde, gevrek, büskivi, kek, kavrulmuş kuruyemişte oluşur. Bu bileşik kansızlık, çeşitli organlarda tümöre neden olabilir.

Kurutma, dondurma gibi basit işlemlerde bile vitaminler dahil besin değerinde azalma olurken, kepek kabuk dahil posa arındırma işlem derecesi arttıkça kayıp ciddi oranlara varır. Buna ek yüksek miktarda şeker, tuz, yağ türevleri ve sayısız katkı ve kimyasal maddesiyi barındıran ürünlerinse zararı faydasını geçer.

Zararı en aza indirmek için satın almadan önce etiket okuma alışkanlığını kazanmak gerekir. Örneğin, içindekiler listesinde sıralama en fazladan en aza doğrudur. Raftaki meyve suyunun, meyvenin suyu değilde meyve aromalı sulandırılmış katkı madde karışımı olma ihtimali yüksektir. Ortalama bir tek paket kekin içeriğinde 5 ila 10 küp şekere ilave olarak glukoz - fruktoz şurubu ve/ veya yapay tatlandırıcılar ile tanımadık kelimelerle dolu uzun bir liste bulunur.

Cafcaflı ambalajları da cabası. Çoğunluğu plastik ve türevi olan ambalajlar dünyamızda geri dönüşü olmayan bir kirliliğe de neden oluyor. Dünyamız plastiklerle obezleşiyor. Daha kötüsü bu atıklar canlıların hayatına mâl oluyor. Suya karışıyor, havaya karışıyor, toprağa karışıyor. Dalından kopardığımız domatese bibere geçiyor, yine bize dönüp midemize giriyor, kanımıza karışıyor.

Tüm bunlar bilinse de leziz tatlardan vazgeçmek zor. Plastik atık oluşumunu en aza indirmek şartıyla, ara sıra atıştırmalık yemekte herhangi hastalığı olmayanlar için vücut sağlığı açısından ciddi bir sakınca olmasada bağımlılık noktasına gelmeye de gerek yok. Ama fazla miktarda tüketiliyorsa önce alternatiflere yönelerek fazla işlenmiş gıdaların miktarı ve sıklığı azlatmak gerek: En basitinden; aromalı, gazlı, enerji verici paket içecekler yerine bir bardak su ile taze kuru meyve, cips yerine çiğ az işlenmiş kuruyemiş daha iyidir. Sonra biraz zahmet ile elde hazırlamak: Tuzdan fazla fruktoz, şeker türevi içeren peynir aromalı, baharatlı hazır krakerler yerine en basiti peynir zeytin ekmek olabilir.

Hayat boyu beslenme : minell's projesi , hayatboyubeslenme

Kaynaklar ve İleri Okuma

van Tulleken, Chris. What happened when I ate ultra-processed food for a month. BBC. https://m.youtube.com/watch?v=T4PFt4czJw0 https://www.bbc.co.uk/food/articles/van_tulleken

Codex General Standard for Food Additives (GSFA) Online Database https://www.fao.org/gsfaonline/docs/CXS_192e.pdf

Usman Mir Khan, Mustafa Sevindik, Ali Zarrabi, Mohammad Nami, Betul Ozdemir, Dilara Nur Kaplan, Zeliha Selamoglu, Muzaffar Hasan, Manoj Kumar, Mohammed M. Alshehri, Javad Sharifi-Rad, "Lycopene: Food Sources, Biological Activities, and Human Health Benefits", Oxidative Medicine and Cellular Longevity, vol. 2021, Article ID 2713511, 10 pages, 2021. https://doi.org/10.1155/2021/2713511

Xianli Wu, Liangli Yu, Pamela R Pehrsson, Are Processed Tomato Products as Nutritious as Fresh Tomatoes? Scoping Review on the Effects of Industrial Processing on Nutrients and Bioactive Compounds in Tomatoes, Advances in Nutrition, Volume 13, Issue 1, January 2022, Pages 138–151, https://doi.org/10.1093/advances/nmab109

Türkyılmaz, P. D. C. . Emzirme Danışmanlığı ve Emzirmede Karşılaşılan Sorunlar . Klinik Tıp Pediatri Dergisi , 8 (2) , 19-33 2016. Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/ktpd/issue/45489/595253

Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması (TBSA) 2019

Dünya Sağlık Örgütü. Avrupa Gıda ve Beslenme Eylem Planı 2015-2020. http://hsgm.saglik.gov.tr/depo/birimler/saglikli-beslenme-hareketli-hayat-db/Yayinlar/kitaplar/diger-kitaplar/dunya-saglik-orgutu/Avrupa-Gida-ve-Beslenme-Eylem-Plani-2015-2020.pdf

Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı Yetişkin ve Çocukluk Çağı Obezitesinin Önlenmesi ve Fiziksel Aktivite Eylem Planı 2019-2023 https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/beslenmehareket-yayinlar1/beslenmehareket-programlar.html?task=weblink.go&id=585

Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı (2017-2021) https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/beslenmehareket-yayinlar1/beslenmehareket-programlar.html?task=weblink.go&id=355

Michalak J, Czarnowska-Kujawska M, Klepacka J, Gujska E. Effect of Microwave Heating on the Acrylamide Formation in Foods. Molecules. 2020; 25(18):4140. https://doi.org/10.3390/molecules25184140

Mónica Quesada-Valverde, Graciela Artavia, Fabio Granados-Chinchilla & Carolina Cortés-Herrera (2022) Acrylamide in foods: from regulation and registered levels to chromatographic analysis, nutritional relevance, exposure, mitigation approaches, and health effects, Toxin Reviews, DOI: 10.1080/15569543.2021.2018611

Cuevas-Sierra A, Milagro FI, Aranaz P, Martínez JA, Riezu-Boj JI. Gut Microbiota Differences According to Ultra-Processed Food Consumption in a Spanish Population.

Hall KD, Ayuketah A, Brychta R, Cai H, Cassimatis T, Chen KY, Chung ST, Costa E, Courville A, Darcey V, Fletcher LA, Forde CG, Gharib AM, Guo J, Howard R, Joseph PV, McGehee S, Ouwerkerk R, Raisinger K, Rozga I, Stagliano M, Walter M, Walter PJ, Yang S, Zhou M. Ultra-Processed Diets Cause Excess Calorie Intake and Weight Gain: An Inpatient Randomized Controlled Trial of Ad Libitum Food Intake. Cell Metab. 2020 Oct 6;32(4):690. doi: 10.1016/j.cmet.2020.08.014. Erratum for: Cell Metab. 2019 Jul 2;30(1):67-77.e3. PMID: 33027677.

En çok okunanlar

Stresle başetme: Huzuru bulmanın yolu

「 Çözüm roket tasarlayıp fırlatmakta yada bilimde teknolojide değil. Özgüvende cesarette bile değil. Çözüm akılda, kalpte, gönülde. İnanç her neredeyse çözüm orada. Hapsolmuş, kaybolmuş, yalnız çaresiz kalmış, yolunu şaşırmış insanlığın çözümü.. 」

Hayat Boyu Beslenme: Bilinmeyen

「 Tek gerçek bilgelik, hiçbir şey bilmediğini bilmektir. 」

Bilinçli yemek: Aralıklı açlık nedir nasıl uygulanır

Son dönemin en çok araştırma yapılan konulardan biri de açlık . Çoğunluğu hayvanlar üzerinde denenmiş olmakla birlikte çalışmaların verdiği sonuçlar açlık hakkında daha olumlu düşünmeye teşvik ediyor. Daha çok insan temelli araştırmaya ihtiyaç olduğu kesin. Fakat eldeki verilerin önemli bir kısmı en basit ifadeyle, aralıklı açlık ile iyileşen insülin duyarlılığı, azalan büyüme horomonu ve insülin benzeri büyüme faktörü 1 ( IGF-1 ) olduğunu gösteriyor. Bu da daha düzenli kan şekeri, daha az yağ tutulumu ve daha az yaşlanma demek aslında. ( farklı sonuçlar: insülin direnci , artan büyüme hormonu ) Aralıklı açlık nedir? Tıpta aralıklı oruç ( intermittent fasting ), dönüşümlü açlık ve zaman kısıtlı açlık gibi türleri olan bilinçli aç kalma hali. Aslında eskiden beri kültürlerin ve çoğu inancın da bir parçası. Türk kültüründe 'azı karar çoğu zarar' deyişi, İslami bakışta ' insana belini doğrultacak iki lokma yeter, bununla yetinmezse midenin en çok üçte biri yeme

COVID-19: Hastalıkla ilişkili bulunan kriter

Dünya Sağlık Örgütü ( WHO ) tarafından 11 Mart 2020'de küresel salgın ilan edilen yeni koronavirüs hastalığı ( COVID - 19 ) için aşı çalışmaları ve aşıya karşı çelişkili görüşler devam ederken, insanımıza düşen ilk ve öncelikli tedbir kontrollü sosyal hayattır. Pandeminin getirdiği kısıtlamalar alışkanlıkları ve hayat kalitesi n i farklı şekilde etkilemiş olabilir. Fakat pandemi krizi nde süreci kısaltacak başetme yollarıda yok değil. Koronavirüs, diğer viral enfeksiyonlarda olduğu gibi kronik hastalıkların bulunduğu ve bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda daha riskli olabiliyor. Bu riskinin azaltılmasında ve bağışıklığı artırmada düzenli orta düzey fiziksel hareket , uygun beslen m e ve kaliteli uyku yu içeren hayat biçimi nin önemli bir rolü olabilir. Koronavirüs salgını içinde yaklaşan ikinci Ramazan ayında orucun , yeterli sıvı alımı, etkili beslenme ve uygun egzersiz ile desteklenmesi bağışıklık sistemini iyileştirebilir . Şuana kadar kanıtlanmış te

Depreme hazırlıklı olmak: Erken uyarı sistemi

D ünyadaki en yoğun üç deprem kuşağından biri, Alp-Himalaya Deprem Kuşağında yer alan bir deprem ülkesi Türkiye 6 Şubat'a depremle uyanır. Depremden saatler sonra yakın uzak birçok ildeki telefonlarda erken uyarı sisteminin yeni bir deprem ikazı vermesiyle saniyeler içinde sarsıntı başlar. Maraş'ı ikinci yıkıcı deprem vurmuştur.

Göbek yağının tehlikesi ve yağ yakmanın matematiği

B el çevresinde göze çarpan bir yağlanma oluşmaya başlamışsa dikkat! Çünkü bu genişleme insulin direncinden, polikistik over sendromuna (PCOS), depresyona, demansa, uyku apnesine, kalp damar hastalıklarına, karaciğer yağlanmasına, kolon, meme, prostat kanserlerine kadar birçok hayati sorun için ihtardır.

Çay: Demleme şekli ve antioksidan etkisi

Türkiye ve dünya genelinde sudan sonra çay , en çok tüketilen içeceklerden biridir. Camellia Sinensis adlı çay bitkisinin yaprakları; soldurma, fermantasyon, kıvırma, kurutma gibi işlemlemlerden geçirilir. İşlem farklılığını göre beyaz, yeşil, matcha , oolong, siyah ve pu-erh çayları elde edilir. Çayda kafein (tein) ve antihipertansif, karaciğer koruyucu, rahatlatıcı, sakinleştirici etkisi olduğu düşünülen, çaya umami tad veren L-teanin ile birlikte 4000 civarında madde bulunur. Fiziksel ve psikolojik sağlık üzerinde olası etkilerinden dolayı EGCG (epi gallo kateşin gallat) çayın en çok araştırılan bileşenlerinden biridir. Antioksidan kapasitesi yüksek bir bileşik olan EGCG, C vitamininden 20 kat, E vitamininden 30 kat daha aktif tir. Bir flavonoid grubu polifenol olan kateşin ve türevleri (EGCG, ECG, EGC, EC); beyaz, sarı ve yeşil çayın temel bileşenleridir. Çayın kendine özgü acı - buruk tadını verir. Oolong ve siyah çay gibi yarı ve tam fermente çay üretimi için gene

Bağırsak Beyin: Mikrobiyota nedir ne yapar

Antik Yunanca'da « küçük asa » anlamına gelen bakterilerin çoğunlukta olduğu, ve mantar, arke, virüsleri de içeren mikroorganizma topluluğuna mikrobiyota , mikro biyom yada mikrobiyal ekosistem adı verilir. İnsan mikrobiyotası ilk, anne karnında - doğum sırasında oluşmaya başlayıp yetişkin insanda, insan hücre sayısının 1.3 - 2.2 katına ve 1.5- 2 kilogram ağırlığı ile insan beyni ağırlığına ulaşır. Deri, ağız, burun, solunum sistemi, sindirim sistemi ve ürogenital sistem dahil vücudun iç ve dış bölgelerinde yaygın olarak bulunurken, bağırsak mikrobiyatası insan vücudundaki en kalabalık yerleşim yeridir, bağırsak florası olarak da adlandırılır. Henüz anlaşılamayan yollarla enterik sinir sistemi (ESS) ve merkezi sinir sisteminde (MSS) etkili olan bağırsak mikrobiyatası ; vitamin (B1, B5, B7, B9, B12, K2), nöro transmiter (serotonin, dopamin, GABA), metabolizma ve iştahı düzenleyen kısa zincirli yağ asitleri ( bütirik asit , propionik asit, asetik asit), konjuge lino

Acı su gerçekleri: Ne kadar su harcıyoruz?

Hepimizin 💧 suya ihtiyacı var ama yeryüzünde suyun sadece % 2️.5 'i tatlı 💧 su yani içilebilir 🚰 su.

Ödem nasıl atılır

Dokularda sıvı birikmesiyle oluşan ödem, periferik olan türünde cilde baskı uygulandığında bir süre çöküp kalan şişliktir. Fazla tuz tüketimi, hareketsizlik, altta yatan bir hastalık, bazı ilaçlar, stres, mens dönemi ( PMS ) ve gebe lik gibi hormonal değişimler, uzun dönem proteinden yetersiz beslenme bu şişliğin nedeni olabilir. Uzun süre inmeyen şişlikte gecikmeden sağlık kuruluşuna başvurmak önemlidir. Nefes almada güçlük, ağrı gibi belirtilerde acil yardım gerekir. En temel tedavi bireye ve mevcut hastalıklarına uygun makro - mikro besin ögeleri ve biyoaktif bileşenleri içeren doğru bir beslenme düzeninin dahil olduğu hayat tarzı değişikliğidir: - Ölçülü ve doğru olmak. Yararlı olanı zararlı yapan miktarıdır. İhtiyaç fazlası olan, yanlış olan bedene maddi ve manevi yük olduğu gibi başka sorunlara da yol açabilir. Bir iki mevsimlik bitkilerin her zaman ulaşılabilir olması talebin yanlış olduğunu gösterir. Daha çok daha büyük ürün hedefiyle ilaçlara boğulmuş, sistemini şa