Ana içeriğe atla

Depreme hazırlıklı olmak: Erken uyarı sistemi

D
ünyadaki en yoğun üç deprem kuşağından biri, Alp-Himalaya Deprem Kuşağında yer alan bir deprem ülkesi Türkiye 6 Şubat'a depremle uyanır. Depremden saatler sonra yakın uzak birçok ildeki telefonlarda erken uyarı sisteminin yeni bir deprem ikazı vermesiyle saniyeler içinde sarsıntı başlar. Maraş'ı ikinci yıkıcı deprem vurmuştur.

Ülkemize ve insanımıza geçmiş olsun. Milletimizin başı sağolsun.   (AFAD Deprem dayanışması | Depremde ne yapılmalı )

Deprem erken uyarı (EEW) sistemleri, bu yüzyılın en yıkıcı depreminde olduğu gibi Dünya'nın en şiddetli ve ölümcül afet risklerini azaltmak için bina dayanıklılığı kadar hayati önem taşır. Depremin gerçek zamanlı izlenmesinin yanında okullarda, hastanelerde, apartmanlarda, araçlarda insanlara kısa süre içinde olsa depreme hazırlanmaya vakit tanır. (Türkiye ve Dünya'da son depremler listesi )

Erken uyarı sistemi nasıl çalışır?
¹ Sistemdeki sismik sensörlerden oluşan sismik ağ, bir depremin oluşturduğu sismik dalgalardan ikincil ve yıkıcı S (secondary) dalgasından daha hızlı yayılan öncül P (primary) dalgasını algılar
² ve sarsıntı konumu ve büyüklük verilerini hızla merkeze aktarır.
³ Merkezdeki telekomünasyon cihazı işlenen verileri, sarsıntı ulaşmadan önce daha ilerideki bölgelere uyarı mesajı olarak gönderir. (bkz: Android Deprem Uyarı Sistemi Nasıl Çalışır?)
Earthquake Early Warning Systems Taking Too Long to Roll Out, Scientists Say

Depremler büyük kütle hareketleri de üretir. Japonya'daki 9 büyüklüğünde Tōhoku depreminde P dalgasının (6.0-8.0 km/s) yanında bu dalgalardan çok daha hızlı- ışık hızında- olan kütleçekim / yerçekim dalgaları (300.000 km/s) oluştuğu belirlenir. 2011 Tōhoku depremi gibi büyük depremlerden elde edilen bu gravimetrik veriler, sismik dalgalara kıyasla dakikalar öncesinden, daha uzun uyarı süresi oluşturur. (bkz: Büyüklük nedir, nasıl ölçülür?, Japon Meteoroloji Ajansı: Deprem Erken Uyarı Sistemi)

Saniyeler yada dakikalar kadar kısa zaman önce gelen bu uyarılar can ve mal kaybını azaltmak için harekete geçmeye zaman oluşturabilir. Yangın çıkmasını önlemek için elektrik ve doğalgazın kapatılması, daha güvenli bir yere geçilmesi, çök-kapan-tutun ile hayat üçgeni oluşturulması, hızlı trenlerin ve araçların yavaşlatılıp köprü tünel gibi yerlere girmemesi uyarısında bulunurken, deprem gibi afetlerden etkilenen gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) azaltılmasına da katkı sağlar. Dolayısıyla deprem kaynaklı oluşan kayıp ve hasarın en fazla olduğu Türkiye dahil özellikle afetlerden daha çok etkilenen ülkelerde erken uyarı sistemlerine daha büyük yatırım gerekir.

Uyarılar farklı kanallar aracılığıyla gönderilir. Android öncesi zamanlarda radyo ve televizyon kullanılırken ilerleyen zamanlarda hücre yayınları, mobil uygulamalara geçilir. Mesela Japonya'da kablosuz radyo sistemi  (J-ALERT), hücre yayın hizmetleri (CBS) ve deprem uygulaması aracılığıyla çoklu paylaşım yapılır. ABD'de WEA ve ShakeAlert, QuakeAlert USA, MyShake gibi uygulamalar kullanılır. Tayvan'da Meteoroloji uygulaması aracılığıyla uyarı gönderilir. (bkz: Android telefonda acil durumlarda ve depremde uyarı alma)

Deprem erken uyarı sistemi kullanma fikri ilk olarak 1868'de önerilsede ilk uygulama Japonya'nın yüksek hızlı trenlerin raydan çıkmasını önlemek üzere geliştirdiği 1960 yılıdır. 

Sistem yeni, gelişim aşamasında, yer hareketi tahminlerinin doğruluğu ve güncelliği sorgulanıyor, yanlış uyarı gönderiliyor, küçük ve büyük depremlerin başlangıçta ayırt edilemediği gösteriliyor, ve yeterince yaygın değil. Kurulu sistemi olan az sayıda ülkede var:

1993'te ilk deprem uyarı gönderen Meksika,
Dünya'nın en gelişmiş sistemine sahip Japonya,
Kore, Tayvan, ABD,
Avrupa'da ise devlet destekli sisteme sahip yalnızca iki ülke: 
    Romanya 
    yıkıcı 99 depremlerinin ardından 2002 yılında Kandilli'de erken uyarı sistemi kuran Türkiye.

İtalya, İsviçre, Çin, İsrail, Şili, Guatemala, Kosta Rika, El Salvador ve Nikaragua henüz teknik test aşamasındaki ülkeler.

"Meksika, 1985 depreminde 10.000'den fazla kişinin hayatını kaybetmesinden sonra bir sistem kurarken, Japonya'nın sistemi 1995 Kobe depreminde en az 6.000 kişinin hayatını kaybetmesinden sonra kurulur. 2006 yılında, Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırması (USGS) pilot proje olarak West Coast ağı üzerinde çalışmaya başlar. Sismologlar, 2011 yılında Japonya'nın Tōhoku bölgesini vuran 9.0 büyüklüğündeki depremden sonra çalışmaların hız kazandığını, bu depremin ve deprem sonucunda meydana gelen tsunaminin binlerce kişinin ölümüne neden olmasına rağmen, yüksek hızlı trenleri durduran ve başka yerlerdeki insanları siper almaları için uyaran ikazlar sayesinde muhtemelen birçok hayatın kurtarıldığını söylüyor."

> USGS Son Doğal Afet Bildirimleri

Yalnızca deprem öncesi için değil sonrasına yönelik de çeşitli uygulamalar kullanılıyor. Erken uyarı sisteminden başka, geliştirilen bir uygulama deprem yoğunluk haritalarını güncellemeyi amaçlıyor. 2019'da İstanbul depreminden sonra uygulanan pilot projede 'Depremi Hissettim' uygulaması aracılığıyla vatandaşlardan hissettikleri sarsıntıya ilişkin geri dönüşü alınan verilerle deprem sonrası kısa sürede gerçekçi deprem izo-yoğunluk haritası oluşturmak mümkün olabiliyor.

Depremde can ve mal kaybını azaltılmasında sistem ve uygulamaların yanında afet sonrası bedensel, ruhsal travmaların tedavisi ile hijyen yetersizliği ve salgın riskine karşı gerekli sanitasyon, içme ve temizlikte kullanılacak temiz su, hava kirliliğine karşı maske, hasta ve çocuk bezi benzeri hijyen, beslenme ve barınma ihtiyacının en hızlı şekilde bölgedeki insanlara ulaştırılması gerekiyor.

Güncelleme: 6 Şubat depremi için geçmiş afetler baz alınarak afet sonrası sağlık bilgilendirme kitapçığının oluşturulmasını destekleyen yeni bir çalışma, oluşturulan afiş ve bilgiendirmelerin özellikle genel halk düzeyine uygun olarak kolay, sade ve anlaşılır bir dille yazılmasına dikkat çekti.

Sık deprem yaşanan bölgelerden Japonya'da Büyük Doğu Japonya Depremi'nden bu yana yer ve hava olayları devam ederken, yeni yılın ilk günü yaşanan 7.6 büyüklüğündeki deprem ve tsunaminin ardından, afetlerden etkilenen insanlar arasında sağlık hizmetlerinin desteklenmesinde yararlı olan kitapçıklara odaklanıldı. Mart 2011'de Tohoku Üniversitesi tarafından, Büyük Doğu Japonya Depremi deneyimlerine dayanarak yayınlanan “Afet Sonrası Sağlık Hizmetleri” kitapçığı memnuniyet anketine toplam 505 Japon kuruluşu katıldı ve değerlendirme yaptı. Sonuçlar, kitapçıklar aracılığıyla afet sonrası bakım hakkında bilgi sağlarken genel halkın anlama kolaylığının dikkate alınması gerektiğini gösterdi.


Kaynaklar ve İleri Okuma:

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı AFAD. Türkiye Deprem Tehlike Haritası. Afet Farkındalık Eğitimi. Deprem Öncesi, Anı ve Sonrası. 2023

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi (BDTİM): Son deprem listesi Haritada son depremler VERİ TOPLAMA, DEĞERLENDİRME DEPOLAMA VE DAĞITIMI Otomatik Çözümler

USGS Magnitude 2.5+ Earthquakes, Past Day. USGS Büyüklüğü 2.5+ Depremler

Japan Meteorological Agency: Deprem bilgi listesi

Vikipedi. 2023 Kahramanmaraş depremleri. 6 Şubat 2023.

Kırcı, P., Arslan, D., & Dinçer, SF (2023). A Communication, Management and Tracking Mobile Application for Enhancing Earthquake Preparedness and Situational Awareness in the Event of an Earthquake. Sustainability, 2023, 15.2: 970.

Montagner JP, Juhel K, Barsuglia M, Ampuero JP, Chassande-Mottin E, Harms J, Whiting B, Bernard P, Clévédé E, Lognonné P. Prompt gravity signal induced by the 2011 Tohoku-Oki earthquake. Nat Commun. 2016 Nov 22;7:13349. doi: 10.1038/ncomms13349. PMID: 27874858; PMCID: PMC5121411.

Vallée M, Ampuero JP, Juhel K, Bernard P, Montagner JP, Barsuglia M. Observations and modeling of the elastogravity signals preceding direct seismic waves. Science. 2017 Dec 1;358(6367):1164-1168. doi: 10.1126/science.aao0746. PMID: 29191903.

Cremen, G., Galasso, C. & Zuccolo, E. Investigating the potential effectiveness of earthquake early warning across Europe. Nat Commun 13, 639 (2022). https://doi.org/10.1038/s41467-021-27807-2

Wald DJ. Practical limitations of earthquake early warning. Earthquake Spectra. 2020;36(3):1412-1447. doi:10.1177/8755293020911388 ShakeAlert

ANDROID EARLY EARTHQUAKE WARNINGS How Android Earthquake Alerts System Works

Dallo I, Marti M, Clinton J, Böse M, Massin F, Zaugg S. Earthquake Early Warning in Countries Where Damaging Earthquakes Only Occur Every 50 to 150 Years – the Societal Perspective. Available at SSRN: https://ssrn.com/abstract=4231152 or http://dx.doi.org/10.2139/ssrn.4231152

Cremen, G; Galasso, C; (2020) Earthquake early warning: Recent advances and perspectives. Earth-Science Reviews , 205 , Article 103184. 10.1016/j.earscirev.2020.103184

Yalçın I, Kocaman S, Gökçeoğlu C. A CitSci Approach for Rapid Earthquake Intensity Mapping: A Case Study from Istanbul (Turkey). ISPRS International Journal of Geo-Information. 2020; 9(4):266. https://doi.org/10.3390/ijgi9040266

Oth, A., Böse, M., Wenzel, F., Köhler, N., & Erdik, M. Evaluation and optimization of seismic networks and algorithms for earthquake early warning–the case of Istanbul (Turkey). Journal of Geophysical Research: Solid Earth, 2010. 115(B10).

Alcık, H., Özel, O., Apaydın, N., & Erdik, M. (2009). A study on warning algorithms for Istanbul earthquake early warning system. Geophysical Research Letters, 36(5).

Kaya, S. , Kıyılı, R. "Antakya'da Ortaçağ'da Meydana Gelen Doğal Âfet ve Salgın Hastalıklara Bir Bakış/Contagious Diseases and Natural Disasters That Occured in Antioch in The Medieval Ages" . Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 6 (2014 ): 403-418 https://dergipark.org.tr/en/pub/mkusbed/issue/19557/208448

The Wall Street Journal. Earthquake Early Warning Systems Taking Too Long to Roll Out, Scientists Say.

Cao, Chunxiang, et al. "Epidemic risk analysis after the Wenchuan Earthquake using remote sensing." International Journal of Remote Sensing 31.13 (2010): 3631-3642.

Spencer, HarrisonC, et al. "Disease surveillance and decision-making after the 1976 Guatemala earthquake." The Lancet 310.8030 (1977): 181-184.

Başoğlu, Metin, et al. "Prevalence of posttraumatic stress disorder and comorbid depression in earthquake survivors in Turkey: an epidemiological study." Journal of Traumatic Stress: Official Publication of The International Society for Traumatic Stress Studies 17.2 (2004): 133-141.

Kawan, B. Bhakta. "Homeopathy dealing with epidemic diseases after earthquake in Nepal." Allgemeine Homöopathische Zeitung 262.02 (2017): DF06-01.

Marahatta SB. Control of the Outbreak of Disease Aftermath Earthquake: An Overview. Nepal J Epidemiol. 2015 Jun 1;5(2):468-9. doi: 10.3126/nje.v5i2.12828. PMID: 26913205; PMCID: PMC4727545.

Okuyama, J., Seto, S., Fukuda, Y. et al. Establishment of a post-disaster healthcare information booklet for the Turkey–Syrian earthquake, based on past disasters. Sci Rep 14, 1558 (2024). https://doi.org/10.1038/s41598-024-52121-4


Uyarı Bu web sitesinin içeriği bilgilendirme amaçlıdır ve kişisel tıbbi tavsiye verme amacı taşımaz. Sağlığınızla ilgili tüm sorularınız için sağlık uzmanına başvurmalısınız.

En çok okunanlar

Stresle başetme: Huzuru bulmanın yolu

「 Çözüm roket tasarlayıp fırlatmakta yada bilimde teknolojide değil. Özgüvende cesarette bile değil. Çözüm akılda, kalpte, gönülde. İnanç her neredeyse çözüm orada. Hapsolmuş, kaybolmuş, yalnız çaresiz kalmış, yolunu şaşırmış insanlığın çözümü.. 」

Hayat Boyu Beslenme: Bilinmeyen

「 Tek gerçek bilgelik, hiçbir şey bilmediğini bilmektir. 」

Bilinçli yemek: Aralıklı açlık nedir nasıl uygulanır

Son dönemin en çok araştırma yapılan konulardan biri de açlık . Çoğunluğu hayvanlar üzerinde denenmiş olmakla birlikte çalışmaların verdiği sonuçlar açlık hakkında daha olumlu düşünmeye teşvik ediyor. Daha çok insan temelli araştırmaya ihtiyaç olduğu kesin. Fakat eldeki verilerin önemli bir kısmı en basit ifadeyle, aralıklı açlık ile iyileşen insülin duyarlılığı, azalan büyüme horomonu ve insülin benzeri büyüme faktörü 1 ( IGF-1 ) olduğunu gösteriyor. Bu da daha düzenli kan şekeri, daha az yağ tutulumu ve daha az yaşlanma demek aslında. ( farklı sonuçlar: insülin direnci , artan büyüme hormonu ) Aralıklı açlık nedir? Tıpta aralıklı oruç ( intermittent fasting ), dönüşümlü açlık ve zaman kısıtlı açlık gibi türleri olan bilinçli aç kalma hali. Aslında eskiden beri kültürlerin ve çoğu inancın da bir parçası. Türk kültüründe 'azı karar çoğu zarar' deyişi, İslami bakışta ' insana belini doğrultacak iki lokma yeter, bununla yetinmezse midenin en çok üçte biri yeme

COVID-19: Hastalıkla ilişkili bulunan kriter

Dünya Sağlık Örgütü ( WHO ) tarafından 11 Mart 2020'de küresel salgın ilan edilen yeni koronavirüs hastalığı ( COVID - 19 ) için aşı çalışmaları ve aşıya karşı çelişkili görüşler devam ederken, insanımıza düşen ilk ve öncelikli tedbir kontrollü sosyal hayattır. Pandeminin getirdiği kısıtlamalar alışkanlıkları ve hayat kalitesi n i farklı şekilde etkilemiş olabilir. Fakat pandemi krizi nde süreci kısaltacak başetme yollarıda yok değil. Koronavirüs, diğer viral enfeksiyonlarda olduğu gibi kronik hastalıkların bulunduğu ve bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda daha riskli olabiliyor. Bu riskinin azaltılmasında ve bağışıklığı artırmada düzenli orta düzey fiziksel hareket , uygun beslen m e ve kaliteli uyku yu içeren hayat biçimi nin önemli bir rolü olabilir. Koronavirüs salgını içinde yaklaşan ikinci Ramazan ayında orucun , yeterli sıvı alımı, etkili beslenme ve uygun egzersiz ile desteklenmesi bağışıklık sistemini iyileştirebilir . Şuana kadar kanıtlanmış te

Göbek yağının tehlikesi ve yağ yakmanın matematiği

B el çevresinde göze çarpan bir yağlanma oluşmaya başlamışsa dikkat! Çünkü bu genişleme insulin direncinden, polikistik over sendromuna (PCOS), depresyona, demansa, uyku apnesine, kalp damar hastalıklarına, karaciğer yağlanmasına, kolon, meme, prostat kanserlerine kadar birçok hayati sorun için ihtardır.

Çay: Demleme şekli ve antioksidan etkisi

Türkiye ve dünya genelinde sudan sonra çay , en çok tüketilen içeceklerden biridir. Camellia Sinensis adlı çay bitkisinin yaprakları; soldurma, fermantasyon, kıvırma, kurutma gibi işlemlemlerden geçirilir. İşlem farklılığını göre beyaz, yeşil, matcha , oolong, siyah ve pu-erh çayları elde edilir. Çayda kafein (tein) ve antihipertansif, karaciğer koruyucu, rahatlatıcı, sakinleştirici etkisi olduğu düşünülen, çaya umami tad veren L-teanin ile birlikte 4000 civarında madde bulunur. Fiziksel ve psikolojik sağlık üzerinde olası etkilerinden dolayı EGCG (epi gallo kateşin gallat) çayın en çok araştırılan bileşenlerinden biridir. Antioksidan kapasitesi yüksek bir bileşik olan EGCG, C vitamininden 20 kat, E vitamininden 30 kat daha aktif tir. Bir flavonoid grubu polifenol olan kateşin ve türevleri (EGCG, ECG, EGC, EC); beyaz, sarı ve yeşil çayın temel bileşenleridir. Çayın kendine özgü acı - buruk tadını verir. Oolong ve siyah çay gibi yarı ve tam fermente çay üretimi için gene

Bağırsak Beyin: Mikrobiyota nedir ne yapar

Antik Yunanca'da « küçük asa » anlamına gelen bakterilerin çoğunlukta olduğu, ve mantar, arke, virüsleri de içeren mikroorganizma topluluğuna mikrobiyota , mikro biyom yada mikrobiyal ekosistem adı verilir. İnsan mikrobiyotası ilk, anne karnında - doğum sırasında oluşmaya başlayıp yetişkin insanda, insan hücre sayısının 1.3 - 2.2 katına ve 1.5- 2 kilogram ağırlığı ile insan beyni ağırlığına ulaşır. Deri, ağız, burun, solunum sistemi, sindirim sistemi ve ürogenital sistem dahil vücudun iç ve dış bölgelerinde yaygın olarak bulunurken, bağırsak mikrobiyatası insan vücudundaki en kalabalık yerleşim yeridir, bağırsak florası olarak da adlandırılır. Henüz anlaşılamayan yollarla enterik sinir sistemi (ESS) ve merkezi sinir sisteminde (MSS) etkili olan bağırsak mikrobiyatası ; vitamin (B1, B5, B7, B9, B12, K2), nöro transmiter (serotonin, dopamin, GABA), metabolizma ve iştahı düzenleyen kısa zincirli yağ asitleri ( bütirik asit , propionik asit, asetik asit), konjuge lino

Acı su gerçekleri: Ne kadar su harcıyoruz?

Hepimizin 💧 suya ihtiyacı var ama yeryüzünde suyun sadece % 2️.5 'i tatlı 💧 su yani içilebilir 🚰 su.

Ödem nasıl atılır

Dokularda sıvı birikmesiyle oluşan ödem, periferik olan türünde cilde baskı uygulandığında bir süre çöküp kalan şişliktir. Fazla tuz tüketimi, hareketsizlik, altta yatan bir hastalık, bazı ilaçlar, stres, mens dönemi ( PMS ) ve gebe lik gibi hormonal değişimler, uzun dönem proteinden yetersiz beslenme bu şişliğin nedeni olabilir. Uzun süre inmeyen şişlikte gecikmeden sağlık kuruluşuna başvurmak önemlidir. Nefes almada güçlük, ağrı gibi belirtilerde acil yardım gerekir. En temel tedavi bireye ve mevcut hastalıklarına uygun makro - mikro besin ögeleri ve biyoaktif bileşenleri içeren doğru bir beslenme düzeninin dahil olduğu hayat tarzı değişikliğidir: - Ölçülü ve doğru olmak. Yararlı olanı zararlı yapan miktarıdır. İhtiyaç fazlası olan, yanlış olan bedene maddi ve manevi yük olduğu gibi başka sorunlara da yol açabilir. Bir iki mevsimlik bitkilerin her zaman ulaşılabilir olması talebin yanlış olduğunu gösterir. Daha çok daha büyük ürün hedefiyle ilaçlara boğulmuş, sistemini şa