Ana içeriğe atla

Çay: Demleme şekli ve antioksidan etkisi

https://www.uptontea.com/tea-processing-101/a/tea_processing/Türkiye ve dünya genelinde sudan sonra çay, en çok tüketilen içeceklerden biridir. Camellia Sinensis adlı çay bitkisinin yaprakları; soldurma, fermantasyon, kıvırma, kurutma gibi işlemlemlerden geçirilir. İşlem farklılığını göre beyaz, yeşil, matcha, oolong, siyah ve pu-erh çayları elde edilir.

Çayda kafein (tein) ve antihipertansif, karaciğer koruyucu, rahatlatıcı, sakinleştirici etkisi olduğu düşünülen, çaya umami tad veren L-teanin ile birlikte 4000 civarında madde bulunur. Fiziksel ve psikolojik sağlık üzerinde olası etkilerinden dolayı EGCG (epi gallo kateşin gallat) çayın en çok araştırılan bileşenlerinden biridir. Antioksidan kapasitesi yüksek bir bileşik olan EGCG, C vitamininden 20 kat, E vitamininden 30 kat daha aktiftir.

Bir flavonoid grubu polifenol olan kateşin ve türevleri (EGCG, ECG, EGC, EC); beyaz, sarı ve yeşil çayın temel bileşenleridir. Çayın kendine özgü acı - buruk tadını verir. Oolong ve siyah çay gibi yarı ve tam fermente çay üretimi için genelde fermantasyon olarak bilen oksidasyon işlemi uygulanır. Kateşinler bu işlem sırasında (yada öncesinde) teaflavin ve tearubigine dönüşmeye başlar. Bu bileşikler siyah çaya, kendine has tadı, kırmızı - siyah rengi ve antioksidan özelliği kazandırır.

Demleme sıcaklığı, süresi, çay tozu boyutu, demleme sayısı, kullanılan su çeşidi de antioksidan kapasiteyi etkiler. Demliğe önce kaynamış sıcak su alınıp, üzerine bitki yaprakları konularak demliğin üstü kapalı şekilde amaca göre belirli süre bekletilmesi ile demleme doğru yapılmış olur. Toplumlara özgü çay demleme yöntemleri değişiklik gösterir. Bazen şeker, süt, limon, bal ilave edilir. 

Birleşik Krallık, Kanada ve İrlanda'da çay, kaynar suyla demlenir ve genelde süt ve şekerle içilir. Çin'de çay yaprakları, kaynamış suya 20-40 saniye süreyle, birkaç defa daldırıp çıkarılır. Tayvan'da son dönemde yaygınlaşan soğuk çay, 4-25°C suda 2 saat boyunca demlenir. 

Bir çalışmada 4 °C de 24 saat demlenen çay ile 90 °C de 6 dakika demlenen siyah çay incelendiğinde yüksek sıcaklıkta, kısa süreli demlemenin daha yüksek antioksidan kapasite ile ilişkili olduğu bulundu. 

Benzer sonuçlar alınan bu araştırmada siyah çayın antioksidan kapasitesini değerlendirmek üzere farklı sıcaklıkta demlenmiş çayların 1,1-Difenil-2-pikrilhidrazil (DPPH) radikalini süpürme aktivitesi incelendi. 60, 70, 80, 90, ve 100 °C de demlenen siyah çaylarda, toplam fenolik bileşen ve antioksidan aktivetenin demleme sıcaklığı ile arttığı gözlemlendi.

Türk yeşil çayı ile yapılan diğer çalışmada en fazla polifenol içeriğine ve katılımcılarca en uygun renk, tad, aromaya sahip demleme şekli test edildi. Çaylar 75, 85 ve 95 ° C'de 1, 2, 3, 5, 10, 20, 30 ve 45 dakika demlendi. En yüksek EGCG miktarı 85 ° C'de 3 - 5 dakikalık demlenen yeşil çayda ölçüldü. Bu demleme aynı zamanda katılımcılardan da en yüksek puanı aldı. Süre ve sıcaklık arttıkça yeşil çayda tercih edilmeyen acı tat ve koyu renk oluşumu belirlendi.

3 farklı siyah ve yeşil çay ile yapılan bir başka çalışmada poşet çaylar 3, 5, 7 ve 10 dakika süreyle demlendi. Kullanılan poşet çaylar bir saat arayla iki kez yeniden demlendi. İlk kullanımda demleme süresi ile artan toplam fenolik içeriği tespit edildi. Fakat çaylar yeniden demlendikçe fenolik bileşenler de azaldı. 

Yeniden demlemenin polifenol miktarını azalttığını gösteren diğer çalışmada 100° C'de 1, 2, 5, 10, 20, 30, 40, 60 ve 80 dakika demlenmeye bırakılıp test edilen siyah çay için en ideal polifenol ve antioksidan içeriği için 10 dakika demleme önerildi.

Kaynaklar ve İleri Okuma

Jakubczyk K, Kochman J, Kwiatkowska A, Kałduńska J, Dec K, Kawczuga D, Janda K. Antioxidant Properties and Nutritional Composition of Matcha Green Tea. Foods. 2020; 9(4):483. https://doi.org/10.3390/foods9040483

Zhang, L., Ho, C.-T., Zhou, J., Santos, J.S., Armstrong, L. and Granato, D. (2019), Chemistry and Biological Activities of Processed Camellia sinensis Teas: A Comprehensive Review. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 18: 1474-1495. https://doi.org/10.1111/1541-4337.12479

Di Lorenzo C, Colombo F, Biella S, Stockley C, Restani P. Polyphenols and Human Health: The Role of Bioavailability. Nutrients. 2021; 13(1):273. https://doi.org/10.3390/nu13010273

Bartoszek, M., Polak, J., Chorążewski, M. Comparison of antioxidant capacities of different types of tea using the spectroscopy methods and semi-empirical mathematical model. Eur Food Res Technol 244, 595–601 (2018). https://doi.org/10.1007/s00217-017-2986-z

Chang M-Y, Lin Y-Y, Chang Y-C, Huang W-Y, Lin W-S, Chen C-Y, Huang S-L, Lin Y-S. Effects of Infusion and Storage on Antioxidant Activity and Total Phenolic Content of Black Tea. Applied Sciences. 2020; 10(8):2685. https://doi.org/10.3390/app10082685

Lee, LS., Kim, YC., Park, JD. et al. Changes in major polyphenolic compounds of tea (Camellia sinensis) leaves during the production of black tea. Food Sci Biotechnol 25, 1523–1527 (2016). https://doi.org/10.1007/s10068-016-0236-y

Wojciech Koch, Wirginia Kukula-Koch, Kazimierz Głowniak, Catechin Composition and Antioxidant Activity of Black Teas in Relation to Brewing Time, Journal of AOAC INTERNATIONAL, Volume 100, Issue 6, 1 November 2017, Pages 1694–1699, https://doi.org/10.5740/jaoacint.17-0235

Saklar, S., Ertas, E., Ozdemir, I.S. et al. Effects of different brewing conditions on catechin content and sensory acceptance in Turkish green tea infusions. J Food Sci Technol 52, 6639–6646 (2015). https://doi.org/10.1007/s13197-015-1746-y

Franks M, Lawrence P, Abbaspourrad A, Dando R. The Influence of Water Composition on Flavor and Nutrient Extraction in Green and Black Tea. Nutrients. 2019; 11(1):80. https://doi.org/10.3390/nu11010080

UYARI! Bu sitenin içeriği bilgilendirme amaçlıdır. Kişisel tıbbi tavsiye verme amacı taşımaz. Sağlığınız ile ilgili tüm sorularınız için sağlık uzmanına başvurmalısınız.

En çok okunanlar

Stresle başetme: Huzuru bulmanın yolu

「 Çözüm roket tasarlayıp fırlatmakta yada bilimde teknolojide değil. Özgüvende cesarette bile değil. Çözüm akılda, kalpte, gönülde. İnanç her neredeyse çözüm orada. Hapsolmuş, kaybolmuş, yalnız çaresiz kalmış, yolunu şaşırmış insanlığın çözümü.. 」

Hayat Boyu Beslenme: Bilinmeyen

「 Tek gerçek bilgelik, hiçbir şey bilmediğini bilmektir. 」

Bilinçli yemek: Aralıklı açlık nedir nasıl uygulanır

Son dönemin en çok araştırma yapılan konulardan biri de açlık . Çoğunluğu hayvanlar üzerinde denenmiş olmakla birlikte çalışmaların verdiği sonuçlar açlık hakkında daha olumlu düşünmeye teşvik ediyor. Daha çok insan temelli araştırmaya ihtiyaç olduğu kesin. Fakat eldeki verilerin önemli bir kısmı en basit ifadeyle, aralıklı açlık ile iyileşen insülin duyarlılığı, azalan büyüme horomonu ve insülin benzeri büyüme faktörü 1 ( IGF-1 ) olduğunu gösteriyor. Bu da daha düzenli kan şekeri, daha az yağ tutulumu ve daha az yaşlanma demek aslında. ( farklı sonuçlar: insülin direnci , artan büyüme hormonu ) Aralıklı açlık nedir? Tıpta aralıklı oruç ( intermittent fasting ), dönüşümlü açlık ve zaman kısıtlı açlık gibi türleri olan bilinçli aç kalma hali. Aslında eskiden beri kültürlerin ve çoğu inancın da bir parçası. Türk kültüründe 'azı karar çoğu zarar' deyişi, İslami bakışta ' insana belini doğrultacak iki lokma yeter, bununla yetinmezse midenin en çok üçte biri yeme

COVID-19: Hastalıkla ilişkili bulunan kriter

Dünya Sağlık Örgütü ( WHO ) tarafından 11 Mart 2020'de küresel salgın ilan edilen yeni koronavirüs hastalığı ( COVID - 19 ) için aşı çalışmaları ve aşıya karşı çelişkili görüşler devam ederken, insanımıza düşen ilk ve öncelikli tedbir kontrollü sosyal hayattır. Pandeminin getirdiği kısıtlamalar alışkanlıkları ve hayat kalitesi n i farklı şekilde etkilemiş olabilir. Fakat pandemi krizi nde süreci kısaltacak başetme yollarıda yok değil. Koronavirüs, diğer viral enfeksiyonlarda olduğu gibi kronik hastalıkların bulunduğu ve bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda daha riskli olabiliyor. Bu riskinin azaltılmasında ve bağışıklığı artırmada düzenli orta düzey fiziksel hareket , uygun beslen m e ve kaliteli uyku yu içeren hayat biçimi nin önemli bir rolü olabilir. Koronavirüs salgını içinde yaklaşan ikinci Ramazan ayında orucun , yeterli sıvı alımı, etkili beslenme ve uygun egzersiz ile desteklenmesi bağışıklık sistemini iyileştirebilir . Şuana kadar kanıtlanmış te

Depreme hazırlıklı olmak: Erken uyarı sistemi

D ünyadaki en yoğun üç deprem kuşağından biri, Alp-Himalaya Deprem Kuşağında yer alan bir deprem ülkesi Türkiye 6 Şubat'a depremle uyanır. Depremden saatler sonra yakın uzak birçok ildeki telefonlarda erken uyarı sisteminin yeni bir deprem ikazı vermesiyle saniyeler içinde sarsıntı başlar. Maraş'ı ikinci yıkıcı deprem vurmuştur.

Göbek yağının tehlikesi ve yağ yakmanın matematiği

B el çevresinde göze çarpan bir yağlanma oluşmaya başlamışsa dikkat! Çünkü bu genişleme insulin direncinden, polikistik over sendromuna (PCOS), depresyona, demansa, uyku apnesine, kalp damar hastalıklarına, karaciğer yağlanmasına, kolon, meme, prostat kanserlerine kadar birçok hayati sorun için ihtardır.

Bağırsak Beyin: Mikrobiyota nedir ne yapar

Antik Yunanca'da « küçük asa » anlamına gelen bakterilerin çoğunlukta olduğu, ve mantar, arke, virüsleri de içeren mikroorganizma topluluğuna mikrobiyota , mikro biyom yada mikrobiyal ekosistem adı verilir. İnsan mikrobiyotası ilk, anne karnında - doğum sırasında oluşmaya başlayıp yetişkin insanda, insan hücre sayısının 1.3 - 2.2 katına ve 1.5- 2 kilogram ağırlığı ile insan beyni ağırlığına ulaşır. Deri, ağız, burun, solunum sistemi, sindirim sistemi ve ürogenital sistem dahil vücudun iç ve dış bölgelerinde yaygın olarak bulunurken, bağırsak mikrobiyatası insan vücudundaki en kalabalık yerleşim yeridir, bağırsak florası olarak da adlandırılır. Henüz anlaşılamayan yollarla enterik sinir sistemi (ESS) ve merkezi sinir sisteminde (MSS) etkili olan bağırsak mikrobiyatası ; vitamin (B1, B5, B7, B9, B12, K2), nöro transmiter (serotonin, dopamin, GABA), metabolizma ve iştahı düzenleyen kısa zincirli yağ asitleri ( bütirik asit , propionik asit, asetik asit), konjuge lino

Acı su gerçekleri: Ne kadar su harcıyoruz?

Hepimizin 💧 suya ihtiyacı var ama yeryüzünde suyun sadece % 2️.5 'i tatlı 💧 su yani içilebilir 🚰 su.

Ödem nasıl atılır

Dokularda sıvı birikmesiyle oluşan ödem, periferik olan türünde cilde baskı uygulandığında bir süre çöküp kalan şişliktir. Fazla tuz tüketimi, hareketsizlik, altta yatan bir hastalık, bazı ilaçlar, stres, mens dönemi ( PMS ) ve gebe lik gibi hormonal değişimler, uzun dönem proteinden yetersiz beslenme bu şişliğin nedeni olabilir. Uzun süre inmeyen şişlikte gecikmeden sağlık kuruluşuna başvurmak önemlidir. Nefes almada güçlük, ağrı gibi belirtilerde acil yardım gerekir. En temel tedavi bireye ve mevcut hastalıklarına uygun makro - mikro besin ögeleri ve biyoaktif bileşenleri içeren doğru bir beslenme düzeninin dahil olduğu hayat tarzı değişikliğidir: - Ölçülü ve doğru olmak. Yararlı olanı zararlı yapan miktarıdır. İhtiyaç fazlası olan, yanlış olan bedene maddi ve manevi yük olduğu gibi başka sorunlara da yol açabilir. Bir iki mevsimlik bitkilerin her zaman ulaşılabilir olması talebin yanlış olduğunu gösterir. Daha çok daha büyük ürün hedefiyle ilaçlara boğulmuş, sistemini şa