Koronavirüs, diğer viral enfeksiyonlarda olduğu gibi kronik hastalıkların bulunduğu ve bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda daha riskli olabiliyor. Bu riskinin azaltılmasında ve bağışıklığı artırmada düzenli orta düzey fiziksel hareket, uygun beslenme ve kaliteli uykuyu içeren hayat biçiminin önemli bir rolü olabilir. Koronavirüs salgını içinde yaklaşan ikinci Ramazan ayında orucun, yeterli sıvı alımı, etkili beslenme ve uygun egzersiz ile desteklenmesi bağışıklık sistemini iyileştirebilir.
1-Türkiye,
2-Yunanistan,
3-İtalya,
4-Japonya,
5-Şili,
6-İspanya,
7-Portekiz,
8-İsrail,
9-Finlandiya,
10-Norveç,
11-İzlanda,
12-Birleşik Krallık,
13-İrlanda,
14-Fransa,
15-Danimarka,
16-İsveç,
17-Kanada,
18-Macaristan,
19-Almanya,
20-Avusturya,
21-Avustralya,
22-İsviçre ve
23-ABD
1-Birleşik Krallık,
2-İspanya,
3-İtalya,
4-Fransa,
5-İrlanda,
6-ABD,
7-Kanada,
8-İsviçre,
9-Portekiz,
10-Şili,
11-Almanya,
12-Danimarka,
13-İsveç,
14-Avusturya,
15-Türkiye,
16-Finlandiya,
17-Macaristan,
18-Norveç,
19-İsrail,
20-İzlanda,
21-Yunanistan,
22-Japonya ve
23-Avustralya
Özetle, hastalıklardan korunmada genel sağlığın sürdürülmesi, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için gerekli besinleri içeren doğru beslenmenin ve temiz kaynaklara ulaşmanın önemi büyük, fakat bu yeterli olmuyor. Yiyip içmeye ayrılan vakit kadar egzersize de vakit ayırarak fiziksel olarak hareketli bir hayat sürdürmeyi alışkanlık edinmek gerekiyor.
Pandemide İnsan: Man 2020 - Steve CuttsHayat boyu beslenme : minell's projesi , hayatboyubeslenme
Kim, J.H., Marks, F. & Clemens, J.D. Looking beyond COVID-19 vaccine phase 3 trials. Nat Med 27, 205–211 (2021). https://doi.org/10.1038/s41591-021-01230-y
Park KH, Kim AR, Yang MA, Lim SJ, Park JH (2021) Impact of the COVID-19 pandemic on the lifestyle, mental health, and quality of life of adults in South Korea. PLOS ONE 16(2): e0247970. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0247970
Mathilde Touvier, Diet and physical activity during the coronavirus disease 2019 (COVID-19) lockdown (March–May 2020): results from the French NutriNet-Santé cohort study, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 113, Issue 4, April 2021, Pages 924–938, https://doi.org/10.1093/ajcn/nqaa336
Tashiro A, Shaw R. COVID-19 Pandemic Response in Japan: What Is behind the Initial Flattening of the Curve? Sustainability. 2020; 12(13):5250. https://doi.org/10.3390/su12135250
Behboudi, E., Shamsi, A., Hamidi-Sofiani, V., Oladnabi, M. (2021). The Effects of Fasting in Ramadan on the Risk Factors of COVID-19 in Adolescents: A Brief Review. International Journal of Pediatrics, 9(1), 12835-12842. doi: 10.22038/ijp.2020.53182.4214
Greene MW, Roberts AP, Frugé AD. Negative Association Between Mediterranean Diet Adherence and COVID-19 Cases and Related Deaths in Spain and 23 OECD Countries: An Ecological Study. Front Nutr. 2021;8:591964. Published 2021 Mar 5. doi:10.3389/fnut.2021.591964
TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları https://ebideb.tubitak.gov.tr/giris.htm
UYARI! Bu sitenin içeriği bilgilendirme amaçlıdır. Kişisel tıbbi tavsiye verme amacı taşımaz. Sağlığınız ile ilgili tüm sorularınız için sağlık uzmanına başvurmalısınız. Akdeniz diyeti