Ana içeriğe atla

Acı su gerçekleri: Ne kadar su harcıyoruz?

Dünyada nerede ve ne kadar tatlı su var? İnsanların su üzerindeki etkisi nedir ve sanal su ne kadar “gerçek”? Where is Water? - The Water Rooms #2Hepimizin 💧 suya ihtiyacı var ama yeryüzünde suyun sadece % 2️.5'i tatlı 💧 su yani içilebilir 🚰 su. Bu suyun yaklaşık yüzde 68.1'i kutuplardaki buzullar , yüzde 30.1'i yeraltı suları ve sadece yüzde 1.2'si yüzey suları, nehirler ve göllerdir.

Peki bu suları kim harcıyor❓️
🧾Fatura❗️Tatlı su harcamalarının %19'u tüketim endüstrisi yani 🏭 fabrikalara aittir. Yüzde 70'lik oranla 🚜 tarım su tüketiminde başı çekiyor, 🌐 nüfusun artan talebine 🌱🎣🐣 ürün yetiştirmek için. Yağmur suyu 🌧 yetersiz kalıp su topraktan çekilince, gerekli su için yeraltı suları, göller, nehirler devreye girer. Fabrikaların yoğunlukla ⚡️ elektrik üretimi için bu kaynakları kullanımını da katınca, elimizde kalanlar hiç sürdürülebilir görünmüyor. Bundan başka sorumlu olduğumuz, geriye kalan %11'lik pay ise 🏠 ev içi kullanım yani kişisel harcamalarımızı oluşturuyor.

Gelişmiş ülkelerde ortalama bir evde, bir kişi için günlük 300 litreyi aşkın 🚰 su akıyor.
🍽 Bulaşık yıkamak için ortalama 30 litre 💧
🚿 80 litre kadar duş almak için 💧
🚽 65 litreye kadar sifonu çekerken 💧
🧺 Çamaşır makinesini her çalıştırmada 100 litreye kadar 💧 su harcanıyor.

Su kullanımının yüzde 10' u kadar çok azı, bunlar gibi gözle görünür 💧sudur. Aslında çok daha fazlası, hergün 5000 litreden fazla su harcanır. Çünkü 🛒 satın aldığımız mallardan 🛍 elektriğe⚡️kadar tüm ürünlerin üretiminde su kullanır. Bu görünmez 💦 su çoğunlukla yiyip içtiğimiz 🍽🥛 ürünler için harcanır.

Nasıl mı❓️ Örneğin bir 🐄 ineği düşünün. Büyüyüp gelişmesi için gereken üç yıl boyunca içtiği 💧 su şöyle dursun; 8500 kilogram 🌽 mısır, 🌾 buğday da içeren yem, yani 💦 su lazım. Çiftlik giderleri, nakliye, kesim, paketleme derken 200 kilogram kemiksiz 🥩 et için neredeyse 3.1 milyon litre 🌊 su demek. Yani 300 gram 🥩 et yerken 5000 litreyi aşkın 💦 suyu da tüketmiş oluyoruz.

🍞 1 dilim ekmek = 44 litre 💦
🍎 1 elma = 125 litre 💦
☕ 1 fincan kahve = 145 litre 💦
🥖 1 somun ekmek = 155 litre 💦
🥚 1 yumurta = 200 litre 💦
🥛 1 lt süt = 881 litre 💦
🧃 1 litre portakal suyu = 1020 litre 💦
🌾 1 kg buğday = 1100 litre 💦
🧀 1 kg peynir = 1300 litre 💦
🌾 1 kg arpa = 1600 litre 💦
🍫 100 gram tablet çikolata = 1700 litre 💦
🍝 1 kg makarna = 2350 litre 💦
🍔 1 hamburger = 2500 litre 💦
🍗 1 kg tavuk eti = 3600 litre 💦
🧈 1 kg tereyağı = 5550 litre 💦

🗒 500 sayfa kağıt = 1321 litre 💦
👕 Tişört = 2700 litre 💦
👖 Kot pantolon = 8000 litre 💦
👜 6 kg Deri (Çanta) = 17000 litre 💦

Üstelik herkese eşit miktar su düşmüyor 🚱 Gelişmiş ayrıcalıklı bir ülkede olmayan tahmini 3 milyar insanın temiz, güvenilir bir suya erişimi bile yok 🚱

Müsrif tüketimimiz Dünyamızı ve tüm canlıları etkiliyor 🌎 Teknoloji ve bilgiye bu kadar kolay ulaşılan çağda çevresel ayak izimiz ve su ayak izimiz konusunda artık cehalete yer bırakmayalım 🌏 Sorumlu davranıp sürdürülebilir yaşayalım 🌍

Bu yazı UNESCO WWAP - Where is Water? kısa filminden oluşturuldu:

Kaynaklar:

United Nations, Birleşmiş Milletler. World Water Day 22 March - 22 Mart Dünya Su Günü. 1993.

Steve Cutts. Where is Water? - The Water Rooms #2. UNESCO WWAP. http://www.thewaterooms.org .2015.

Tessari P, Lante A, Mosca G. Essential amino acids: master regulators of nutrition and environmental footprint? Sci Rep. 2016 May 25;6:26074. doi: 10.1038/srep26074. PMID: 27221394; PMCID: PMC4897092.


Kullanım Şartları: Bu web sitesinin içeriği bilgilendirme amaçlıdır ve kişisel tıbbi tavsiye verme amacı taşımaz. Sağlığınızla ilgili tüm sorularınız için sağlık uzmanına başvurmalısınız.

En çok okunanlar

Stresle başetme: Huzuru bulmanın yolu

「 Çözüm roket tasarlayıp fırlatmakta yada bilimde teknolojide değil. Özgüvende cesarette bile değil. Çözüm akılda, kalpte, gönülde. İnanç her neredeyse çözüm orada. Hapsolmuş, kaybolmuş, yalnız çaresiz kalmış, yolunu şaşırmış insanlığın çözümü.. 」

Hayat Boyu Beslenme: Bilinmeyen

「 Tek gerçek bilgelik, hiçbir şey bilmediğini bilmektir. 」

Bilinçli yemek: Aralıklı açlık nedir nasıl uygulanır

Son dönemin en çok araştırma yapılan konulardan biri de açlık . Çoğunluğu hayvanlar üzerinde denenmiş olmakla birlikte çalışmaların verdiği sonuçlar açlık hakkında daha olumlu düşünmeye teşvik ediyor. Daha çok insan temelli araştırmaya ihtiyaç olduğu kesin. Fakat eldeki verilerin önemli bir kısmı en basit ifadeyle, aralıklı açlık ile iyileşen insülin duyarlılığı, azalan büyüme horomonu ve insülin benzeri büyüme faktörü 1 ( IGF-1 ) olduğunu gösteriyor. Bu da daha düzenli kan şekeri, daha az yağ tutulumu ve daha az yaşlanma demek aslında. ( farklı sonuçlar: insülin direnci , artan büyüme hormonu ) Aralıklı açlık nedir? Tıpta aralıklı oruç ( intermittent fasting ), dönüşümlü açlık ve zaman kısıtlı açlık gibi türleri olan bilinçli aç kalma hali. Aslında eskiden beri kültürlerin ve çoğu inancın da bir parçası. Türk kültüründe 'azı karar çoğu zarar' deyişi, İslami bakışta ' insana belini doğrultacak iki lokma yeter, bununla yetinmezse midenin en çok üçte biri yeme

COVID-19: Hastalıkla ilişkili bulunan kriter

Dünya Sağlık Örgütü ( WHO ) tarafından 11 Mart 2020'de küresel salgın ilan edilen yeni koronavirüs hastalığı ( COVID - 19 ) için aşı çalışmaları ve aşıya karşı çelişkili görüşler devam ederken, insanımıza düşen ilk ve öncelikli tedbir kontrollü sosyal hayattır. Pandeminin getirdiği kısıtlamalar alışkanlıkları ve hayat kalitesi n i farklı şekilde etkilemiş olabilir. Fakat pandemi krizi nde süreci kısaltacak başetme yollarıda yok değil. Koronavirüs, diğer viral enfeksiyonlarda olduğu gibi kronik hastalıkların bulunduğu ve bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda daha riskli olabiliyor. Bu riskinin azaltılmasında ve bağışıklığı artırmada düzenli orta düzey fiziksel hareket , uygun beslen m e ve kaliteli uyku yu içeren hayat biçimi nin önemli bir rolü olabilir. Koronavirüs salgını içinde yaklaşan ikinci Ramazan ayında orucun , yeterli sıvı alımı, etkili beslenme ve uygun egzersiz ile desteklenmesi bağışıklık sistemini iyileştirebilir . Şuana kadar kanıtlanmış te

Depreme hazırlıklı olmak: Erken uyarı sistemi

D ünyadaki en yoğun üç deprem kuşağından biri, Alp-Himalaya Deprem Kuşağında yer alan bir deprem ülkesi Türkiye 6 Şubat'a depremle uyanır. Depremden saatler sonra yakın uzak birçok ildeki telefonlarda erken uyarı sisteminin yeni bir deprem ikazı vermesiyle saniyeler içinde sarsıntı başlar. Maraş'ı ikinci yıkıcı deprem vurmuştur.

Göbek yağının tehlikesi ve yağ yakmanın matematiği

B el çevresinde göze çarpan bir yağlanma oluşmaya başlamışsa dikkat! Çünkü bu genişleme insulin direncinden, polikistik over sendromuna (PCOS), depresyona, demansa, uyku apnesine, kalp damar hastalıklarına, karaciğer yağlanmasına, kolon, meme, prostat kanserlerine kadar birçok hayati sorun için ihtardır.

Çay: Demleme şekli ve antioksidan etkisi

Türkiye ve dünya genelinde sudan sonra çay , en çok tüketilen içeceklerden biridir. Camellia Sinensis adlı çay bitkisinin yaprakları; soldurma, fermantasyon, kıvırma, kurutma gibi işlemlemlerden geçirilir. İşlem farklılığını göre beyaz, yeşil, matcha , oolong, siyah ve pu-erh çayları elde edilir. Çayda kafein (tein) ve antihipertansif, karaciğer koruyucu, rahatlatıcı, sakinleştirici etkisi olduğu düşünülen, çaya umami tad veren L-teanin ile birlikte 4000 civarında madde bulunur. Fiziksel ve psikolojik sağlık üzerinde olası etkilerinden dolayı EGCG (epi gallo kateşin gallat) çayın en çok araştırılan bileşenlerinden biridir. Antioksidan kapasitesi yüksek bir bileşik olan EGCG, C vitamininden 20 kat, E vitamininden 30 kat daha aktif tir. Bir flavonoid grubu polifenol olan kateşin ve türevleri (EGCG, ECG, EGC, EC); beyaz, sarı ve yeşil çayın temel bileşenleridir. Çayın kendine özgü acı - buruk tadını verir. Oolong ve siyah çay gibi yarı ve tam fermente çay üretimi için gene

Bağırsak Beyin: Mikrobiyota nedir ne yapar

Antik Yunanca'da « küçük asa » anlamına gelen bakterilerin çoğunlukta olduğu, ve mantar, arke, virüsleri de içeren mikroorganizma topluluğuna mikrobiyota , mikro biyom yada mikrobiyal ekosistem adı verilir. İnsan mikrobiyotası ilk, anne karnında - doğum sırasında oluşmaya başlayıp yetişkin insanda, insan hücre sayısının 1.3 - 2.2 katına ve 1.5- 2 kilogram ağırlığı ile insan beyni ağırlığına ulaşır. Deri, ağız, burun, solunum sistemi, sindirim sistemi ve ürogenital sistem dahil vücudun iç ve dış bölgelerinde yaygın olarak bulunurken, bağırsak mikrobiyatası insan vücudundaki en kalabalık yerleşim yeridir, bağırsak florası olarak da adlandırılır. Henüz anlaşılamayan yollarla enterik sinir sistemi (ESS) ve merkezi sinir sisteminde (MSS) etkili olan bağırsak mikrobiyatası ; vitamin (B1, B5, B7, B9, B12, K2), nöro transmiter (serotonin, dopamin, GABA), metabolizma ve iştahı düzenleyen kısa zincirli yağ asitleri ( bütirik asit , propionik asit, asetik asit), konjuge lino

Ödem nasıl atılır

Dokularda sıvı birikmesiyle oluşan ödem, periferik olan türünde cilde baskı uygulandığında bir süre çöküp kalan şişliktir. Fazla tuz tüketimi, hareketsizlik, altta yatan bir hastalık, bazı ilaçlar, stres, mens dönemi ( PMS ) ve gebe lik gibi hormonal değişimler, uzun dönem proteinden yetersiz beslenme bu şişliğin nedeni olabilir. Uzun süre inmeyen şişlikte gecikmeden sağlık kuruluşuna başvurmak önemlidir. Nefes almada güçlük, ağrı gibi belirtilerde acil yardım gerekir. En temel tedavi bireye ve mevcut hastalıklarına uygun makro - mikro besin ögeleri ve biyoaktif bileşenleri içeren doğru bir beslenme düzeninin dahil olduğu hayat tarzı değişikliğidir: - Ölçülü ve doğru olmak. Yararlı olanı zararlı yapan miktarıdır. İhtiyaç fazlası olan, yanlış olan bedene maddi ve manevi yük olduğu gibi başka sorunlara da yol açabilir. Bir iki mevsimlik bitkilerin her zaman ulaşılabilir olması talebin yanlış olduğunu gösterir. Daha çok daha büyük ürün hedefiyle ilaçlara boğulmuş, sistemini şa