Ana içeriğe atla

Sıfır atık: Plastikler nereye gidiyor

Blue Planet 2: How plastic is slowly killing our sea creatures, fish and birds Güncellenen Uluslararası Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi'nde 128.918 flora ve fauna türü bulunuyor. Bu türlerden 35.765'i yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Koruma çalışmaları sonucunda 26 tür soyunda iyileşme görülürken; endemik 15 tatlı su balığının da bulunduğu 31 türün soyu tükendiği bildirildi.

Bulaşıcı hastalık, istila gibi nedenlerin yanında doğrudan insan elinin sebep olduğu kirlilik, orman tahribatı, küresel ısınma, aşırı avlanma, su ve diğer doğal kaynaklarının bilinçsiz kullanımı bu durumun sorumlusu. Toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla yayınlanan doğa belgeselleriden biri olan Blue Planet II (Mavi Gezegen 2) serisinin ekibi bu sorunların nasıl sonuçları olabileceğini görüntülemişti.

Belgeselin Avustralya açıklarında yer alan Mercan Denizinde çekilen bölümünde de rengarenk olan mercan resiflerinin kısa bir süre içinde büyük bir kısmının ölüp beyaza döndüğü kaydedildi. Küresel ısınma ile denizlerde yükselen sıcaklığın, birçok deniz canlısına da ev sahipliği yapan bu sığ su mercanlarının yaklaşık üçte ikisini ağarttığı tahmin ediliyor.
Evaluating the impact of the documentary series Blue Planet II on viewers' plastic consumption behaviors

Özellikle plastik atık hakkında görsel mesaj veren bu belgesel serisi, yayına girdiği 2017 yılından bu zamana kadar geniş kitlelere ulaşıp olumlu tepki almış, serinin insanlarının plastik kullanımı ve doğaya karşı davranışı üzerinde önemli etkisi olacağı öngörülüyordu.

Mavi Gezegen etkisi (The Blue planet effect) olarak anılan bu belgesel serisinin bir grup izleyicide oluşturduğu etkiyi inceleyen bir araştırma gerçekleştirilmiş. Çalışmaya katılan 150 kişinin belgeseli izlemeden önce ve izledikten sonraki kağıt ve plastik ambalajlı atıştırmalık-içecek arasındaki tercihi gözlenmiş. Belgeseli izlemek izleyicinin bilgi düzeyini olumlu etkilerken, belgesel sonrasında izleyicilerin plastik ambalajlı ürün tercihinde de azalma olmuş. Fakat deneyden sonra tekrarlanan dört haftalık anketin sonucu, bu izleyicilerin plastik ambalajlı ürün tüketiminde artış olduğunu göstermiş.

Blue Planet 2: How plastic is slowly killing our sea creatures, fish and birdsPlastik ve diğer atıklar yalnızca şehirleri kirletmiyor. Okyanus akıntılarıyla insanlardan çok uzaklarda Antarktika gibi vahşi yaşam alanlarına da ulaşıyor. Belgesel ekibi Antarktika yakınlarındaki bir adada plastik bir atığı kusmaya çalışan albatros ve midesini delen plastik bir kürdandan dolayı ölen bir albatros yavrusuyla karşılaşmış. Adada bulunan atıklar arasında kuşların midesinden çıkardığı düşünülen pirinç paketi ve eldiven de var. Kilometrelerce uçarak besin arayan yetişkin albatrosların bu atıkları yerleşime yakın yerlerde bulup yenilebilir olduğunu düşünerek yavrusuna verdiği düşünülüyor.

En küçüğünden en büyüğüne milyonlarca canlının ölümüne neden olan 150 milyon tondan fazla plastik atık bu kirliliğin yalnızca görünür kısmı. İnsanlığın bilinçsizce geliştirip kullandığı teknoloji ürünleri aynı zamanda hava ve ses kirliliğine de yol açıyor.

Blue Planet II belgeseli açık denizlerde yaşayan canlıların küçük bir botun motor sesiyle bile saldırılara karşı nasıl korumasız kalabileceğini gösterdi. Şehrin yanı başında da, sayısız motorlu taşıtların yol aldığı rotalarda da, dünyanın en uç noktalarında da her türlü kirliliğe maruz kalan canlılar için yarın çok geç olmadan, bugün hâlâ yapılabilecek bir şey var.

「Bir anne yeni doğan yavrusunu tutuyor. Yavru ölü. Bırakmak istemiyor ve onu günlerdir yanında taşıyor. Pilot balinalar gibi en iyi avcılarda, sanayi kimyasalları ölümcül seviyelere erişebilir. Ve plastik bu sorunun bir parçası olabilir. Suya dökülen plastik bozundukça sayısız deniz canlısının tükettiği diğer kirleticilerle birleşir. Yavrunun, annenin kendi kirlenmiş sütünden zehirlenmiş olması da muhtemel. Pilot balinaların büyük beyinleri var. Duyguları olduğu kesin. Yetişkinlerin davranışına bakılırsa, yavrunun kaybı tüm aileyi etkilemiş. Okyanuslarımıza dökülen plastik ve sanayi atıkları azalmadıkça, deniz hayatı gelecek yıllarda da bunlardan zehirlenecek.」
Blue Planet II

Kaynaklar ve İleri Okuma

https://www.iucnredlist.org/

https://www.bbc.co.uk/programmes/articles/1nfX6qBR3CZktzZJdjnmpdg/capturing-the-worlds-bleaching-corals

https://www.bbc.com/news/science-environment-50419922

Dunn, ME, Mills, M, Veríssimo, D. Evaluating the impact of the documentary series Blue Planet II on viewers' plastic consumption behaviors. Conservation Science and Practice. 2020; 2:e280.

Albatrosses are ingesting plastic - Blue Planet II: Episode 7 Preview - BBC One https://www.youtube.com/embed/I4QNolP7Khc

Mother pilot whale grieves over her dead calf - The Blue Planet II: Episode 4 preview - BBC One https://youtu.be/0a8HGJid-Jo

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları https://ebideb.tubitak.gov.tr/giris.htm

En çok okunanlar

Stresle başetme: Huzuru bulmanın yolu

「 Çözüm roket tasarlayıp fırlatmakta yada bilimde teknolojide değil. Özgüvende cesarette bile değil. Çözüm akılda, kalpte, gönülde. İnanç her neredeyse çözüm orada. Hapsolmuş, kaybolmuş, yalnız çaresiz kalmış, yolunu şaşırmış insanlığın çözümü.. 」

Bilinçli yemek: Aralıklı açlık nedir nasıl uygulanır

Son dönemin en çok araştırma yapılan konulardan biri de açlık. Çoğunluğu hayvanlar üzerinde denenmiş olmakla birlikte çalışmaların verdiği sonuçlar açlık hakkında daha olumlu düşünmeye teşvik ediyor. Net bir sonuca varmak için daha çok insan temelli araştırmaya ihtiyaç olduğu kesin. Fakat eldeki verilerin önemli bir kısmı en basit ifadeyle, aralıklı açlık ile iyileşen insülin yanıtı, artan büyüme hormonu olduğunu gösteriyor. Bu da daha düzenli kan şekeri, daha az yağ tutulumu ve daha az yaşlanma demek aslında. Aralıklı açlık nedir? Tıpta aralıklı oruç ( intermittent fasting ), dönüşümlü açlık ve zaman kısıtlı açlık gibi türleri olan bilinçli aç kalma hali. Aslında eskiden beri kültürlerin ve çoğu inancın da bir parçası. Türk kültüründe 'azı karar çoğu zarar' deyişi, İslami bakışta ' insana belini doğrultacak iki lokma yeter, bununla yetinmezse midenin en çok üçte biri yemeğe ..' şeklindeki sünnet, Japon adalarında 'hara hachi bunme' (腹八分目) yani '

Depreme hazırlıklı olmak: Erken uyarı sistemi

D ünyadaki en yoğun üç deprem kuşağından biri, Alp-Himalaya Deprem Kuşağında yer alan bir deprem ülkesi Türkiye 6 Şubat'a depremle uyanır. Depremden saatler sonra yakın uzak birçok ildeki telefonlarda erken uyarı sisteminin yeni bir deprem ikazı vermesiyle saniyeler içinde sarsıntı başlar. Maraş'ı ikinci yıkıcı deprem vurmuştur.

Hayat Boyu Beslenme: Bilinmeyen

「 Tek gerçek bilgelik, hiçbir şey bilmediğini bilmektir. 」

COVID-19: Hastalıkla ilişkili bulunan kriter

Dünya Sağlık Örgütü ( WHO ) tarafından 11 Mart 2020'de küresel salgın ilan edilen yeni koronavirüs hastalığı ( COVID - 19 ) için aşı çalışmaları ve aşıya karşı çelişkili görüşler devam ederken, insanımıza düşen ilk ve öncelikli tedbir kontrollü sosyal hayattır. Pandeminin getirdiği kısıtlamalar alışkanlıkları ve hayat kalitesi n i farklı şekilde etkilemiş olabilir. Fakat pandemi krizi nde süreci kısaltacak başetme yollarıda yok değil. Koronavirüs, diğer viral enfeksiyonlarda olduğu gibi kronik hastalıkların bulunduğu ve bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda daha riskli olabiliyor. Bu riskinin azaltılmasında ve bağışıklığı artırmada düzenli orta düzey fiziksel hareket , uygun beslen m e ve kaliteli uyku yu içeren hayat biçimi nin önemli bir rolü olabilir. Koronavirüs salgını içinde yaklaşan ikinci Ramazan ayında orucun , yeterli sıvı alımı, etkili beslenme ve uygun egzersiz ile desteklenmesi bağışıklık sistemini iyileştirebilir . Şuana kadar kanıtlanmış te

Göbek yağının tehlikesi ve yağ yakmanın matematiği

B el çevresinde göze çarpan bir yağlanma oluşmaya başlamışsa dikkat! Çünkü bu genişleme insulin direncinden, polikistik over sendromuna (PCOS), depresyona, demansa, uyku apnesine, kalp damar hastalıklarına, karaciğer yağlanmasına, kolon, meme, prostat kanserlerine kadar birçok hayati sorun için ihtardır.

Acı su gerçekleri: Ne kadar su harcıyoruz?

Hepimizin 💧 suya ihtiyacı var ama yeryüzünde suyun sadece % 2️.5 'i tatlı 💧 su yani içilebilir 🚰 su.

Bağırsak Beyin: Mikrobiyota nedir ne yapar

Antik Yunanca'da « küçük asa » anlamına gelen bakterilerin çoğunlukta olduğu, ve mantar, arke, virüsleri de içeren mikroorganizma topluluğuna mikrobiyota , mikro biyom yada mikrobiyal ekosistem adı verilir. İnsan mikrobiyotası ilk, anne karnında - doğum sırasında oluşmaya başlayıp yetişkin insanda, insan hücre sayısının 1.3 - 2.2 katına ve 1.5- 2 kilogram ağırlığı ile insan beyni ağırlığına ulaşır. Deri, ağız, burun, solunum sistemi, sindirim sistemi ve ürogenital sistem dahil vücudun iç ve dış bölgelerinde yaygın olarak bulunurken, bağırsak mikrobiyatası insan vücudundaki en kalabalık yerleşim yeridir, bağırsak florası olarak da adlandırılır. Henüz anlaşılamayan yollarla enterik sinir sistemi (ESS) ve merkezi sinir sisteminde (MSS) etkili olan bağırsak mikrobiyatası ; vitamin (B1, B5, B7, B9, B12, K2), nöro transmiter (serotonin, dopamin, GABA), metabolizma ve iştahı düzenleyen kısa zincirli yağ asitleri ( bütirik asit , propionik asit, asetik asit), konjuge lino

Aralıklı açlık: Sağlık etkileri

Uluslararası Hastalık Sınıflama ( ICD-11 ) kılavuzunda 5A00–5D46 kodlu Endokrin, Nutrisyonel ve Metabolik Hastalıklar sınıfında yer alan metabolik sendrom; artmış bel çevresi, yüksek kan basıncı, yüksek trigliserit, düşük HDL, bozulmuş açlık kan şekeri gibi faktörlerden en az üçünü içeren bir modern zaman sağlık sorunudur.  Genetik eğilim bir neden olmakla birlikte, temelinde masabaşı işlerle yaygınlaşan hareketsiz hayat, hazır besin zincirlerine bağımlı ve/ veya gereğinden fazla ve sağlıksız beslenmenin neden olduğu insülin direnci yatar. Bu sorunun önlenmesinde temel yöntem ise stres , si ga ra , al k ol üçlüsünden uzak, fiziksel olarak hareketli ve beslenme düzeninin de planlandığı hayat tarzı değişikliğidir. Toplumda yaygın bazı kanser türlerini de tetikleyebilen metabolik sendromun tedavisinde aralıklı açlık , yararlı bir etki oluşturabilir. Başlangıç ve bitiş zamanına göre aralıklı açlık iki sınıfa ayrılır: Şafakta başlayıp günbatımında biten, çoğunlukla insanların akt

Ödem nasıl atılır

Dokularda sıvı birikmesiyle oluşan ödem, periferik olan türünde cilde baskı uygulandığında bir süre çöküp kalan şişliktir. Fazla tuz tüketimi, hareketsizlik, altta yatan bir hastalık, bazı ilaçlar, stres, mens dönemi ( PMS ) ve gebe lik gibi hormonal değişimler, uzun dönem proteinden yetersiz beslenme bu şişliğin nedeni olabilir. Uzun süre inmeyen şişlikte gecikmeden sağlık kuruluşuna başvurmak önemlidir. Nefes almada güçlük, ağrı gibi belirtilerde acil yardım gerekir. En temel tedavi bireye ve mevcut hastalıklarına uygun makro - mikro besin ögeleri ve biyoaktif bileşenleri içeren doğru bir beslenme düzeninin dahil olduğu hayat tarzı değişikliğidir: - Ölçülü ve doğru olmak. Yararlı olanı zararlı yapan miktarıdır. İhtiyaç fazlası olan, yanlış olan bedene maddi ve manevi yük olduğu gibi başka sorunlara da yol açabilir. Bir iki mevsimlik bitkilerin her zaman ulaşılabilir olması talebin yanlış olduğunu gösterir. Daha çok daha büyük ürün hedefiyle ilaçlara boğulmuş, sistemini şa