Ana içeriğe atla

Damarlarınızda akan plastikler mi?

Resource: dreamstime microplastics Ucuz ve kolay üretilen plastikler, çoğunlukla petrol yan ürünü ve aşırı miktarlarda kullanılım sonucu kontrolden çıkan bir çevre kirliliğine dönüşmüş durumda. 2015 yılındaki plastik üretimi yılda 320 milyon tonu aştı. %40'tan fazlasını ise gıda paketleri, kulak çubukları ve koronavirüs pandemisinde kullanımı katlanan yüz maskeleri gibi tek kullanımlık ürünler oluşturuyor.

5 milimetre ve çok çok daha küçük boyutlarda olan plastik parçaları mikroplastik olarak bilinir. Tekstil, kozmetik, tek kullanımlık yada çok kullanımlık her üründe bulunan plastik ve türevlerinin zamanla aşınıp ufalanmasıyla oluşur. Mesela sentetik karışımlı bir tişörtü yıkarken, içeriğinden bir kısım iplikçikler kopar. Bu ve benzeri parçalar toprağa suya havaya karışarak kirliliğine neden olmakla kalmaz yutma, solunum yoluyla canlı vücutlarına da nüfuz eder.

Şimdiye kadar birçok araştırmada göl suyu, yeraltı suyu, musluk suyu ve şişelenmiş içme sularında plastik parçacıkların tespit edildiği bildirildi. İçme sularındaki mikroplastikler ve tehlikleri hakkında Dünya Sağlık Örgütü de 2019 yılında bir rapor yayınladı.

Doğaya salınıp denizlere ulaşan bu parçacıkların deniz canlılarına ve besin zinciri ile midemize de girişi söz konusu. Yapılan bir çok çalışma ile plastiklerin çoktan diyetimize eklendiği kanıtlanmış durumda. Türkiye illerinde satışı yapılan bazı midye ürünlerinin yanı sıra tuz içeriğinde de bu plastik parçacıklar bulundu.

Bir başka mikroplastik kaynağı ise sıkça kullanılan plastik poşet içeren ürünler. Poşet çayların demleme işlemi sırasında mikroplastik ve çok daha küçük boyutu olan nanoplastiklerin suya karışıp karışmadığı inceleyen bir araştırmada tek bir plastik çay poşetini 95 °C de demlemenin, her bir bardağa 11,6 milyar mikroplastik ve 3,1 milyar nanoplastik saldığı kanıtlandı. Benzer şekilde ülkemizde bulunan farklı tiplerde poşet çay ile yapılan demlemede yaklaşık 13 bin mikroplastik parçanın çay suyuna geçtiği bildirildi.

İnsan gaita örneklerinde mikroplastik tespitinin ardından yapılan başka çalışmada, kolon dokusundan parça alınarak incelenen katılımcıların tamamında bu plastik parçacıkların varlığı bildirildi.

Sağlıklı gönüllülerden alınan canlı akciğer dokularında da plastik parçacıkları bulundu. Kirli havanın solunumuyla akciğerin en dip noktalarına ulaşan bu plastikler arasında en çok polipropilen ve polietilen tereftalat parçalarına rastlandı. Erkeklerin akciğerlerinde kadınlara göre daha çok plastik parçacığı bulundu.

Plastik biberonlardan aşınan parçacıklar bebek mamasına da geçiyor. Hiç kullanılmamış polipropilen biberonlar yıkandıktan sonra, içerisinde hazırlanan mamalara litre başına 16 milyonu aşkın mikroplastik salınımı gözlendi. Ayrıca bebek dışkılarında elyaf, su şişesi, cep telefonu kılıflarının üretiminde kullanılan PET (polietilen tereftalat) mikroplastikleri yetişkinlere göre 10 ila 20 kat daha fazla olduğunu bildiren bir başka çalışma yayınlandı. Başka bir çalışmada silikon-kauçuk bebek emziklerinin buharlı dezenfeksiyon sonucu emzik yüzeyinde ve yıkama suyunda mikro(nano)plastikler bulundu.

Bir milimietrenin yüzde biri büyüklüğündeki (10 mikron) mikroplastikler sindirim sonrası kana da geçebilir. 22 sağlıklı gönüllüde yapılan kan testi sonucu insan dolaşım sisteminde plastik şişe, gıda ambalajı kaynaklı mikroplastiklere rastlandı. Vücuda alınan mikroplastiklerin anne karnından bebeğe geçip geçmediği araştıran başka bir çalışmada mikroplastikler ilk kez insan plasentasında tespit edilmiş oldu. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda, kirli havaya maruz bırakılan gebe farelerin akciğer, kalp ve dalağında ve plasenta ile fetüsün karaciğer, akciğer, kalp, böbreğinde de plastik parçalar bulundu.

Canlı vücudunda kol gezen bu plastikler sağlığı olumsuz etkileyip bozabilir. Bir çalışmaya göre mikroplastikler insan hücrelerinde alerjik reaksiyonlara, hücre duvarı hasarına ve hücre ölümüne yol açar, bağırsakta mikrobiyotayı değiştirir, 2 saat kadar az bir süre plastik kirliliğini solumak kalp krizini tetikler. Kirletilen topraklardaki plastikler aşındıkça bitkilerde birikip büyümelerini engeller. Farelerde mikroplastikler bir hafta içinde beyinde birikmeye başlayıp hücre ölümüne, bağışıklık sisteminde değişikliklere neden olur.

Olumsuz etkileri bir yana vücuda alınması bile endişe verici olan bu kirleticilerin ve doğal kaynaklara bulaşının azaltılması gerekir. Tüketim toplumu olarak tek kullanımlık ürünlerin kullanımı ve üretiminin sınırlandırılıp durdurulması ise yaşayan ve gelecek nesillere verilebilecek en güzel hediyelerden biri. Küresel çapta mevcut kirliliğin iyileştirilmesi için ise deniz anası ve alg ile plastiklerin biyolojik bozunuma sağlayacağı katkılar incelenmekte.

İnsan plasentasının incelendiği yukarıdaki çalışmada plastik rastlanmayan bir grup katılımcı da vardı. Dolayısıyla kişi bazında önlem alarak hayat tarzı ve diyet alışkanlıklarını değiştirmek vücuda alınabilecek kirleticiler için engelleyici olabiliyor. İçme sularında şişeleri azaltıp temiz kaynak sularına yönelmek, çayı tek kullanımlık poşette değilde demlikte demleyip içmek, tek kullanımlık plastik tabak vs bırakmak, paket ürünleri azaltmak ile başlayabilirsek çevre sağlığına biraz da olsa fayda sağlayacaktır.

Poşet çayda 13 bin mikro plastik parçacığı tespit edildi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr. Meral Yurtsever TÜBİTAK (118Y515) projesi

Kaynaklar ve İleri Okuma

WHO. Microplastics in drinking-water. Dünya Sağlık Örgütü ISBN: 978-92-4-151619-8 2019.

Gündoğdu, S., Çevik, C., Ataş, N.T. Stuffed with microplastics: Microplastic occurrence in traditional stuffed mussels sold in the Turkish market. Food Bioscience. 2020 37: 100715. doi:10.1016/j.fbio.2020.100715

Y.S. Ibrahim, S. Tuan Anuar, A.A. Azmi, Wan Mohd Khalik, S. Lehata, S.R. Hamzah, D. Ismail, Z.F. Ma, A. Dzulkarnaen, Z. Zakaria, N. Mustaffa, Tuan Sharif, Y.Y. Lee. Detection of microplastics in human colectomy specimens. J.G.H. Open, 5 (1) 2020.

Laura M. Hernandez, Elvis Genbo Xu, Hans C. E. Larsson, Rui Tahara, Vimal B. Maisuria, and Nathalie Tufenkji. Plastic Teabags Release Billions of Microparticles and Nanoparticles into Tea. Environmental Science & Technology 2019 53 (21), 12300-12310 DOI: 10.1021/acs.est.9b02540

https://haber.sakarya.edu.tr/doc-dr-meral-yurtsever-her-demlemede-13-bin-plastik-yutuyoruz-h106966.html

Zhang N, Li YB, He HR, Zhang JF, Ma GS. You are what you eat: Microplastics in the feces of young men living in Beijing. Sci Total Environ. 2021;767:144345.

Ragusa A, Svelato A, Santacroce C, Catalano P, Notarstefano V, Carnevali O, et al. Plasticenta: First evidence of microplastics in human placenta. Environ Int. 2021;146:106274.

Danopoulos E, Twiddy M, Rotchell JM. Microplastic contamination of drinking water: A systematic review. PLoS One. 2020;15(7):e0236838.

https://haberler.boun.edu.tr/tr/haber/prof-dr-turgut-tuzun-onay-atik-kulak-cubuklari-mikroplastige-donuserek-insan-vucuduna

Beriot N, Peek J, Zornoza R, Geissen V, Lwanga EH. Low density-microplastics detected in sheep faeces and soil: A case study from the intensive vegetable farming in Southeast Spain. Sci Total Environ. 2021;755:142653.

https://www.york.ac.uk/news-and-events/news/2021/research/microplastics-harmful-human-cells/

Sun, XD., Yuan, XZ., Jia, Y. et al. Differentially charged nanoplastics demonstrate distinct accumulation in Arabidopsis thaliana. Nat. Nanotechnol. 15, 755–760 (2020).

Li, D., Shi, Y., Yang, L. et al. Microplastic release from the degradation of polypropylene feeding bottles during infant formula preparation. Nat Food 1, 746–754 (2020). https://doi.org/10.1038/s43016-020-00171-y

Zhang, J., Wang, L., Trasande, L., Kannan, K. Occurrence of Polyethylene Terephthalate and Polycarbonate Microplastics in Infant and Adult Feces. Environ. Sci. Technol. Lett. 2021, 8, 11, 989–994.

Fournier, S.B., D’Errico, J.N., Adler, D.S. et al. Nanopolystyrene translocation and fetal deposition after acute lung exposure during late-stage pregnancy. Part Fibre Toxicol 17, 55 (2020). https://doi.org/10.1186/s12989-020-00385-9

En çok okunanlar

Stresle başetme: Huzuru bulmanın yolu

「 Çözüm roket tasarlayıp fırlatmakta yada bilimde teknolojide değil. Özgüvende cesarette bile değil. Çözüm akılda, kalpte, gönülde. İnanç her neredeyse çözüm orada. Hapsolmuş, kaybolmuş, yalnız çaresiz kalmış, yolunu şaşırmış insanlığın çözümü.. 」

Bilinçli yemek: Aralıklı açlık nedir nasıl uygulanır

Son dönemin en çok araştırma yapılan konulardan biri de açlık. Çoğunluğu hayvanlar üzerinde denenmiş olmakla birlikte çalışmaların verdiği sonuçlar açlık hakkında daha olumlu düşünmeye teşvik ediyor. Net bir sonuca varmak için daha çok insan temelli araştırmaya ihtiyaç olduğu kesin. Fakat eldeki verilerin önemli bir kısmı en basit ifadeyle, aralıklı açlık ile iyileşen insülin yanıtı, artan büyüme hormonu olduğunu gösteriyor. Bu da daha düzenli kan şekeri, daha az yağ tutulumu ve daha az yaşlanma demek aslında. Aralıklı açlık nedir? Tıpta aralıklı oruç ( intermittent fasting ), dönüşümlü açlık ve zaman kısıtlı açlık gibi türleri olan bilinçli aç kalma hali. Aslında eskiden beri kültürlerin ve çoğu inancın da bir parçası. Türk kültüründe 'azı karar çoğu zarar' deyişi, İslami bakışta ' insana belini doğrultacak iki lokma yeter, bununla yetinmezse midenin en çok üçte biri yemeğe ..' şeklindeki sünnet, Japon adalarında 'hara hachi bunme' (腹八分目) yani '

Depreme hazırlıklı olmak: Erken uyarı sistemi

D ünyadaki en yoğun üç deprem kuşağından biri, Alp-Himalaya Deprem Kuşağında yer alan bir deprem ülkesi Türkiye 6 Şubat'a depremle uyanır. Depremden saatler sonra yakın uzak birçok ildeki telefonlarda erken uyarı sisteminin yeni bir deprem ikazı vermesiyle saniyeler içinde sarsıntı başlar. Maraş'ı ikinci yıkıcı deprem vurmuştur.

COVID-19: Hastalıkla ilişkili bulunan kriter

Dünya Sağlık Örgütü ( WHO ) tarafından 11 Mart 2020'de küresel salgın ilan edilen yeni koronavirüs hastalığı ( COVID - 19 ) için aşı çalışmaları ve aşıya karşı çelişkili görüşler devam ederken, insanımıza düşen ilk ve öncelikli tedbir kontrollü sosyal hayattır. Pandeminin getirdiği kısıtlamalar alışkanlıkları ve hayat kalitesi n i farklı şekilde etkilemiş olabilir. Fakat pandemi krizi nde süreci kısaltacak başetme yollarıda yok değil. Koronavirüs, diğer viral enfeksiyonlarda olduğu gibi kronik hastalıkların bulunduğu ve bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda daha riskli olabiliyor. Bu riskinin azaltılmasında ve bağışıklığı artırmada düzenli orta düzey fiziksel hareket , uygun beslen m e ve kaliteli uyku yu içeren hayat biçimi nin önemli bir rolü olabilir. Koronavirüs salgını içinde yaklaşan ikinci Ramazan ayında orucun , yeterli sıvı alımı, etkili beslenme ve uygun egzersiz ile desteklenmesi bağışıklık sistemini iyileştirebilir . Şuana kadar kanıtlanmış te

Hayat Boyu Beslenme: Bilinmeyen

「 Tek gerçek bilgelik, hiçbir şey bilmediğini bilmektir. 」

Göbek yağının tehlikesi ve yağ yakmanın matematiği

B el çevresinde göze çarpan bir yağlanma oluşmaya başlamışsa dikkat! Çünkü bu genişleme insulin direncinden, polikistik over sendromuna (PCOS), depresyona, demansa, uyku apnesine, kalp damar hastalıklarına, karaciğer yağlanmasına, kolon, meme, prostat kanserlerine kadar birçok hayati sorun için ihtardır.

Acı su gerçekleri: Ne kadar su harcıyoruz?

Hepimizin 💧 suya ihtiyacı var ama yeryüzünde suyun sadece % 2️.5 'i tatlı 💧 su yani içilebilir 🚰 su.

Bağırsak Beyin: Mikrobiyota nedir ne yapar

Antik Yunanca'da « küçük asa » anlamına gelen bakterilerin çoğunlukta olduğu, ve mantar, arke, virüsleri de içeren mikroorganizma topluluğuna mikrobiyota , mikro biyom yada mikrobiyal ekosistem adı verilir. İnsan mikrobiyotası ilk, anne karnında - doğum sırasında oluşmaya başlayıp yetişkin insanda, insan hücre sayısının 1.3 - 2.2 katına ve 1.5- 2 kilogram ağırlığı ile insan beyni ağırlığına ulaşır. Deri, ağız, burun, solunum sistemi, sindirim sistemi ve ürogenital sistem dahil vücudun iç ve dış bölgelerinde yaygın olarak bulunurken, bağırsak mikrobiyatası insan vücudundaki en kalabalık yerleşim yeridir, bağırsak florası olarak da adlandırılır. Henüz anlaşılamayan yollarla enterik sinir sistemi (ESS) ve merkezi sinir sisteminde (MSS) etkili olan bağırsak mikrobiyatası ; vitamin (B1, B5, B7, B9, B12, K2), nöro transmiter (serotonin, dopamin, GABA), metabolizma ve iştahı düzenleyen kısa zincirli yağ asitleri ( bütirik asit , propionik asit, asetik asit), konjuge lino

Aralıklı açlık: Sağlık etkileri

Uluslararası Hastalık Sınıflama ( ICD-11 ) kılavuzunda 5A00–5D46 kodlu Endokrin, Nutrisyonel ve Metabolik Hastalıklar sınıfında yer alan metabolik sendrom; artmış bel çevresi, yüksek kan basıncı, yüksek trigliserit, düşük HDL, bozulmuş açlık kan şekeri gibi faktörlerden en az üçünü içeren bir modern zaman sağlık sorunudur.  Genetik eğilim bir neden olmakla birlikte, temelinde masabaşı işlerle yaygınlaşan hareketsiz hayat, hazır besin zincirlerine bağımlı ve/ veya gereğinden fazla ve sağlıksız beslenmenin neden olduğu insülin direnci yatar. Bu sorunun önlenmesinde temel yöntem ise stres , si ga ra , al k ol üçlüsünden uzak, fiziksel olarak hareketli ve beslenme düzeninin de planlandığı hayat tarzı değişikliğidir. Toplumda yaygın bazı kanser türlerini de tetikleyebilen metabolik sendromun tedavisinde aralıklı açlık , yararlı bir etki oluşturabilir. Başlangıç ve bitiş zamanına göre aralıklı açlık iki sınıfa ayrılır: Şafakta başlayıp günbatımında biten, çoğunlukla insanların akt

Ödem nasıl atılır

Dokularda sıvı birikmesiyle oluşan ödem, periferik olan türünde cilde baskı uygulandığında bir süre çöküp kalan şişliktir. Fazla tuz tüketimi, hareketsizlik, altta yatan bir hastalık, bazı ilaçlar, stres, mens dönemi ( PMS ) ve gebe lik gibi hormonal değişimler, uzun dönem proteinden yetersiz beslenme bu şişliğin nedeni olabilir. Uzun süre inmeyen şişlikte gecikmeden sağlık kuruluşuna başvurmak önemlidir. Nefes almada güçlük, ağrı gibi belirtilerde acil yardım gerekir. En temel tedavi bireye ve mevcut hastalıklarına uygun makro - mikro besin ögeleri ve biyoaktif bileşenleri içeren doğru bir beslenme düzeninin dahil olduğu hayat tarzı değişikliğidir: - Ölçülü ve doğru olmak. Yararlı olanı zararlı yapan miktarıdır. İhtiyaç fazlası olan, yanlış olan bedene maddi ve manevi yük olduğu gibi başka sorunlara da yol açabilir. Bir iki mevsimlik bitkilerin her zaman ulaşılabilir olması talebin yanlış olduğunu gösterir. Daha çok daha büyük ürün hedefiyle ilaçlara boğulmuş, sistemini şa