Ana içeriğe atla

Metabolizmayı ve hızını belirleyenler: Probiyotikler

M
etabolizmaları yavaş olduğundan su içse yarayan ya da hızlı metabolizması nedeniyle istediğini yese de kilo almayan insanlarla tanıştınız mı?

Söz konusu kilo alıp kilo vermek olunca genetik, hastalık, egzersiz, psikoloji, alıp yakılan kalori, ilaç, yaş ve bunların metabolizma hızına etkisi ile araştırmalar yapıldı. Metabolizma hızı ve vücut kas- yağ oranının düzenlenmesinde şaşırtıcı etkileriyle probiyotikler ve mikrobiyota ile fekal mikrobiyota transplantasyonu ise bu yüzyılda en göze çarpan kelimelerden oldu. Çok geçmeden insan bağırsaklarında esas olarak Bacteroidetes, Firmicutes, Actinobacteria, Proteobakteriler, Fusobakteriler ve Verrucomicrobia filumlarının yaşadığı, ancak farklı bireyler arasında kompozisyon ve göreceli bolluk açısından geniş bir varyasyonun mevcut olduğu ortaya çıktı.

Anne karnından temeli atılan mikrobiyota normal doğum sırasında gelişir. Yetişkin insan yaklaşık 10-100 kentilyon mikroorganizmaya (~1000 farklı tür) ev sahipliği yapar. Bağırsak mikrobiyotası, bağırsak mukozasını kolonize eden yerli üyelerden ve yutulan gıdalardan elde edilen geçici mikrobiyotadan oluşur.
probiotics and microbiota

Vücudun heryerinde ve özellikle bağırsaklarda koloni kuran trilyonlarca mikrop, insanın metabolizmasıyla iletişim kuran ve onu tamamlayan bir metabolik organ olarak görülür. Belki de kilo, vücut yağı ve metabolizma aslında mikrobiyotanın doğrudan bir sonucu. Özellike bağırsak mikrobiyotası ve bakteri türlerin oranı metabolizmanın hızını değiştirdiği düşünülüyor.

Bağırsak bakteri çeşitliliği ve oranının kilo ile ilişkisi, dışkı nakli çalışmaları ile hız kazandı. Bu çalışmalardan birinde, sözkonusu mikroorganizmalardan arındırılmış ( GF : Germ free) fareler iki gruba ayrıldı. Bir kısmına obez farelerden alınan dışkı kültürü, diğer gruba zayıf farelerden alınan dışkı kültürü eklendi. Obez kaynaklı mikrobiyotaya maruz kalan fareler diğer gruba göre 2 hafta boyunca daha yüksek bir vücut yağı yüzdesine sahipti. Biri obez biri zayıf olan ikiz insandan alınan dışkı mikrobiyotası farelere nakledildiğinde yağlanmadaki artış daha büyük bulundu.

Dahası bağırsak mikrobiyotasına sahip farelerin aksine, mikropsuz GF farelerin, Batı tarzı, yüksek yağlı, şekerden zengin bir diyet tükettikten sonra gelişen obeziteye karşı korunduğunu ve gelenesel beslenen farelere göre daha az kilo aldığı gösterildi. Bağırsak bakterilerinin kilo alımı ile ilişkisi, kısa zincirli yağ asitleri şeklinde daha çok enerji oluşturup, bağırsaktan geçen gıdalardan daha çok enerji üretebilmesine dayandırıldı. Diğer enerji türlerinden özellikle trikarboksilik asit (TCA) döngüsü ara ürünleri aşırı kilo durumuyla ilişkili bulundu. Buna göre aynı miktar gıda tüketiminde kilolu, obez vücut daha zayıf olana göre daha tasarruflu davranıp daha az ziyanla daha fazla enerji elde etmekte.

Bakteriler ve obezite ilişkisinde, antibiyotik tedavisi gören gönüllülerin bağırsak mikropları incelendi. Antibiyotik tedavisiyle doğal mikrobiyomun bir kısmı öldürüldükten sonra, deneklerden bazılarına 11 mikrobiyal tür içeren probiyotik takviye verilirken, diğerlerine hiçbir şey verilmedi. Üçüncü bir gruba, antibiyotik almadan önce toplanan kendi dışkılarındaki mikrobiyom nakledildi. Hiçbir şey verilmeyen grupta bağırsak mikrobiyotası 21 gün sonra başlangıçtaki haline geri dönerken, dışkı mikrobiyom nakli yapılan grup 24 saat kadar kısa bir süre sonra iyileşti. Fakat probiyotiklerle tedavi edilenlerin başlangıç durumlarına dönmeleri beş aya kadar süren zaman aldı.

Yaşamın erken döneminde bağırsak mikrobiyotası, doğum şekli, prematürelik, emzirme, antibiyotik ve probiyotik kullanımı gibi çeşitli faktörlerden etkilenir. Araştırmalar, yaşamın ilk aylarındaki antibiyotik tedavisinin, yaşamın ilerleyen dönemlerinde fazla kilolu olma ile ilişkili olduğunu ortaya çıkardı. Antibiyotik ve probiyotiklerin bebeklik çocukluk döneminde verildiğinde bağırsak mikrobiyotasını ve dolayısıyla metabolik aktivitesini bozarak kilo alımını teşvik ettiği ileri sürüldü.

Probiyotikler bağırsak fonksiyonlarını düzenler, bağışıklık tepkilerini güçlendirir, metabolizmayı etkiler ve gıda alım sinyallerini düzenlerler. Probiyotik olarak en yaygın bakterilerden Lactobacillus ve Bifidobacterium türleri, Saccharomyces boulardii, Clostridium butyricum ve bazı Escherichia ve Bacillus türleri içinde Bacillus subtilis ve Bacillus coagulans , obeziteye bağlı inflamasyon, metabolik bozukluklar ve obezite oluşturulmuş deney hayvanlarında kilo kontrolü üzerinde olumlu etkiler sergilerken, aşırı kilolu yetişkin insanlarda bir fark oluşturmadı.

Lactobacillus ve Bifidobacterium'un pek çok probiyotik türü insan tüketimine yönelik ürünlerde pazarlanarak bağırsak florasını değiştirdiğinden, probiyotiklerin yaygın şekilde tüketilmesinin bağırsak florasını değiştirerek kilo alımı ve obeziteyi teşvik edebileceğine dair tartışmalı görüşler belirtildi.

Lactobacillus spp. ve bifidobakteriler, özellikle duodenum ve jejunumda lipitlerin ve basit karbonhidratların emildiği ince bağırsakta önemli bir bakteri popülasyonunu temsil eder. Kilo korumasıyla ilişkili Lactobacillus spp. önemli miktarda glikoz geçirgenliği ve yağ yıkıcı enzimlerden tiolaz geni ile ilişkili bulundu.

Probiyotikler: Yeterli miktarda uygulandığında konakçıya sağlık açısından fayda sağlayan canlı mikroorganizmalar. Sağlığa iyi geldiği düşünülen bu "iyi" bakteri ve mayaları yeterli miktarda içeren her ürün probiyotik olmaz. Bunların sıcaklık, asitlik gibi ortam koşullarından sağ çıkması ve bağırsağa ulaştığında canlı aktif formda olması gerekir.

Raflarda en sık görülen Lactobacillus probiyotiklerinin kilo aldırıcı etkisi üzerine bir meta-analizde Lactobacillus acidophilus uygulaması insanlarda ve hayvanlarda önemli kilo artışıyla sonuçlanırken, Lactobacillus Gasseri hem obez insanlarda hem de hayvanlarda kilo kaybıyla ilişkilendirildi. Termojenik bir probiyotik olduğu için lactobacillus acidophilus'tan farklı şekilde, vücutta ısı üretip ve metabolizmayı uyararak vücudun hızlı bir şekilde yağ yakmasına yardımcı olabilmekte.

Mikrobiyumun kilo alıp vermede gözlenen bu etkiler obeziteye neden olarak görülmesinin dışında yetersiz beslenenler yada aşırı zayıf olanlar için destekleyici olarak kullanılabilmekte. Mikrobiyotada bulunan bir bakteri ailesi Laktobasillus türlerinin kilo alımına katkı sağlayacağı düşünülmekte. Örneğin, yaşları 6 ay ile 5 yıl arasında değişen, vücut ağırlığı ve boyu -2 SD'nin altında olan yetersiz beslenen çocuklarda Lactobacillus rhamnosus GG'nin 109 bakteride günlük profilaktik kullanımı çoğu enfeksiyonu önleyip ve uygun diyetle birlikte beslenme durumunu iyileştirdi. Lactobacillus reuteri, kullanıma hazır tedavi edici gıda kullanan Kwashiorkor'dan etkilenen çocuklarda obezite ve kilo alımıyla ilişkilendirildi.

Dolayısıyla farklı probiyotikler barsak mikrobiyotasını ve metabolizmayı düzenler. Metabolizmadaki değişiklik farklı bakterilerin gelişmesini düzenler. Fakat hangisi neden hangisi sonuç belli değildir, bunlar daha ziyade bir döngünün parçasıdır. Probiyotiklerin sağlıkla ilişkinin yanında kilo alma, kilo verme odaklı kullanımı dikkate değerdir. Bununla birlikte devamlı ve yüksek doz kullanımı, bağışıklığı yetersiz veya gelişmemiş gruplarda kullanımı sakıncalı olabilir.

Kaynaklar ve İleri Okuma:

Cömert, T.K., Karadeniz, S. & Akpınar, F. Investigate the relationship between the microbiota awareness in first trimester and high risk pregnancy in Turkish women: cross-sectional study. BMC Pregnancy Childbirth 23, 808 (2023). https://doi.org/10.1186/s12884-023-06121-3

Danielsson, P., Putri, R.R., Marcus, C. et al. Evaluating probiotic efficacy on weight loss in adults with overweight through a double-blind, placebo-controlled randomized trial. Sci Rep 13, 18200 (2023). https://doi.org/10.1038/s41598-023-45395-7

Pedroza Matute S, Iyavoo S. Exploring the gut microbiota: lifestyle choices, disease associations, and personal genomics. Front Nutr. 2023 Oct 5;10:1225120. doi: 10.3389/fnut.2023.1225120. PMID: 37867494; PMCID: PMC10585655.

Suez J, Zmora N, Zilberman-Schapira G, Mor U, Dori-Bachash M, Bashiardes S, Zur M, Regev-Lehavi D, Ben-Zeev Brik R, Federici S, Horn M, Cohen Y, Moor AE, Zeevi D, Korem T, Kotler E, Harmelin A, Itzkovitz S, Maharshak N, Shibolet O, Pevsner-Fischer M, Shapiro H, Sharon I, Halpern Z, Segal E, Elinav E. Post-Antibiotic Gut Mucosal Microbiome Reconstitution Is Impaired by Probiotics and Improved by Autologous FMT. Cell. 2018 Sep 6;174(6):1406-1423.e16. doi: 10.1016/j.cell.2018.08.047. PMID: 30193113.

Dutton H, Doyle MA, Buchan CA, Mohammad S, Adamo KB, Shorr R, Fergusson DA. Antibiotic exposure and risk of weight gain and obesity: protocol for a systematic review. Syst Rev. 2017 Aug 24;6(1):169. doi: 10.1186/s13643-017-0565-9. PMID: 28837004; PMCID: PMC5571496.

Turnbaugh PJ, Ley RE, Mahowald MA, Magrini V, Mardis ER, Gordon JI. An obesity-associated gut microbiome with increased capacity for energy harvest. Nature. 2006;444:1027–1031. doi: 10.1038/nature05414.

Turnbaugh PJ, Hamady M, Yatsunenko T, Cantarel BL, Duncan A, Ley RE, Sogin ML, Jones WJ, Roe BA, Affourtit JP, Egholm M, Henrissat B, Heath AC, Knight R, Gordon JI. A core gut microbiome in obese and lean twins. Nature. 2009 Jan 22;457(7228):480-4. doi: 10.1038/nature07540. Epub 2008 Nov 30. PMID: 19043404; PMCID: PMC2677729.

Backhed F, Manchester JK, Semenkovich CF, Gordon JI. Mechanisms underlying the resistance to diet-induced obesity in germ-free mice. Proc Natl Acad Sci U S A. 2007;104:979–984. doi: 10.1073/pnas.0605374104.

Zoghi, S, Sadeghpour Heravi, F, Nikniaz, Z, Shirmohamadi, M, Moaddab, SY, Ebrahimzadeh Leylabadlo, H. Gut microbiota and childhood malnutrition: Understanding the link and exploring therapeutic interventions. Eng Life Sci. 2023;e2300070. https://doi.org/10.1002/elsc.202300070

Imdad, Aamer MPH*; Pandit, Natasha G. MD†; Ehrlich, Julie M. MD†; Catania, Joseph MD†; Zaman, Muizz MD†; Smith, Abigail MSLIS‡; Tanner-Smith, Emily E. PhD§; Zackular, Joseph P. PhD∥; Bhutta, Zulfiqar A. PhD¶,#. Probiotic Supplementation for Promotion of Growth in Undernourished Children: A Systematic Review and Meta-Analysis. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition 77(6):p e84-e92, December 2023. | DOI: 10.1097/MPG.0000000000003953

María Remes-Troche J, Coss-Adame E, Ángel Valdovinos-Díaz M, et al. Lactobacillus acidophilus LB: a useful pharmabiotic for the treatment of digestive disorders. Therapeutic Advances in Gastroenterology. 2020;13. doi:10.1177/1756284820971201

Million M, Angelakis E, Paul M, Armougom F, Leibovici L, Raoult D. Comparative meta-analysis of the effect of Lactobacillus species on weight gain in humans and animals. Microb Pathog. 2012 Aug;53(2):100-8. doi: 10.1016/j.micpath.2012.05.007. Epub 2012 May 24. PMID: 22634320.

ANGELAKIS, Emmanouil; RAOULT, Didier. Gut microbiota modifications and weight gain in early life. Human Microbiome Journal, 2018, 7: 10-14.

Million, M., Thuny, F., Angelakis, E. et al. Lactobacillus reuteri and Escherichia coli in the human gut microbiota may predict weight gain associated with vancomycin treatment. Nutr & Diabetes 3, e87 (2013). https://doi.org/10.1038/nutd.2013.28

Drissi, F., Merhej, V., Angelakis, E. et al. Comparative genomics analysis of Lactobacillus species associated with weight gain or weight protection. Nutr & Diabetes 4, e109 (2014). https://doi.org/10.1038/nutd.2014.6

Wan Y, Yuan J, Li J, Li H, Yin K, Wang F, Li D. Overweight and underweight status are linked to specific gut microbiota and intestinal tricarboxylic acid cycle intermediates. Clin Nutr. 2020 Oct;39(10):3189-3198. doi: 10.1016/j.clnu.2020.02.014. Epub 2020 Feb 15. PMID: 32164980.

Herman Pontzer et al. ,Daily energy expenditure through the human life course.Science373,808-812(2021).DOI:10.1126/science.abe5017

Franczak, E., Maurer, A., Drummond, V.C. et al. Divergence in aerobic capacity and energy expenditure influence metabolic tissue mitochondrial protein synthesis rates in aged rats. GeroScience (2023). https://doi.org/10.1007/s11357-023-00985-1


Uyarı Bu web sitesinin içeriği bilgilendirme amaçlıdır ve kişisel tıbbi tavsiye verme amacı taşımaz. Sağlığınızla ilgili tüm sorularınız için sağlık uzmanına başvurmalısınız.

Hayat boyu beslenme : minell's projesi , hayatboyubeslenme

En çok okunanlar

Stresle başetme: Huzuru bulmanın yolu

「 Çözüm roket tasarlayıp fırlatmakta yada bilimde teknolojide değil. Özgüvende cesarette bile değil. Çözüm akılda, kalpte, gönülde. İnanç her neredeyse çözüm orada. Hapsolmuş, kaybolmuş, yalnız çaresiz kalmış, yolunu şaşırmış insanlığın çözümü.. 」

Bilinçli yemek: Aralıklı açlık nedir nasıl uygulanır

Son dönemin en çok araştırma yapılan konulardan biri de açlık. Çoğunluğu hayvanlar üzerinde denenmiş olmakla birlikte çalışmaların verdiği sonuçlar açlık hakkında daha olumlu düşünmeye teşvik ediyor. Net bir sonuca varmak için daha çok insan temelli araştırmaya ihtiyaç olduğu kesin. Fakat eldeki verilerin önemli bir kısmı en basit ifadeyle, aralıklı açlık ile iyileşen insülin yanıtı, artan büyüme hormonu olduğunu gösteriyor. Bu da daha düzenli kan şekeri, daha az yağ tutulumu ve daha az yaşlanma demek aslında. Aralıklı açlık nedir? Tıpta aralıklı oruç ( intermittent fasting ), dönüşümlü açlık ve zaman kısıtlı açlık gibi türleri olan bilinçli aç kalma hali. Aslında eskiden beri kültürlerin ve çoğu inancın da bir parçası. Türk kültüründe 'azı karar çoğu zarar' deyişi, İslami bakışta ' insana belini doğrultacak iki lokma yeter, bununla yetinmezse midenin en çok üçte biri yemeğe ..' şeklindeki sünnet, Japon adalarında 'hara hachi bunme' (腹八分目) yani '

Depreme hazırlıklı olmak: Erken uyarı sistemi

D ünyadaki en yoğun üç deprem kuşağından biri, Alp-Himalaya Deprem Kuşağında yer alan bir deprem ülkesi Türkiye 6 Şubat'a depremle uyanır. Depremden saatler sonra yakın uzak birçok ildeki telefonlarda erken uyarı sisteminin yeni bir deprem ikazı vermesiyle saniyeler içinde sarsıntı başlar. Maraş'ı ikinci yıkıcı deprem vurmuştur.

COVID-19: Hastalıkla ilişkili bulunan kriter

Dünya Sağlık Örgütü ( WHO ) tarafından 11 Mart 2020'de küresel salgın ilan edilen yeni koronavirüs hastalığı ( COVID - 19 ) için aşı çalışmaları ve aşıya karşı çelişkili görüşler devam ederken, insanımıza düşen ilk ve öncelikli tedbir kontrollü sosyal hayattır. Pandeminin getirdiği kısıtlamalar alışkanlıkları ve hayat kalitesi n i farklı şekilde etkilemiş olabilir. Fakat pandemi krizi nde süreci kısaltacak başetme yollarıda yok değil. Koronavirüs, diğer viral enfeksiyonlarda olduğu gibi kronik hastalıkların bulunduğu ve bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda daha riskli olabiliyor. Bu riskinin azaltılmasında ve bağışıklığı artırmada düzenli orta düzey fiziksel hareket , uygun beslen m e ve kaliteli uyku yu içeren hayat biçimi nin önemli bir rolü olabilir. Koronavirüs salgını içinde yaklaşan ikinci Ramazan ayında orucun , yeterli sıvı alımı, etkili beslenme ve uygun egzersiz ile desteklenmesi bağışıklık sistemini iyileştirebilir . Şuana kadar kanıtlanmış te

Hayat Boyu Beslenme: Bilinmeyen

「 Tek gerçek bilgelik, hiçbir şey bilmediğini bilmektir. 」

Göbek yağının tehlikesi ve yağ yakmanın matematiği

B el çevresinde göze çarpan bir yağlanma oluşmaya başlamışsa dikkat! Çünkü bu genişleme insulin direncinden, polikistik over sendromuna (PCOS), depresyona, demansa, uyku apnesine, kalp damar hastalıklarına, karaciğer yağlanmasına, kolon, meme, prostat kanserlerine kadar birçok hayati sorun için ihtardır.

Acı su gerçekleri: Ne kadar su harcıyoruz?

Hepimizin 💧 suya ihtiyacı var ama yeryüzünde suyun sadece % 2️.5 'i tatlı 💧 su yani içilebilir 🚰 su.

Bağırsak Beyin: Mikrobiyota nedir ne yapar

Antik Yunanca'da « küçük asa » anlamına gelen bakterilerin çoğunlukta olduğu, ve mantar, arke, virüsleri de içeren mikroorganizma topluluğuna mikrobiyota , mikro biyom yada mikrobiyal ekosistem adı verilir. İnsan mikrobiyotası ilk, anne karnında - doğum sırasında oluşmaya başlayıp yetişkin insanda, insan hücre sayısının 1.3 - 2.2 katına ve 1.5- 2 kilogram ağırlığı ile insan beyni ağırlığına ulaşır. Deri, ağız, burun, solunum sistemi, sindirim sistemi ve ürogenital sistem dahil vücudun iç ve dış bölgelerinde yaygın olarak bulunurken, bağırsak mikrobiyatası insan vücudundaki en kalabalık yerleşim yeridir, bağırsak florası olarak da adlandırılır. Henüz anlaşılamayan yollarla enterik sinir sistemi (ESS) ve merkezi sinir sisteminde (MSS) etkili olan bağırsak mikrobiyatası ; vitamin (B1, B5, B7, B9, B12, K2), nöro transmiter (serotonin, dopamin, GABA), metabolizma ve iştahı düzenleyen kısa zincirli yağ asitleri ( bütirik asit , propionik asit, asetik asit), konjuge lino

Aralıklı açlık: Sağlık etkileri

Uluslararası Hastalık Sınıflama ( ICD-11 ) kılavuzunda 5A00–5D46 kodlu Endokrin, Nutrisyonel ve Metabolik Hastalıklar sınıfında yer alan metabolik sendrom; artmış bel çevresi, yüksek kan basıncı, yüksek trigliserit, düşük HDL, bozulmuş açlık kan şekeri gibi faktörlerden en az üçünü içeren bir modern zaman sağlık sorunudur.  Genetik eğilim bir neden olmakla birlikte, temelinde masabaşı işlerle yaygınlaşan hareketsiz hayat, hazır besin zincirlerine bağımlı ve/ veya gereğinden fazla ve sağlıksız beslenmenin neden olduğu insülin direnci yatar. Bu sorunun önlenmesinde temel yöntem ise stres , si ga ra , al k ol üçlüsünden uzak, fiziksel olarak hareketli ve beslenme düzeninin de planlandığı hayat tarzı değişikliğidir. Toplumda yaygın bazı kanser türlerini de tetikleyebilen metabolik sendromun tedavisinde aralıklı açlık , yararlı bir etki oluşturabilir. Başlangıç ve bitiş zamanına göre aralıklı açlık iki sınıfa ayrılır: Şafakta başlayıp günbatımında biten, çoğunlukla insanların akt

Ödem nasıl atılır

Dokularda sıvı birikmesiyle oluşan ödem, periferik olan türünde cilde baskı uygulandığında bir süre çöküp kalan şişliktir. Fazla tuz tüketimi, hareketsizlik, altta yatan bir hastalık, bazı ilaçlar, stres, mens dönemi ( PMS ) ve gebe lik gibi hormonal değişimler, uzun dönem proteinden yetersiz beslenme bu şişliğin nedeni olabilir. Uzun süre inmeyen şişlikte gecikmeden sağlık kuruluşuna başvurmak önemlidir. Nefes almada güçlük, ağrı gibi belirtilerde acil yardım gerekir. En temel tedavi bireye ve mevcut hastalıklarına uygun makro - mikro besin ögeleri ve biyoaktif bileşenleri içeren doğru bir beslenme düzeninin dahil olduğu hayat tarzı değişikliğidir: - Ölçülü ve doğru olmak. Yararlı olanı zararlı yapan miktarıdır. İhtiyaç fazlası olan, yanlış olan bedene maddi ve manevi yük olduğu gibi başka sorunlara da yol açabilir. Bir iki mevsimlik bitkilerin her zaman ulaşılabilir olması talebin yanlış olduğunu gösterir. Daha çok daha büyük ürün hedefiyle ilaçlara boğulmuş, sistemini şa