Dünya Sağlık Örgütü (WHO), konuyla ilgili Türkiye'nin de dahil olduğu 194 ülkeden elde edilen verileri ekim ayı fiziksel aktivite 2022 küresel durum raporunda yayınladı. Rapor, sağlığın iyileştirilmesi ve bulaşıcı olmayan hastalıklarla mücadelenin anahtarı olarak fiziksel aktiviteye öncelik vermeye çağırıyor.
Rapora göre dünya genelinde ortalama her dört yetişkinden biri ve gençlerin %81'i yeterli fiziksel aktivite yapmıyor. Gelişmişlikte artan ve ucuzlayan teknoloji; ulaşımdan tüketime, işten eğlenceye her yönüyle hayatımıza girerek kolaylık sağlamaktan öteye geçip harekete ihtiyacı azaltıyor. Hareketsiz hayatlarla hareket kabiliyeti de giderek azalıyor. Teknoloji çağında doğup teknolojiye bağımlı büyüyen genç nesil bu durumdan en çok etkilenen grup oluyor.
Hareketsiz hayat, dünya çapında bulaşıcı olmayan hastalıklar ve ölüm için ciddi bir risk oluşturuyor. Kanser, kalp damar hastalıkları, felç ve diyabet riskini %20-30 oranında artırıyor. Fiziksel, zihinsel, ruhsal; bireysel ve sosyal sağlığı kötüleştiriyor. Dünya nüfusunun daha aktif yaşamasıyla, yılda dört ila beş milyon ölümün önlenebileceği tahmin ediliyor. Her geçen gün etkisini artıran hareketsizlik bireysel sağlığı olduğu kadar sağlık sistemlerini, çevreyi, ekonomiyi, toplum refahını ve yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor.
Fiziksel aktiviteyi teşvik etmek birey, toplum ve hükümet bazında bilinç ve sorumluluk gerektiriyor. Ülkelerin mevcut hareketsizlik salgını için acil önlem almaması durumunda, 2020 ile 2030 yılları arasında yaklaşık 500 milyon insanın kalp hastalığı, obezite, diyabet veya fiziksel hareketsizliğe bağlı bulaşıcı olmayan diğer hastalıklardan etkileneceği öngörülüyor.
Türkiye'deki durum dünya genelinden farklı değil. Ülkedeki ölümlerin %90'ı bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklı. Kardiyovasküler hastalıklar, kanser, kronik akciğer hastalığı, diyabet listenin başında.
Türkiye, nüfus büyüklüğüne göre 195 ülke arasında 18. sırada ve 2022 verilerine göre Türkiye nüfusu 85 milyonu aşmış durumda. Nüfusun %31'i 20 yaş altı, %13 'ü 60 yaş üstü kitleyi oluşturuyor.
Hareketsiz yaşam Türkiye'de de özellikle genç nüfusta yaygın. 11 - 17 yaş grubu genç erkeklerin %77'si, kızların %86'sı fiziksel olarak inaktif bir hayat sürdürüyor. Hareketsiz hayat alışkanlıkları 18 yaş üstü (E: %22, K: %39) ve 70 yaş üstü (E: %34, K: %55) grupta biraz daha az görünse de özellikle her yaşta kadınlarda hareketsizlik erkeklere oranla daha da yaygın.
Düzenli yapılan fiziksel aktivite ve hareketli hayat; kalp damar hastalıkları, felç, diyabet ve kanser gibi bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesini, sağlıklı vücut ağırlığının korunmasını, zihinsel sağlığı ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesini kolaylaştırıyor.
Park, bahçe, ev, okul, işyeri dahil hertürlü dış ve iç mekanlarda, bireysel olsun toplulukla olsun her türden hareket ile eğlenceli, keyifli fiziksel aktivite; küçük büyük her yaş düzeyine, kişiye, ortama uygun olarak yapılabilir.
- her gruba yönelik 🧑🦽 bölgesel egzersiz
- 🕺 tüm vücut egzersizleri
- 🚶 yürüyüş
- 🚴♀️ bisiklet sürme
- 🏊 yüzme
- 🧍♂️ ip atlama
- 🏃♀️ koşma
- ⛹️♀️ basketbol dahil çeşitli 🤾♂️ sporlar
- 🤸 oyunlar aktif kalmanın eğlenceli yolları arasında.
Egzersiz Spor Hareket Isınma Aerobik Happy walk ラジオ体操 Radio Taiso 广播体操 Radio Calisthenics 국민체조 https://youtube.com/playlist?list=PLEvP9AW0KGOKJh4cjVvcORgLERdqE-qGp
TC Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü. Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/fiziksel-aktiviteDünya Sağlık Örgütü. Fiziksel Aktivite Küresel Durum Raporu 2022.
Dünya Sağlık Örgütü. Fiziksel Aktivite Türkiye 2022.Dünya Sağlık Örgütü. Fiziksel Aktivite. https://www.who.int/teams/health-promotion/physical-activity
Türkiye İstatistik Kurumu. Dünya Nüfus Günü 2022. https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Dunya-Nufus-Gunu-2022-45552World Health Organization. Be He@lthy, Be Mobile (BHBM). https://www.who.int/activities/Addressing-mobile-health
World Health Organization. Assessing national capacity for the prevention and control of noncommunicable diseases: report of the 2019 global survey. World Health Organization. 2020. https://apps.who.int/iris/handle/10665/331452. License: CC BY-NC-SA 3.0 IGO
World Health Organization. Global status report on road safety 2018. World Health Organization. 2018 https://apps.who.int/iris/handle/10665/276462. License: CC BY-NC-SA 3.0 IGOWorld Health Organization. Global status report on physical activity 2022. WHO. 18/10/2022. ISBN: 9789240059153
NHS. Fitness Studio exercise videos. https://www.nhs.uk/conditions/nhs-fitness-studio/Uyarı Bu web sitesinin içeriği bilgilendirme amaçlıdır ve kişisel tıbbi tavsiye verme amacı taşımaz. Sağlığınızla ilgili tüm sorularınız için sağlık uzmanına başvurmalısınız.