Ana içeriğe atla

Maden suyu, mineraller ve sağlığa etkileri: Tansiyon, kabızlık, kansızlık, kemikler ve dahası

Ş
ekerli gazlı içecek modası yerini sağlıklı, temiz su akımına bırakıyor. Bu doğal kaynak sularına maden suyu da dahil.

Yağmur suları ve eriyen kar yeraltına en derinlerine doğru süzülürken farklı tabakalarda birikmiş mineral tuzlarını toplar. Vücudumuz içinde gerekli bu mineraller suya karışıp çözünür. Böylece maden suyu olarak bilinen doğal mineralli su oluşur.

While rain water and melting snow are filtered underground, it collects minerals and creates natural mineral water
Bu su yeraltındaki eriyik katmanlara kadar ulaşabilir. Eriyik bir katman olan magmada karbondioksit gazı (CO2) suya karışırken, oluşan basınç ile bulduğu yarıklardan mineralli suyu yeryüzüne fışkırtır.

Şişe maden suları bazı bölgelerde bulunan bu kaynaklardan doldurulduğu gibi, suyun yeraltında kaldığı bölgelerde kuyu aracılığıyla da erişilir.

Doğal olarak karbondioksit gazı içermeyen mineralli sulara ise şişelenme tesislerinde CO2 eklenir. Amaç, içimi kolaylaştırmanın yanında su içinde mikrop oluşumunu engellemek.

Maden suyu asitli değilmi? CO2 suda karbonik asit (H2CO3) olarak çözünür ki bir zayıf asittir. Kaynağına göre maden suyu farklı miktarda bikarbonat (HCO3−), yani karbonik asitin bazik formunu da içerir.

Maden suyunun fosforik asit içeren kola ve benzeri daha asidik içeceklere kıyaslandığında diş minesini aşındırıcı etkisi yüz kat daha az. Başka bir deyişle maden suyuna tercih edilecek bir kola, dişleri yüz kat daha fazla aşındırıyor.

İçme sulardan ise biraz daha fazla aşındırıcı özellikte. Bu durumda yapılacak bir öneri ise kapağını açtıktan sonra bekletip içmek. Nitekim maden suyunun gazdan arındırılması diş üzerindeki aşındırıcı özelliğini azaltır.

Aromalı mineralli gazlı içecekler ise mineral zengin olmasının yanında şeker dahil katkı maddeleri ihtiva eder. Sade maden suyuna göre daha asidik gazlı içeceklerdir. Saf portakal suyuna yakın yada daha fazla dişleri tahrip edicidir. Birleşik Krallık'ta yapılan bu çalışmaya göre, aromalı şekerli olan hertürlü içecek asitli meşrubat olarak algılanmalı. Sade su ve maden suyu tercih edilmeli.

Yemek sırasında su içmek zararlı mı? Besinleri parçalayan enzimlerin çalışması için yeterli suya ihtiyacı vardır. Katı, kuru gıdalarla birlikte az bir miktar su yada sulu besin midenin besinleri işlemesini kolaylaştırır. Yeterli sıvı ile tüketimi bağırsaklarda suyun tutulması ile kabızlık riskini de azaltır. Fakat yemek sırasında bardak bardak su içmek doğru değildir. Çünkü yemeği gören, koklayan veya düşünen insanın midesi o yemeği hazmetmek için çok asidik bir sıvı olan hidroklorik asit adında mide sıvısı salgılar. Bu sırada bol su içmek ise mide asitliğini azaltabilir, hazımsızlık nedenidir. Yemekten hemen önce veya yemek vakti geleneksel tıbba göre de su içilmemesi gereken zamanlar arasında anılır. Ayrıca öğünlerde birlikte tüketilen maden suyu içeriğindeki bazı minerallerin, bazı besin öğelerinin emilimini kısıtlayıcı olabileceği düşünülerek öğün dışı tüketimi tavsiye edilebilir.

Başka bir durum ise şişkinliğe neden olması. Bu durumu daha az yemek için kullanan da var. Ama daha iyisi yemekten önceki saatlerde içmek olabilir. Çünkü su, maden suyu içmek mideye doluluk hissi vererek açlığı azaltır, iştahı bastırarak aşırı yemeyi önlemenin bir yolu olabilir.

Ayrıca yutkunma ve geniz boğaz sorunlarında tedavinin bir parçası olabilir. Boğazında tanımsız bir rahatsızlıktan dolayı sürekli öksürme, boğaz temizleme ihtiyacı hisseden bir grup hastada maden suyu gibi karbonatlı sıvıların faydası gösterilir. Disfaji (yutma güçlüğü) olan hastalarda kalıntı ve aspirasyonu azaltarak yutma problemlerini iyileştirebilir.

Maden suyunun içerdiği mineral yoğunluğuna göre sağlık üzerinde çeşitli etkileri de gösterilir. Örneğin:

  • Bikarbonatlı (HCO3) ve klorürlü (Cl) maden suları mide boşluğunda pH seviyesini artırma ve sindirim hormonlarının salınımını uyarmadaki rolüyle mide fonksiyonunu destekler. Bikarbonatlı maden suyu, böbrek taşı tedavisinde kullanılan sodyum potasyum sitrat ile benzer etki ile, taş riskini azaltabilir. Tedaviler için hekim onayı alınmalıdır.
  • Klorürlü (Cl) maden suları mide boşalmasını ve bağırsak hareketliliğini uyarmak için kullanılır.
  • Sülfat (SO4) ve magnezyum (Mg) zengini maden suları kabızlık ve belirtilerini iyileştirir. Yüksek magnezyum içeriği yağların sindirilmesinde de gerekli safra akışını sağlar. Safra yolunun düzenlenmesinde magnezyumla birlikte sülfat, bikarbonat, kalsiyum da rol alır.
  • Demir (Fe) içerikli iki tür maden suyu vardır. Sülfat-demirli sular çok yoğun ve pH çok düşüktür, yüksek oranda arsenik içerir. Bikarbonat-demirli sular arsenik bakımından fakirdir, demir eksikliği anemisinde ve hamile kadınlarda anemi tedavisinde düşünülür.
  • Maden sularından elde edilen kalsiyumun süte benzer, hatta sütten daha fazla biyoyararlanımı olduğu gösterilir. Bu bakımdan kalsiyum (Ca) zengini maden suları, kemik mineralizasyonunu arttırırak iskelet sağlığını iyileştirir. Gelişme çağındakiler, hamileler, süt ürünleri tüketmeyenler, ileri yaş kadın ve erkekler için önerilir. Osteoporoz ve hipertansiyonun önlenmesine katkıda bulunur.
  • Florürlü (F) maden suları, diş çürümesini azaltabilir, kemik yapısını destekleyebilir. Fakat florüratlı maden suyu tüketimi düşük tutulmalıdır. Çünkü fazla florürat tüketimi diş florozundan iskelet florozuna kadar bazı zehirli etkiler oluşturabilir.
  • Sodyum (Na)-klorürlü maden suları kan basıncı ilişkisi nedeniyle hipertansiyon hastalarına tavsiye edilmez. Yüksek tansiyonda daha düşük sodyum ve ek olarak yüksek potasyum (K) ve magnezyum içeriği olanlar tercih edilebilir. Sodyum - bikarbonatlı maden suyu ise daha farklıdır. Açlık glikozu, total kolesterol, LDL kolesterol üzerinde azaltıcı etkisi olabileceği, menopoz sonrası kadınlarda kalp damar hastalıkları riskini azaltıp insülin duyarlılığını artırabileceği, metabolik sendrom (MS) gelişiminde etkili bazı değerleri (insülin, leptin, aldosteron, melatonin) düşük düzeyde tutabileceğine dair çalışmalar vardır.

Yeterli temiz su alımı genel sağlığın sürdürülmesinde çok önemlidir. Ancak suyun mineral içeriği böbrek mesane fonksiyonunu, kemik yapısını, safra yolunu ve kardiyovasküler sağlığı etkileyebilir. Gerek içme suyu, gerek maden suyu tüketiminde suyun içeriği hakkında bilgi sahibi olunması gerekir.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) gereğinden fazla mineral vitamin alımı ve olumsuz sonuçları konusunda uyarıyor. Yaşa, cinsiyete, terleme vb sıvı mineral kaybına göre ve tansiyon, stres inkontinans (idrar kaçırma), gastrit vb hastalıklar; hazımsızlık, kabızlık gibi sorunlar dikkate alınarak, aromalı şekerli gazlı içecekler yerine sade su / maden suyu tüketimi daha sağlıklı görünüyor.
Krenoterapi: Çamur , maden suları ve buharın tedavi edici kullanımı
Kaynaklar ve İleri Okuma:

Michael KGFT, Somani BK. Variation in Tap Water Mineral Content in the United Kingdom: Is It Relevant for Kidney Stone Disease? J Clin Med. 2022 Aug 30;11(17):5118. doi: 10.3390/jcm11175118. PMID: 36079045; PMCID: PMC9457372.

Lu Y, Sundaram P, Li H, Chong TW. The effects of drinking bicarbonate-rich mineral water in calcium oxalate stone formers: an open label prospective randomized controlled study in an Asian cohort. Int Urol Nephrol. 2022 Sep;54(9):2133-2140. doi: 10.1007/s11255-022-03256-8. Epub 2022 Jul 4. PMID: 35781772.

Quattrini S, Pampaloni B, Brandi ML. Natural mineral waters: chemical characteristics and health effects. Clin Cases Miner Bone Metab. 2016 Sep-Dec;13(3):173-180. doi: 10.11138/ccmbm/2016.13.3.173. Epub 2017 Feb 10. PMID: 28228777; PMCID: PMC5318167.

Parry J, Shaw L, Arnaud MJ, Smith AJ. Investigation of mineral waters and soft drinks in relation to dental erosion. J Oral Rehabil. 2001 Aug;28(8):766-72. doi: 10.1046/j.1365-2842.2001.00795.x. PMID: 11556958.

Sikalidis AK, Kelleher AH, Maykish A, Kristo AS. Non-Alcoholic Beverages, Old and Novel, and Their Potential Effects on Human Health, with a Focus on Hydration and Cardiometabolic Health. Medicina. 2020; 56(10):490. https://doi.org/10.3390/medicina56100490

Shapira-Galitz Y, Levy A, Madgar O, Shpunt D, Zhang Y, Wang B, Wolf M, Drendel M. Effects of carbonation of liquids on penetration-aspiration and residue management. Eur Arch Otorhinolaryngol. 2021 Dec;278(12):4871-4881. doi: 10.1007/s00405-021-06987-z. Epub 2021 Jul 22. PMID: 34292401; PMCID: PMC8297430.

Aaron KJ, Sanders PW. Role of dietary salt and potassium intake in cardiovascular health and disease: a review of the evidence. Mayo Clin Proc. 2013 Sep;88(9):987-95. doi: 10.1016/j.mayocp.2013.06.005. PMID: 24001491; PMCID: PMC3833247.

Anand S, Shivashankar R, Kondal D, Garg V, Khandelwal S, Gupta R, Krishnan A, Amarchand R, Poulter N, Reddy KS, Prabhakaran D, Mohan S. Potassium Intake in India: Opportunity for Mitigating Risks of High-Sodium Diets. Am J Prev Med. 2020 Feb;58(2):302-312. doi: 10.1016/j.amepre.2019.09.017. PMID: 31959324.

Cheteu Wabo TM, Wu X, Sun C, Boah M, Ngo Nkondjock VR, Kosgey Cheruiyot J, Amporfro Adjei D, Shah I. Association of dietary calcium, magnesium, sodium, and potassium intake and hypertension: a study on an 8-year dietary intake data from the National Health and Nutrition Examination Survey. Nutr Res Pract. 2022 Feb;16(1):74-93. doi: 10.4162/nrp.2022.16.1.74. Epub 2021 Sep 27. PMID: 35116129; PMCID: PMC8784264.


Uyarı Bu web sitesinin içeriği bilgilendirme amaçlıdır ve kişisel tıbbi tavsiye verme amacı taşımaz. Sağlığınızla ilgili tüm sorularınız için sağlık uzmanına başvurmalısınız.

En çok okunanlar

Stresle başetme: Huzuru bulmanın yolu

「 Çözüm roket tasarlayıp fırlatmakta yada bilimde teknolojide değil. Özgüvende cesarette bile değil. Çözüm akılda, kalpte, gönülde. İnanç her neredeyse çözüm orada. Hapsolmuş, kaybolmuş, yalnız çaresiz kalmış, yolunu şaşırmış insanlığın çözümü.. 」

Hayat Boyu Beslenme: Bilinmeyen

「 Tek gerçek bilgelik, hiçbir şey bilmediğini bilmektir. 」

Bilinçli yemek: Aralıklı açlık nedir nasıl uygulanır

Son dönemin en çok araştırma yapılan konulardan biri de açlık . Çoğunluğu hayvanlar üzerinde denenmiş olmakla birlikte çalışmaların verdiği sonuçlar açlık hakkında daha olumlu düşünmeye teşvik ediyor. Daha çok insan temelli araştırmaya ihtiyaç olduğu kesin. Fakat eldeki verilerin önemli bir kısmı en basit ifadeyle, aralıklı açlık ile iyileşen insülin duyarlılığı, azalan büyüme horomonu ve insülin benzeri büyüme faktörü 1 ( IGF-1 ) olduğunu gösteriyor. Bu da daha düzenli kan şekeri, daha az yağ tutulumu ve daha az yaşlanma demek aslında. ( farklı sonuçlar: insülin direnci , artan büyüme hormonu ) Aralıklı açlık nedir? Tıpta aralıklı oruç ( intermittent fasting ), dönüşümlü açlık ve zaman kısıtlı açlık gibi türleri olan bilinçli aç kalma hali. Aslında eskiden beri kültürlerin ve çoğu inancın da bir parçası. Türk kültüründe 'azı karar çoğu zarar' deyişi, İslami bakışta ' insana belini doğrultacak iki lokma yeter, bununla yetinmezse midenin en çok üçte biri yeme

COVID-19: Hastalıkla ilişkili bulunan kriter

Dünya Sağlık Örgütü ( WHO ) tarafından 11 Mart 2020'de küresel salgın ilan edilen yeni koronavirüs hastalığı ( COVID - 19 ) için aşı çalışmaları ve aşıya karşı çelişkili görüşler devam ederken, insanımıza düşen ilk ve öncelikli tedbir kontrollü sosyal hayattır. Pandeminin getirdiği kısıtlamalar alışkanlıkları ve hayat kalitesi n i farklı şekilde etkilemiş olabilir. Fakat pandemi krizi nde süreci kısaltacak başetme yollarıda yok değil. Koronavirüs, diğer viral enfeksiyonlarda olduğu gibi kronik hastalıkların bulunduğu ve bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda daha riskli olabiliyor. Bu riskinin azaltılmasında ve bağışıklığı artırmada düzenli orta düzey fiziksel hareket , uygun beslen m e ve kaliteli uyku yu içeren hayat biçimi nin önemli bir rolü olabilir. Koronavirüs salgını içinde yaklaşan ikinci Ramazan ayında orucun , yeterli sıvı alımı, etkili beslenme ve uygun egzersiz ile desteklenmesi bağışıklık sistemini iyileştirebilir . Şuana kadar kanıtlanmış te

Depreme hazırlıklı olmak: Erken uyarı sistemi

D ünyadaki en yoğun üç deprem kuşağından biri, Alp-Himalaya Deprem Kuşağında yer alan bir deprem ülkesi Türkiye 6 Şubat'a depremle uyanır. Depremden saatler sonra yakın uzak birçok ildeki telefonlarda erken uyarı sisteminin yeni bir deprem ikazı vermesiyle saniyeler içinde sarsıntı başlar. Maraş'ı ikinci yıkıcı deprem vurmuştur.

Göbek yağının tehlikesi ve yağ yakmanın matematiği

B el çevresinde göze çarpan bir yağlanma oluşmaya başlamışsa dikkat! Çünkü bu genişleme insulin direncinden, polikistik over sendromuna (PCOS), depresyona, demansa, uyku apnesine, kalp damar hastalıklarına, karaciğer yağlanmasına, kolon, meme, prostat kanserlerine kadar birçok hayati sorun için ihtardır.

Çay: Demleme şekli ve antioksidan etkisi

Türkiye ve dünya genelinde sudan sonra çay , en çok tüketilen içeceklerden biridir. Camellia Sinensis adlı çay bitkisinin yaprakları; soldurma, fermantasyon, kıvırma, kurutma gibi işlemlemlerden geçirilir. İşlem farklılığını göre beyaz, yeşil, matcha , oolong, siyah ve pu-erh çayları elde edilir. Çayda kafein (tein) ve antihipertansif, karaciğer koruyucu, rahatlatıcı, sakinleştirici etkisi olduğu düşünülen, çaya umami tad veren L-teanin ile birlikte 4000 civarında madde bulunur. Fiziksel ve psikolojik sağlık üzerinde olası etkilerinden dolayı EGCG (epi gallo kateşin gallat) çayın en çok araştırılan bileşenlerinden biridir. Antioksidan kapasitesi yüksek bir bileşik olan EGCG, C vitamininden 20 kat, E vitamininden 30 kat daha aktif tir. Bir flavonoid grubu polifenol olan kateşin ve türevleri (EGCG, ECG, EGC, EC); beyaz, sarı ve yeşil çayın temel bileşenleridir. Çayın kendine özgü acı - buruk tadını verir. Oolong ve siyah çay gibi yarı ve tam fermente çay üretimi için gene

Bağırsak Beyin: Mikrobiyota nedir ne yapar

Antik Yunanca'da « küçük asa » anlamına gelen bakterilerin çoğunlukta olduğu, ve mantar, arke, virüsleri de içeren mikroorganizma topluluğuna mikrobiyota , mikro biyom yada mikrobiyal ekosistem adı verilir. İnsan mikrobiyotası ilk, anne karnında - doğum sırasında oluşmaya başlayıp yetişkin insanda, insan hücre sayısının 1.3 - 2.2 katına ve 1.5- 2 kilogram ağırlığı ile insan beyni ağırlığına ulaşır. Deri, ağız, burun, solunum sistemi, sindirim sistemi ve ürogenital sistem dahil vücudun iç ve dış bölgelerinde yaygın olarak bulunurken, bağırsak mikrobiyatası insan vücudundaki en kalabalık yerleşim yeridir, bağırsak florası olarak da adlandırılır. Henüz anlaşılamayan yollarla enterik sinir sistemi (ESS) ve merkezi sinir sisteminde (MSS) etkili olan bağırsak mikrobiyatası ; vitamin (B1, B5, B7, B9, B12, K2), nöro transmiter (serotonin, dopamin, GABA), metabolizma ve iştahı düzenleyen kısa zincirli yağ asitleri ( bütirik asit , propionik asit, asetik asit), konjuge lino

Acı su gerçekleri: Ne kadar su harcıyoruz?

Hepimizin 💧 suya ihtiyacı var ama yeryüzünde suyun sadece % 2️.5 'i tatlı 💧 su yani içilebilir 🚰 su.

Ödem nasıl atılır

Dokularda sıvı birikmesiyle oluşan ödem, periferik olan türünde cilde baskı uygulandığında bir süre çöküp kalan şişliktir. Fazla tuz tüketimi, hareketsizlik, altta yatan bir hastalık, bazı ilaçlar, stres, mens dönemi ( PMS ) ve gebe lik gibi hormonal değişimler, uzun dönem proteinden yetersiz beslenme bu şişliğin nedeni olabilir. Uzun süre inmeyen şişlikte gecikmeden sağlık kuruluşuna başvurmak önemlidir. Nefes almada güçlük, ağrı gibi belirtilerde acil yardım gerekir. En temel tedavi bireye ve mevcut hastalıklarına uygun makro - mikro besin ögeleri ve biyoaktif bileşenleri içeren doğru bir beslenme düzeninin dahil olduğu hayat tarzı değişikliğidir: - Ölçülü ve doğru olmak. Yararlı olanı zararlı yapan miktarıdır. İhtiyaç fazlası olan, yanlış olan bedene maddi ve manevi yük olduğu gibi başka sorunlara da yol açabilir. Bir iki mevsimlik bitkilerin her zaman ulaşılabilir olması talebin yanlış olduğunu gösterir. Daha çok daha büyük ürün hedefiyle ilaçlara boğulmuş, sistemini şa