Ana içeriğe atla

Sıfır atık: Artığın atığa dönüşü

Ü
lkemizde ilk olarak 2017 yılında proje aşamasına gelen sıfır atık konusuna daha çok önem verilmesi ile hem ülke hem hane bazında duyarlılık artıyor. Özellikle, ekosistem döngüsü kırılmış, betona gömülmüş şehir merkezleri için binalardan sokaklara kadar çoğu yerde atık kutuları ile atığın kaynağından ayrımı ile doğayı koruma hedeflenirken, evlerde konserve kutuları, yumurta viyolleri, kullanılmayan kıyafetler ile basit geri dönüşüm ve değerlendirme uygulamaları da yaygınlaşıyor.

Projenin başladığı yıl ambalaj atıklarının geri dönüşümü sayesinde 976.744 ailenin yıllık harcadığı elektriğe tekabül eden 2.7 milyar kw/h elektrik tasarrufu sağlanmış. Fakat sıfır atık kavramı, yalnızca atığın geri dönüşümüden ibaret olarak da görülebiliyor. Halbuki 'Sıfır Atık' da en öncelikli amaç, atık oluşumunu önleme ve azaltmaktır.

SIFIR ATIK : İSRAF YOK, Mikail Çiftçi günün çizgisi ZERO WASTE NO WASTE
Atık konusunda diğer ürünlerin yanında gıda israfı ise yeterince gündeme gelmiş de değil. Birleşmiş Milletler Gıda İsrafı Endeks Raporu 2021'e göre dünya genelinde 2019 yılında çöpe atılan gıda 930 milyon tonu geçmiş. Ürün bahçeden toplanıp mideye indirilirken israf her aşamada gerçekleşiyor. Bu rakamın %61 i (569 milyon ton) evde, %26 sı yemekhane restoranda, %13ü üretim tedarik zincirinde oluşuyor.

Kişi başına en çok israf yapan ülkeler listesinde ilk 3 te olan Türkiye'de her yıl kişi başı 93 kilogram besin çöpe gidiyor. Bu aynı zamanda, ülkemizde oluşacak yıllık ekstra 359 milyon ton CO2 demek. Ki buradan iklim değişikliğine yol açan sera gazların ciddi bir sorumlusunun da dünyanın gıda atıkları, israf olduğu anlaşılıyor. Üstelik su, toprak, enerji, zaman gibi doğal kaynaklar zaten kısıtlıyken, çöpe atılan besinleri geri dönüştürmek ve yeni talebi karşılamak üzere tarlada yeniden üretmek için boş yere harcanmış oluyor.

Kısıtlı kaynakların verimli kullanılması için üreticiden tüketiciye, vatandaştan devlete kadar toplumun her yapısı üzerine görev düşüyor. Son basamak olan tüketiciler olarak evde yapılabilecek basit birkaç hamle çöpe atılan artıkların azaltılması ve önlenmesinde oldukça etkili olabiliyor:

  • Planlı ve yalnızca ihtiyaç kadar almak, gereksiz tüketimi azaltmak
  • Sebze meyveyi mevsiminde almak
  • Yerli üretim, yerel ürün almak
    • tedarikte daha az yakıt ve egzoz salınımı
  • Su kullanımını en aza indirmek
    • musluktan akan su kadar, çöpe giden her besinle birlikte üretimi için kullanılmış su ve diğer kaynaklarda boşuna harcanmış olur
  • Gerektiği kadar kullanıp kalanı dondurmak, konservelemek, kurutmak yada paylaşmak
  • Tüketilecek kadar tabağa koyup, tabaktakini son lokmasına kadar bitirme
    • Japonya'da bir ramen dükkanında, sipariş edilen her on yemeği son damlasına kadar bitiren (kanmaku) müşterilere bir ücretsiz yemek için kupon verilerek sıfır atığa teşvik ediliyor
  • Sebze, meyveyi iyi yıkayıp kabuğuyla tüketmek
    • patatesi kabuğu ile doğrama
  • Fazlalıkları başka yemeğe dönüştürmek
    • dolma için çıkarılan kabağın içi & brokoli sapı ile çorba,
    • balık kılçığı & soğan & sarımsak & mantar kabuğu ile balık suyu
  • Artık çıkıyorsa değerlendirmek
    • domates kabuğu illede soyulacaksa kurutup baharat yapımı,
    • meyve sebze kabukları ile sirke yapımı
    • sebze & meyve kabuk - sapı & çay - kahve posası & yumurta kabuğu ile kompost yapımı
  • Gri suyu geri kazandırmak
    • bulaşıkların sudan geçirilmesinde gün boyu mutfak musluğunda akan suyu toplayıp kullanmak
    • banyoda küvetteki - duşta akan suyu toplayarak klozet vb yerlerde kullanmak,
    • sebze meyvelerin kabuk çöp saplarını meyve & sebze & pirinç vb yıkama suyuna ekleyip biraz beklettikten sonra bahçede saksıda bitkilerin sulanmasında kullanmak
https://sozvekalem.com/upload/resimler/Dm_UbpcXgAU2HJk.jpg

Gıda israfının yanında, raporda 2019 yılında açlıktan etkilenen kişi sayısının 690 milyonu, sağlıklı besine erişemeyip yetersiz beslenen kişi sayısının 3 milyarı geçtiği de bildiriliyor.

İsraf ve açlığın önüne geçmek üzere oluşturulmuş şimdiye kadar çesitli dijital uygulamalar geliştirilmiş. Bu uygulamalar üreticiler, tüketiciler ve işletmeler arasında köprü kurarak ihtiyaç sahiplerini temiz besinle buluşturmayı hedefliyor.

Hayat boyu beslenme : minell's projesi , hayatboyubeslenme

Kaynaklar ve İleri Okuma

UNEP. Food Waste Index Report 2021, https://www.unep.org/resources/report/unep-food-waste-index-report-2021 , 2021.

FAO. Technical Platform on the Measurement and Reduction of Food Loss and Waste. http://www.fao.org/platform-food-loss-waste/news/detail/en/c/1378973/ , 2021.

Poore, J., & Nemecek, T. Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers. Science, 360(6392). 2018.

The Gaia Foundation. Wake Up Call. https://www.youtube.com/watch?v=jid2A7ldc_8 , 2014.

Evans, David. Food Waste: Home Consumption, Material Culture and Everyday Life. , 2014.

https://www.eak-ramen.jp/ :町田商店では、ラーメンをスープまで飲み干して頂くことを「完まく」と言います。本アプリは、完まく毎にスタンプを差し上げます、10枚貯まるとラーメンが1杯無料になるクーポンをプレゼント。

Ulaşlı, K. Geri kazanılabilir atıkların yönetimi ve sıfır atık projesi uygulamaları: Kadıköy Belediyesi. Hasan Kalyoncu Üniversitesi. 2018.

Çavuş O. Gıda İsrafının Önlenmesinde Teknolojinin Gücü: Dijital Uygulamalar. Journal of New Tourism Trends. 2021.

Cutts, Steve. Harris, Guy. Where is Water? - The Water Room #2. UNESCO WWAP. https://www.youtube.com/watch?v=b1f-G6v3voA . , 2015.

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları https://ebideb.tubitak.gov.tr/giris.htm

En çok okunanlar

Stresle başetme: Huzuru bulmanın yolu

「 Çözüm roket tasarlayıp fırlatmakta yada bilimde teknolojide değil. Özgüvende cesarette bile değil. Çözüm akılda, kalpte, gönülde. İnanç her neredeyse çözüm orada. Hapsolmuş, kaybolmuş, yalnız çaresiz kalmış, yolunu şaşırmış insanlığın çözümü.. 」

Bilinçli yemek: Aralıklı açlık nedir nasıl uygulanır

Son dönemin en çok araştırma yapılan konulardan biri de açlık. Çoğunluğu hayvanlar üzerinde denenmiş olmakla birlikte çalışmaların verdiği sonuçlar açlık hakkında daha olumlu düşünmeye teşvik ediyor. Net bir sonuca varmak için daha çok insan temelli araştırmaya ihtiyaç olduğu kesin. Fakat eldeki verilerin önemli bir kısmı en basit ifadeyle, aralıklı açlık ile iyileşen insülin yanıtı, artan büyüme hormonu olduğunu gösteriyor. Bu da daha düzenli kan şekeri, daha az yağ tutulumu ve daha az yaşlanma demek aslında. Aralıklı açlık nedir? Tıpta aralıklı oruç ( intermittent fasting ), dönüşümlü açlık ve zaman kısıtlı açlık gibi türleri olan bilinçli aç kalma hali. Aslında eskiden beri kültürlerin ve çoğu inancın da bir parçası. Türk kültüründe 'azı karar çoğu zarar' deyişi, İslami bakışta ' insana belini doğrultacak iki lokma yeter, bununla yetinmezse midenin en çok üçte biri yemeğe ..' şeklindeki sünnet, Japon adalarında 'hara hachi bunme' (腹八分目) yani '

Depreme hazırlıklı olmak: Erken uyarı sistemi

D ünyadaki en yoğun üç deprem kuşağından biri, Alp-Himalaya Deprem Kuşağında yer alan bir deprem ülkesi Türkiye 6 Şubat'a depremle uyanır. Depremden saatler sonra yakın uzak birçok ildeki telefonlarda erken uyarı sisteminin yeni bir deprem ikazı vermesiyle saniyeler içinde sarsıntı başlar. Maraş'ı ikinci yıkıcı deprem vurmuştur.

COVID-19: Hastalıkla ilişkili bulunan kriter

Dünya Sağlık Örgütü ( WHO ) tarafından 11 Mart 2020'de küresel salgın ilan edilen yeni koronavirüs hastalığı ( COVID - 19 ) için aşı çalışmaları ve aşıya karşı çelişkili görüşler devam ederken, insanımıza düşen ilk ve öncelikli tedbir kontrollü sosyal hayattır. Pandeminin getirdiği kısıtlamalar alışkanlıkları ve hayat kalitesi n i farklı şekilde etkilemiş olabilir. Fakat pandemi krizi nde süreci kısaltacak başetme yollarıda yok değil. Koronavirüs, diğer viral enfeksiyonlarda olduğu gibi kronik hastalıkların bulunduğu ve bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda daha riskli olabiliyor. Bu riskinin azaltılmasında ve bağışıklığı artırmada düzenli orta düzey fiziksel hareket , uygun beslen m e ve kaliteli uyku yu içeren hayat biçimi nin önemli bir rolü olabilir. Koronavirüs salgını içinde yaklaşan ikinci Ramazan ayında orucun , yeterli sıvı alımı, etkili beslenme ve uygun egzersiz ile desteklenmesi bağışıklık sistemini iyileştirebilir . Şuana kadar kanıtlanmış te

Hayat Boyu Beslenme: Bilinmeyen

「 Tek gerçek bilgelik, hiçbir şey bilmediğini bilmektir. 」

Göbek yağının tehlikesi ve yağ yakmanın matematiği

B el çevresinde göze çarpan bir yağlanma oluşmaya başlamışsa dikkat! Çünkü bu genişleme insulin direncinden, polikistik over sendromuna (PCOS), depresyona, demansa, uyku apnesine, kalp damar hastalıklarına, karaciğer yağlanmasına, kolon, meme, prostat kanserlerine kadar birçok hayati sorun için ihtardır.

Acı su gerçekleri: Ne kadar su harcıyoruz?

Hepimizin 💧 suya ihtiyacı var ama yeryüzünde suyun sadece % 2️.5 'i tatlı 💧 su yani içilebilir 🚰 su.

Bağırsak Beyin: Mikrobiyota nedir ne yapar

Antik Yunanca'da « küçük asa » anlamına gelen bakterilerin çoğunlukta olduğu, ve mantar, arke, virüsleri de içeren mikroorganizma topluluğuna mikrobiyota , mikro biyom yada mikrobiyal ekosistem adı verilir. İnsan mikrobiyotası ilk, anne karnında - doğum sırasında oluşmaya başlayıp yetişkin insanda, insan hücre sayısının 1.3 - 2.2 katına ve 1.5- 2 kilogram ağırlığı ile insan beyni ağırlığına ulaşır. Deri, ağız, burun, solunum sistemi, sindirim sistemi ve ürogenital sistem dahil vücudun iç ve dış bölgelerinde yaygın olarak bulunurken, bağırsak mikrobiyatası insan vücudundaki en kalabalık yerleşim yeridir, bağırsak florası olarak da adlandırılır. Henüz anlaşılamayan yollarla enterik sinir sistemi (ESS) ve merkezi sinir sisteminde (MSS) etkili olan bağırsak mikrobiyatası ; vitamin (B1, B5, B7, B9, B12, K2), nöro transmiter (serotonin, dopamin, GABA), metabolizma ve iştahı düzenleyen kısa zincirli yağ asitleri ( bütirik asit , propionik asit, asetik asit), konjuge lino

Aralıklı açlık: Sağlık etkileri

Uluslararası Hastalık Sınıflama ( ICD-11 ) kılavuzunda 5A00–5D46 kodlu Endokrin, Nutrisyonel ve Metabolik Hastalıklar sınıfında yer alan metabolik sendrom; artmış bel çevresi, yüksek kan basıncı, yüksek trigliserit, düşük HDL, bozulmuş açlık kan şekeri gibi faktörlerden en az üçünü içeren bir modern zaman sağlık sorunudur.  Genetik eğilim bir neden olmakla birlikte, temelinde masabaşı işlerle yaygınlaşan hareketsiz hayat, hazır besin zincirlerine bağımlı ve/ veya gereğinden fazla ve sağlıksız beslenmenin neden olduğu insülin direnci yatar. Bu sorunun önlenmesinde temel yöntem ise stres , si ga ra , al k ol üçlüsünden uzak, fiziksel olarak hareketli ve beslenme düzeninin de planlandığı hayat tarzı değişikliğidir. Toplumda yaygın bazı kanser türlerini de tetikleyebilen metabolik sendromun tedavisinde aralıklı açlık , yararlı bir etki oluşturabilir. Başlangıç ve bitiş zamanına göre aralıklı açlık iki sınıfa ayrılır: Şafakta başlayıp günbatımında biten, çoğunlukla insanların akt

Ödem nasıl atılır

Dokularda sıvı birikmesiyle oluşan ödem, periferik olan türünde cilde baskı uygulandığında bir süre çöküp kalan şişliktir. Fazla tuz tüketimi, hareketsizlik, altta yatan bir hastalık, bazı ilaçlar, stres, mens dönemi ( PMS ) ve gebe lik gibi hormonal değişimler, uzun dönem proteinden yetersiz beslenme bu şişliğin nedeni olabilir. Uzun süre inmeyen şişlikte gecikmeden sağlık kuruluşuna başvurmak önemlidir. Nefes almada güçlük, ağrı gibi belirtilerde acil yardım gerekir. En temel tedavi bireye ve mevcut hastalıklarına uygun makro - mikro besin ögeleri ve biyoaktif bileşenleri içeren doğru bir beslenme düzeninin dahil olduğu hayat tarzı değişikliğidir: - Ölçülü ve doğru olmak. Yararlı olanı zararlı yapan miktarıdır. İhtiyaç fazlası olan, yanlış olan bedene maddi ve manevi yük olduğu gibi başka sorunlara da yol açabilir. Bir iki mevsimlik bitkilerin her zaman ulaşılabilir olması talebin yanlış olduğunu gösterir. Daha çok daha büyük ürün hedefiyle ilaçlara boğulmuş, sistemini şa