Ana içeriğe atla

Bakterilerle biyoplastik üretildi

P
lastiklerin çevreye verdiği zarar göz önüne alındığında, sürdürülebilir biyoplastiklerin geliştirilmesi giderek daha önemli bir hal alıyor. Son olarak, bilim insanları, Escherichia coli bakterisini genetik mühendislik ile kullanarak, naylon benzeri bir biyoplastik olan poli(ester amid) (PEA) üretmeyi başardı.
Escherichia coli poli(ester amid)

Bakteriler, besinlerin sınırlı olduğu koşullarda, karbon ve enerji rezervleri olarak polimerleri doğal olarak biriktirebilir. Ancak, naylon benzeri plastiklerin biyosentezi için bakterilerin kullanılması, bu özel polimer yapılarını katalize edebilecek doğal enzimlerin eksikliği nedeniyle mümkün olmamıştı.

Bu engeli aşmak için araştırma ekibi  bir metabolik mühendislik yaklaşımı uyguladı. Farklı bakteri türlerinden enzim kodlayan genleri modifiye etti ve bu modifiye genleri bir plazmid vektörü aracılığıyla Escherichia coli adlı bir bakteri türüne aktardı. E. coli'ye aktarılan bu biyosentetik yolun ilk adımında, yeni eklenen β-alanin CoA transferaz enzimi, amino asitleri koenzim A (CoA) ile aktive ederek amino asil-CoA türevlerini oluşturuyor. İkinci adımda ise poli-hidroksi-alkanoat sentaz enzimi, bu aktif molekülleri kullanarak poli(ester amid) polimerlerini sentezliyor. Ayrıca, farklı amino asitler kullanılarak çeşitli PEAlar üretilmiş ve bunlar farklı oranlarda kullanılarak polimerlerin özellikleri istenilen şekilde ayarlanabilmiş.

Çalışma, üretilen PEA polimerlerinin fiziksel, termal ve mekanik özelliklerini analiz etti. Örneğin, polimerlerin moleküler ağırlığı, kullanılan poli-hidroksi-alkanoat sentaz türüne bağlı olarak değişmiş. 3-aminopropiyonat monomer oranı arttıkça, erime sıcaklığı ve kristalinite düşmüş ve bu da polimerin daha esnek hale geldiğini göstermiş. Mekanik testlerde ise, geleneksel polyesterlere kıyasla daha yüksek kopma uzaması sergilenmiş ve bu da polimerlerin daha elastik hale geldiğini gösteriyor.

Üretilen PEAlardan biri, yaygın olarak kullanılan polietilene (PE) benzer fiziksel özellikler göstermiş, ancak bu malzeme, polimer zincirinde daha az amid bağının olması nedeniyle naylona kıyasla daha az dayanıklı.


      

Dünya genelinde her yıl 400 milyon tondan fazla plastik atık üretilmekte ve mikroplastikler ekosistemleri tehdit ediyor. Bu nedenle, yenilenebilir kaynaklardan türetilen biyolojik bazlı ve biyobozunur plastikler, çevresel krizi çözmek için kritik. Bu çalışma, bakterilerin genetik mühendislik yoluyla tamamen yeni polimerler üretebileceğini kanıtlıyor.

Ancak, bu sistemi ticari ölçekte uygulamak için polimer zincir uzunluğunun optimize edilmesi ve endüstriyel üretim süreçlerinin büyük ölçekli olarak geliştirilmesi gerekiyor. Böylece gelecekte, biyomühendislik yoluyla tamamen biyobozunur ve yüksek performanslı plastiklerin ticari olarak üretilmesi daha mümkün olabilir.

Kaynaklar ve İleri Okuma:

Chae, TU, Choi, SY, Ahn, DH. et al.(2025) Biosynthesis of poly(ester amide)s in engineered Escherichia coli. Nat Chem Biol. https://doi.org/10.1038/s41589-025-01842-2

Han, S., & Wu, J. (2022). Recent advances of poly (ester amide) s-based biomaterials. Biomacromolecules, 23(5), 1892-1919.


Uyarı Bu web sitesinin içeriği bilgilendirme amaçlıdır ve kişisel tıbbi tavsiye verme amacı taşımaz. Sağlığınızla ilgili tüm sorularınız için sağlık uzmanına başvurmalısınız.

hayatboyubeslenme Hayat Boyu Beslenme

En çok okunanlar

Stresle başetme: Huzuru bulmanın yolu

「 Çözüm roket tasarlayıp fırlatmakta yada bilimde teknolojide değil. Özgüvende cesarette bile değil. Çözüm akılda, kalpte, gönülde. İnanç her neredeyse çözüm orada. Hapsolmuş, kaybolmuş, yalnız çaresiz kalmış, yolunu şaşırmış insanlığın çözümü.. 」

Hayat Boyu Beslenme: Bilinmeyen

「 Tek gerçek bilgelik, hiçbir şey bilmediğini bilmektir. 」

Bilinçli yemek: Aralıklı açlık nedir nasıl uygulanır

Son dönemin en çok araştırma yapılan konulardan biri de açlık . Çoğunluğu hayvanlar üzerinde denenmiş olmakla birlikte çalışmaların verdiği sonuçlar açlık hakkında daha olumlu düşünmeye teşvik ediyor. Daha çok insan temelli araştırmaya ihtiyaç olduğu kesin. Fakat eldeki verilerin önemli bir kısmı en basit ifadeyle, aralıklı açlık ile iyileşen insülin duyarlılığı, azalan büyüme horomonu ve insülin benzeri büyüme faktörü 1 ( IGF-1 ) olduğunu gösteriyor. Bu da daha düzenli kan şekeri, daha az yağ tutulumu ve daha az yaşlanma demek aslında. ( farklı sonuçlar: insülin direnci , artan büyüme hormonu ) Aralıklı açlık nedir? Tıpta aralıklı oruç ( intermittent fasting ), dönüşümlü açlık ve zaman kısıtlı açlık gibi türleri olan bilinçli aç kalma hali. Aslında eskiden beri kültürlerin ve çoğu inancın da bir parçası. Türk kültüründe 'azı karar çoğu zarar' deyişi, Japon adalarında 'hara hachi bunme' (腹八分目) yani 'midenin (onda) sekizlik kısmı' olarak tercüm...

Depreme hazırlıklı olmak: Erken uyarı sistemi

D ünyadaki en yoğun üç deprem kuşağından biri, Alp-Himalaya Deprem Kuşağında yer alan bir deprem ülkesi Türkiye 6 Şubat'a depremle uyanır. Depremden saatler sonra yakın uzak birçok ildeki telefonlarda erken uyarı sisteminin yeni bir deprem ikazı vermesiyle saniyeler içinde sarsıntı başlar. Maraş'ı ikinci yıkıcı deprem vurmuştur.

COVID-19: Hastalıkla ilişkili bulunan kriter

Dünya Sağlık Örgütü ( WHO ) tarafından 11 Mart 2020'de küresel salgın ilan edilen yeni koronavirüs hastalığı ( COVID - 19 ) için aşı çalışmaları ve aşıya karşı çelişkili görüşler devam ederken, insanımıza düşen ilk ve öncelikli tedbir kontrollü sosyal hayattır. Pandeminin getirdiği kısıtlamalar alışkanlıkları ve hayat kalitesi n i farklı şekilde etkilemiş olabilir. Fakat pandemi krizi nde süreci kısaltacak başetme yollarıda yok değil. Koronavirüs, diğer viral enfeksiyonlarda olduğu gibi kronik hastalıkların bulunduğu ve bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda daha riskli olabiliyor. Bu riskinin azaltılmasında ve bağışıklığı artırmada düzenli orta düzey fiziksel hareket , uygun beslen m e ve kaliteli uyku yu içeren hayat biçimi nin önemli bir rolü olabilir. Koronavirüs salgını içinde yaklaşan ikinci Ramazan ayında orucun , yeterli sıvı alımı, etkili beslenme ve uygun egzersiz ile desteklenmesi bağışıklık sistemini iyileştirebilir . Şuana kadar kanıtlanmış te...

Göbek yağının tehlikesi ve yağ yakmanın matematiği

B el çevresinde göze çarpan bir yağlanma oluşmaya başlamışsa dikkat! Çünkü bu genişleme insulin direncinden, polikistik over sendromuna (PCOS), depresyona, demansa, uyku apnesine, kalp damar hastalıklarına, karaciğer yağlanmasına, kolon, meme, prostat kanserlerine kadar birçok hayati sorun için ihtardır.

Çay: Demleme şekli ve antioksidan etkisi

Türkiye ve dünya genelinde sudan sonra çay , en çok tüketilen içeceklerden biridir. Camellia Sinensis adlı çay bitkisinin yaprakları; soldurma, fermantasyon, kıvırma, kurutma gibi işlemlemlerden geçirilir. İşlem farklılığını göre beyaz, yeşil, matcha , oolong, siyah ve pu-erh çayları elde edilir. Çayda kafein (tein) ve antihipertansif, karaciğer koruyucu, rahatlatıcı, sakinleştirici etkisi olduğu düşünülen, çaya umami tad veren L-teanin ile birlikte 4000 civarında madde bulunur. Fiziksel ve psikolojik sağlık üzerinde olası etkilerinden dolayı EGCG (epi gallo kateşin gallat) çayın en çok araştırılan bileşenlerinden biridir. Antioksidan kapasitesi yüksek bir bileşik olan EGCG, C vitamininden 20 kat, E vitamininden 30 kat daha aktif tir. Bir flavonoid grubu polifenol olan kateşin ve türevleri (EGCG, ECG, EGC, EC); beyaz, sarı ve yeşil çayın temel bileşenleridir. Çayın kendine özgü acı - buruk tadını verir. Oolong ve siyah çay gibi yarı ve tam fermente çay üretimi için gene...

Bağırsak Beyin: Mikrobiyota nedir ne yapar

Antik Yunanca'da « küçük asa » anlamına gelen bakterilerin çoğunlukta olduğu, ve mantar, arke, virüsleri de içeren mikroorganizma topluluğuna mikrobiyota , mikro biyom yada mikrobiyal ekosistem adı verilir. İnsan mikrobiyotası ilk, anne karnında - doğum sırasında oluşmaya başlayıp yetişkin insanda, insan hücre sayısının 1.3 - 2.2 katına ve 1.5- 2 kilogram ağırlığı ile insan beyni ağırlığına ulaşır. Deri, ağız, burun, solunum sistemi, sindirim sistemi ve ürogenital sistem dahil vücudun iç ve dış bölgelerinde yaygın olarak bulunurken, bağırsak mikrobiyatası insan vücudundaki en kalabalık yerleşim yeridir, bağırsak florası olarak da adlandırılır. Henüz anlaşılamayan yollarla enterik sinir sistemi (ESS) ve merkezi sinir sisteminde (MSS) etkili olan bağırsak mikrobiyatası ; vitamin (B1, B5, B7, B9, B12, K2), nöro transmiter (serotonin, dopamin, GABA), metabolizma ve iştahı düzenleyen kısa zincirli yağ asitleri ( bütirik asit , propionik asit, asetik asit), konjuge lino...

Acı su gerçekleri: Ne kadar su harcıyoruz?

Hepimizin 💧 suya ihtiyacı var ama yeryüzünde suyun sadece % 2️.5 'i tatlı 💧 su yani içilebilir 🚰 su.

Ödem nasıl atılır

Dokularda sıvı birikmesiyle oluşan ödem, periferik olan türünde cilde baskı uygulandığında bir süre çöküp kalan şişliktir. Fazla tuz tüketimi, hareketsizlik, altta yatan bir hastalık, bazı ilaçlar, stres, mens dönemi ( PMS ) ve gebe lik gibi hormonal değişimler, uzun dönem proteinden yetersiz beslenme bu şişliğin nedeni olabilir. Uzun süre inmeyen şişlikte gecikmeden sağlık kuruluşuna başvurmak önemlidir. Nefes almada güçlük, ağrı gibi belirtilerde acil yardım gerekir. En temel tedavi bireye ve mevcut hastalıklarına uygun makro - mikro besin ögeleri ve biyoaktif bileşenleri içeren doğru bir beslenme düzeninin dahil olduğu hayat tarzı değişikliğidir: - Ölçülü ve doğru olmak. Yararlı olanı zararlı yapan miktarıdır. İhtiyaç fazlası olan, yanlış olan bedene maddi ve manevi yük olduğu gibi başka sorunlara da yol açabilir. Bir iki mevsimlik bitkilerin her zaman ulaşılabilir olması talebin yanlış olduğunu gösterir. Daha çok daha büyük ürün hedefiyle ilaçlara boğulmuş, sistemini şa...