Ana içeriğe atla

'Adil ve Kalıcı' barış olmadan: Ateşi kesmek

BM: Bu savaş çocuklara yönelik bir savaştır. Bu onların çocukluklarına ve geleceklerine yönelik bir savaş. Öldürülen çocuk sayısı, dünyada dört yıldır süren çatışmalardan daha fazla. 13 Mart 2024



Daha cömert ve adil bir dünya fikriyle 27 Kasım ile 3 Aralık arasında kutlanan GivingTuesday Türkiye uygulaması: PaylaşmaGünü vesilesiyle Rastgele İyilik Hareketinin (ARK: Act of Random Kindness) insanlığa yayıldığı bu hafta bitmemişti ki, ikinci ayaklanma "intifada" sırasında İsrail'in uluslararası insan hakları ve insani hukuk ihlallerinin belgelendiği Gazze ve Batı Şeria'da bugün ateşkes sonrası saldırı hareketleri başladı.

"Bir kez daha Gazze'de hiçbir yer güvenli değil. WHO (Dünya Sağlık Örgütü: DSÖ), Gazze'deki ağır bombardıman da dahil olmak üzere, çatışmaların yeniden başlamasından ciddi şekilde kaygı duymaktadır ve İsrail'e, savaş yasaları uyarınca sivilleri ve hastaneler de dahil olmak üzere sivil altyapıyı korumak için mümkün olan her türlü tedbiri alması yönündeki çağrısını yinelemektedir. 7 Ekim'den 28 Kasım'a kadar DSÖ, hastanelere, ambulanslara, tıbbi malzemelere 203 saldırı ve sağlık çalışanlarının gözaltına alınması dahil sağlık hizmetlerine yönelik benzeri görülmemiş sayıda saldırı kaydetti. Bu kabul edilemez. Sivilleri ve sivil altyapıyı korumanın yolları var ve bunların hayata geçirilmesi gerekiyor. Tek geçerli çözüm kalıcı ateşkestir."

"Yurtta sulh, cihanda sulh" Mustafa Kemal Atatürk 20 Nisan 1931

Lübnan'da ateşkes insani yardıma izin vererek sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırdı. Ancak Suriye'de çatışma sırasında sağlık altyapısının tahrip edilmesinin halk sağlığı açısından ciddi sonuçları oldu. Nepal'de çatışma sırasında sağlık hizmetlerinin izlenmesi, sağlık durumunda ve sağlık hizmeti kullanımında kısa vadeli de olsa iyileşmeler sağladı.

Dünya tarihinde yaşanmış çeşitli savaşlardaki dramatik ateşkes ve dönüm noktalarından, mülteci krizlerinden ve savaş sonrası süreçlerden bazıları:

Noel Ateşkesi (1914): Birinci Dünya Savaşı sırasında, 1914 yılının Noel Gecesi ve Noel gününde, Batı Cephesi boyunca hem İtilaf hem de İttifak-Merkez Devletleri askerleri gayriresmi bir ateşkese girdi. Fransız, Alman ve İngiliz askerleri selamlaşıp konuşmak için siperleri geçtiler. Bazı bölgelerde, her iki taraftan da askerler Noel Arifesi ve Noel Günü'nde tarafsız bölgeye girdi. Hediyeler takas edildi, koro halinde şarkılar söylendi ve hatta meydandaki ortak bölgede futbol oynandı. Bu kısa barış dönemi, savaşın vahşeti içinde askerlerin insanlığını ortaya koydu.

Versay Antlaşması (1919): Birinci Dünya Savaşı'nın sonunu işaret eden bu antlaşma, Fransa'daki Versay Sarayı'nda imzalandı. Antlaşma, Almanya'ya ağır cezalar getirdi ve ekonomik zorluklara yol açarak nihayetinde İkinci Dünya Savaşı'na giden yolu açtı. İçerdiği ağır koşullardan ötürü Versay Antlaşması Almanya'da büyük tepkiye yol açtı ve ihanet olarak kabul edildi. Hitler'in iktidara gelmesinde büyük bir faktör olduğunu savunuldu.

Lozan Antlaşması (1923): Birinci Dünya Savaşı sonrasında Osmanlı İmparatorluğunun işgal edilen toprakların geri alındığı Kurtuluş Savaşıyla TBMM temsilcileri ile İtilaf devletleri arasında bir barış antlaşması imzalandı. Antlaşma şartlarınca Türkiye ile Yunanistan arasında nüfus mübadelesi sonucunda 1,5 milyona yakın Türk ve Rum zorunlu göçe maruz kaldı.

Dünya Savaşlarında Göçler (1930-1944): Birinci Dünya Savaşı sonrasında başlayan göçler devam ederken İkinci Dünya Savaşı sırasında çatışmalar, zulüm ve Holokost nedeniyle milyonlarca insan evlerinden oldu. Avrupalı mülteciler bu zulümden kaçmak için başka ülkelere sığındı, Atlantik okyanusuna açılan Fas dahil çeşitli ülkelerden Amerika kıtasına geçmeye çalıştı.

D-Day (1944): 6 Haziran 1944'te gerçekleşen Normandiya Çıkarması, İkinci Dünya Savaşı'nda bir dönüm noktasıydı. Başarılı çıkarma, II. Dünya Savaşı sırasında Birleşik Krallık, Fransa, Sovyetler Birliği, ABD ve Çin Cumhuriyeti başta olmak üzere Mihver Devletler'e karşı oluşturulan blok- Müttefiklere Batı Avrupa'da bir üs kazandırdı ve nihayetinde Nazi Almanyası'nın yenilgisiyle sonuçlandı.

Yalta Konferansı (1945): Şubat 1945'te Müttefik güçlerin liderleri - Winston Churchill, Franklin D. Roosevelt ve Joseph Stalin - Yalta'da bir araya gelerek Avrupa'nın savaş sonrası düzenlemelerini tartıştılar. Konferans, savaş sonrası dünya düzenini şekillendirmede önemli bir rol oynadı.

Atom bombardımanı (1945): Trinity Testi ile 16 Temmuz'da ABD, atom çağının şafağını işaret eden New Mexico'da ilk nükleer testi gerçekleştirdi. Patlama, nükleer silahların yıkıcı gücünü gösterdi. Hiroşima ve Nagazaki, II. Dünya Savaşı sırasında atom bombalarının hedef aldığı iki Japon şehriydi. 6 Ağustos 1945'te ABD, Hiroşima'ya "Little Boy" adlı atom bombası attı ve yıl sonuna kadar büyük bir yıkıma ve tahmini 140.000 ölüme yol açtı. Üç gün sonra, 9 Ağustos'ta "Fat Man" ile Nagazaki bombalandı ve yaklaşık 70.000 ölüme yol açtı. Nükleer savaş ve sivil nüfus üzerindeki yıkıcı sonuçları hakkında etik soruları da gündeme getirdi.

Hindistan'ın Bölünmesi (1947): Bölünme, büyük göçlere ve Hindu ve Müslümanlar arasında yaşanan toplu şiddet olaylarına neden oldu, tarih boyunca yaşanan en büyük insan göçlerinden birine yol açtı.

Filistin Sürgünü (1948): İsrail'in kurulması ve Arap-İsrail çatışması yüzünden yüz binlerce Filistinli yerinden oldu.

Kore Ateşkes Antlaşması (1953): 1950'de başlayan Kore Savaşı, 1953'te bir ateşkes antlaşması ile sona erdi. Resmi olarak savaşı sona erdirmedi, ancak 38. paralel boyunca bir silahsız bölge kurulmasını sağladı ve Kore Yarımadası'ndaki çatışmaların sona ermesiyle sonuçlandı.

Vietnam Savaşı (1955-1975): Vietnam'daki çatışma, birçok insanın tekne ile ülkelerini terk ederek komşu ülkelerde ve ötesinde sığınma aramasına yol açtı.

Küba Füze Krizi (1962): Soğuk Savaş, ABD John F. Kennedy'nin Türkiye ve İtalya'ya, Sovyetler Birliği Nikita Kruşçev'in Küba'ya füze konuşlandırması nedeniyle nükleer bir çatışmaya yaklaştığında kritik bir noktaya ulaştı. Kriz, diplomatik müzakereler aracılığıyla çözüldü ve potansiyel bir felaketi önledi.

Camp David Antlaşmaları (1978): ABD Başkanı Jimmy Carter'ın Camp David'de arabuluculuğunu yaptığı Mısır ve İsrail arasındaki barış antlaşmasının, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkileri normalleştirdiği, Orta Doğu'da istikrara doğru önemli bir adım olduğu savunuldu. Sözleşmeye göre Amerika, İsrail'in aleyhine olan hiçbir teklife katılmayacaktı. F-16 uçakları da dahil olmak üzere, İsrail'in bütün askeri ihtiyaçlarını karşılayacak, İsrail'in varlığına, güvenlik ve egemenliğine yönelen her türlü tehdit halinde, İsrail'i her şekilde destekleyecekti. Kuruluşundan beri İsrail'i destekleyen Amerika, bu tavrını ilk kez resmi bir platformda açıkça ortaya koydu.

Rwanda Soykırımı (1994): Rwanda'daki soykırım, milyonlarca insanın yerinden edilmesine, hem ülke içinde hem de sınır ötesinde mülteci olmasına neden oldu.

Dayton Antlaşması (1995): 92-95 Bosna Savaşı'nı sona erdiren bu antlaşma, Bosna-Hersek ülkesinin çerçevesini oluşturdu. Bu antlaşma ile Bosna-Hersek kantonlara bölündü ve ülkenin %49'unu Sırp Cumhuriyeti %51'ini Bosna-Hersek Federasyonu'nun kontrol etmesi öngörüldü. Savaş sonrası yeniden yapılanma ve uzlaşma süreçlerinin zorluklarını da ortaya koydu. Bosna Savaşı sırasında, çok sayıda Bosnalı Müslümanın- Boşnak ve Bosnalı Hırvat'ın evlerinden kaçmaya zorlanması veya Sırp Cumhuriyeti Ordusu ve Sırp paramiliter güçleri tarafından sınır dışı edilmesi nedeniyle anlaşma, etkisiz ve hantal siyasi yapılar oluşturduğu ve savaştaki etnik temizliği güçlendirdiği için eleştirildi.

Kosova Savaşı (1998-1999): Kosova'daki çatışma bölgeden kaçan birçok mülteciye neden oldu.

Suriye İç Savaşı (2011-günümüz): Suriye'deki devam eden çatışma, 21. yüzyılın en büyük mülteci krizlerinden birine neden oldu, milyonlarca Suriyeli komşu ülkelerde ve ötesinde sığınma aradı.

Arakan Krizi (2017-günümüz): Myanmar'daki Rohingya azınlığına yapılan zulüm, Bangladeş ve diğer komşu ülkelere kaçan önemli bir mülteci krizine neden oldu.

Doğu Türkistan, Afganistan, Sudan..

Bu olaylar insanlık tarihindaki işgallerin, çatışmaların, insan hakları ihlallerinin, ateşkes ve savaş sonrası antlaşmaların karmaşık ve çok yönlü doğasını gösterirken, her biri, insan olaylarının seyrini derinlemesine etkileyerek farklı yollarla jeopolitik manzarayı şekillendirdi, hem insanlarda hem insanlık tarihinde kalıcı izler bırakmaya devam etti.

"Geçtiğimiz aylarda Sudan, Ukrayna ve son olarak Gazze'de sivil yaralanma ve ölüme yol açan askeri eylemler derinden şok edici. Sudan şu anda 7,1 milyon insanın evlerinden olmak zorunda kalmasıyla dünyanın en büyük yerinden edilme krizini yaşıyor. Mayıs 2023 itibarıyla 24,7 milyon kişinin insani yardıma ihtiyacı olacağı tahmin ediliyordu; bu sayı Kasım 2022'de 15,8 milyondu. Ukrayna'da şu anda 17 milyondan fazla insan, yani nüfusun yarısı, insani yardıma ve korumaya ihtiyaç duyuyor. 2022'nin başında yardıma ihtiyacı olan kişi sayısı 3 milyondan fazlaydı. Bu yazının yazıldığı sırada Gazze'de bildirilen ölüm sayısı 15.000 kişiyi aştı ve 41.000'den fazla kişi yaralandı; bunların % 70'i kadınlar ve çocuklardır. Aralarında sağlık çalışanlarının da bulunduğu çok sayıda kişinin akıbeti bilinmiyor."

Gazze sağlık bakanlığı ise gıda yardımı bekleyen sivillere düzenlenen bombardımanda en az 20 kişinin öldüğünü, onlarca kişinin yaralandığını açıkladı.

"Nereye bakıyorsun öyle dalgın dalgın?" dedim. "Uzaklaşan insanlığa" dedi.

Kaynaklar ve İleri Okuma:

UN. Birleşmiş Milletler, Türkiye. Gazze: Öldürülen çocuk sayısı dünyada dört yıldır süren çatışmalardan daha fazla

WHO. Conflict in Israel and the occupied Palestinian territory. WHO appeals for protection of the health system from further attacks and degradation of its capacity.

JAMJOUM, Lama. The effects of Israeli violations during the second uprising" intifada" on Palestinian health conditions. Social Justice, 2002, 29.3 (89: 53-72.

Yazid Barhoush & Joseph J. Amon (2023) Medical apartheid in Palestine, Global Public Health, 18:1, DOI: 10.1080/17441692.2023.2201612

Dyer O. Health risks emerge as ceasefire allows some humanitarian relief. BMJ. 2006 Aug 19;333(7564):369. doi: 10.1136/bmj.333.7564.369. PMID: 16916820; PMCID: PMC1550486.

Sen K, Al-Faisal W, AlSaleh Y. Syria: effects of conflict and sanctions on public health. J Public Health (Oxf). 2013 Jun;35(2):195-9. doi: 10.1093/pubmed/fds090. Epub 2012 Nov 23. PMID: 23179240.

RAUT, Nirmal Kumar; TANAKA, Ryuichi. Monitoring health services delivery: Evidence from civil conflict in Nepal. World Development, 2021, 146: 105543.

Health effects of the war in two rural communities in Nicaragua. Nicaragua Health Study Collaborative at Harvard, CIES, and UNAN. Am J Public Health. 1989 Apr;79(4):424-9. doi: 10.2105/ajph.79.4.424. PMID: 2929801; PMCID: PMC1349968.

Khrushch, O., Moskalets, V., Fedyk, O., Karpiuk, Y., Hasiuk, M., Ivantsev, N., ... & Aijjumend, H. (2023). Environmental and psychological effects of Russian war in Ukraine. Grassroots Journal of Natural Resources, 6(1), 37-84.

Wikipedia

Homer C S E. End humanitarian catastrophe in conflict settings. The Lancet. Dec 2023.

Uyarı Bu web sitesinin içeriği bilgilendirme amaçlıdır ve kişisel tıbbi tavsiye verme amacı taşımaz. Sağlığınızla ilgili tüm sorularınız için sağlık uzmanına başvurmalısınız.

Hayat boyu beslenme : minell's projesi , hayatboyubeslenme

En çok okunanlar

Stresle başetme: Huzuru bulmanın yolu

「 Çözüm roket tasarlayıp fırlatmakta yada bilimde teknolojide değil. Özgüvende cesarette bile değil. Çözüm akılda, kalpte, gönülde. İnanç her neredeyse çözüm orada. Hapsolmuş, kaybolmuş, yalnız çaresiz kalmış, yolunu şaşırmış insanlığın çözümü.. 」

Hayat Boyu Beslenme: Bilinmeyen

「 Tek gerçek bilgelik, hiçbir şey bilmediğini bilmektir. 」

Bilinçli yemek: Aralıklı açlık nedir nasıl uygulanır

Son dönemin en çok araştırma yapılan konulardan biri de açlık . Çoğunluğu hayvanlar üzerinde denenmiş olmakla birlikte çalışmaların verdiği sonuçlar açlık hakkında daha olumlu düşünmeye teşvik ediyor. Daha çok insan temelli araştırmaya ihtiyaç olduğu kesin. Fakat eldeki verilerin önemli bir kısmı en basit ifadeyle, aralıklı açlık ile iyileşen insülin duyarlılığı, azalan büyüme horomonu ve insülin benzeri büyüme faktörü 1 ( IGF-1 ) olduğunu gösteriyor. Bu da daha düzenli kan şekeri, daha az yağ tutulumu ve daha az yaşlanma demek aslında. ( farklı sonuçlar: insülin direnci , artan büyüme hormonu ) Aralıklı açlık nedir? Tıpta aralıklı oruç ( intermittent fasting ), dönüşümlü açlık ve zaman kısıtlı açlık gibi türleri olan bilinçli aç kalma hali. Aslında eskiden beri kültürlerin ve çoğu inancın da bir parçası. Türk kültüründe 'azı karar çoğu zarar' deyişi, İslami bakışta ' insana belini doğrultacak iki lokma yeter, bununla yetinmezse midenin en çok üçte biri yeme

COVID-19: Hastalıkla ilişkili bulunan kriter

Dünya Sağlık Örgütü ( WHO ) tarafından 11 Mart 2020'de küresel salgın ilan edilen yeni koronavirüs hastalığı ( COVID - 19 ) için aşı çalışmaları ve aşıya karşı çelişkili görüşler devam ederken, insanımıza düşen ilk ve öncelikli tedbir kontrollü sosyal hayattır. Pandeminin getirdiği kısıtlamalar alışkanlıkları ve hayat kalitesi n i farklı şekilde etkilemiş olabilir. Fakat pandemi krizi nde süreci kısaltacak başetme yollarıda yok değil. Koronavirüs, diğer viral enfeksiyonlarda olduğu gibi kronik hastalıkların bulunduğu ve bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda daha riskli olabiliyor. Bu riskinin azaltılmasında ve bağışıklığı artırmada düzenli orta düzey fiziksel hareket , uygun beslen m e ve kaliteli uyku yu içeren hayat biçimi nin önemli bir rolü olabilir. Koronavirüs salgını içinde yaklaşan ikinci Ramazan ayında orucun , yeterli sıvı alımı, etkili beslenme ve uygun egzersiz ile desteklenmesi bağışıklık sistemini iyileştirebilir . Şuana kadar kanıtlanmış te

Depreme hazırlıklı olmak: Erken uyarı sistemi

D ünyadaki en yoğun üç deprem kuşağından biri, Alp-Himalaya Deprem Kuşağında yer alan bir deprem ülkesi Türkiye 6 Şubat'a depremle uyanır. Depremden saatler sonra yakın uzak birçok ildeki telefonlarda erken uyarı sisteminin yeni bir deprem ikazı vermesiyle saniyeler içinde sarsıntı başlar. Maraş'ı ikinci yıkıcı deprem vurmuştur.

Göbek yağının tehlikesi ve yağ yakmanın matematiği

B el çevresinde göze çarpan bir yağlanma oluşmaya başlamışsa dikkat! Çünkü bu genişleme insulin direncinden, polikistik over sendromuna (PCOS), depresyona, demansa, uyku apnesine, kalp damar hastalıklarına, karaciğer yağlanmasına, kolon, meme, prostat kanserlerine kadar birçok hayati sorun için ihtardır.

Çay: Demleme şekli ve antioksidan etkisi

Türkiye ve dünya genelinde sudan sonra çay , en çok tüketilen içeceklerden biridir. Camellia Sinensis adlı çay bitkisinin yaprakları; soldurma, fermantasyon, kıvırma, kurutma gibi işlemlemlerden geçirilir. İşlem farklılığını göre beyaz, yeşil, matcha , oolong, siyah ve pu-erh çayları elde edilir. Çayda kafein (tein) ve antihipertansif, karaciğer koruyucu, rahatlatıcı, sakinleştirici etkisi olduğu düşünülen, çaya umami tad veren L-teanin ile birlikte 4000 civarında madde bulunur. Fiziksel ve psikolojik sağlık üzerinde olası etkilerinden dolayı EGCG (epi gallo kateşin gallat) çayın en çok araştırılan bileşenlerinden biridir. Antioksidan kapasitesi yüksek bir bileşik olan EGCG, C vitamininden 20 kat, E vitamininden 30 kat daha aktif tir. Bir flavonoid grubu polifenol olan kateşin ve türevleri (EGCG, ECG, EGC, EC); beyaz, sarı ve yeşil çayın temel bileşenleridir. Çayın kendine özgü acı - buruk tadını verir. Oolong ve siyah çay gibi yarı ve tam fermente çay üretimi için gene

Bağırsak Beyin: Mikrobiyota nedir ne yapar

Antik Yunanca'da « küçük asa » anlamına gelen bakterilerin çoğunlukta olduğu, ve mantar, arke, virüsleri de içeren mikroorganizma topluluğuna mikrobiyota , mikro biyom yada mikrobiyal ekosistem adı verilir. İnsan mikrobiyotası ilk, anne karnında - doğum sırasında oluşmaya başlayıp yetişkin insanda, insan hücre sayısının 1.3 - 2.2 katına ve 1.5- 2 kilogram ağırlığı ile insan beyni ağırlığına ulaşır. Deri, ağız, burun, solunum sistemi, sindirim sistemi ve ürogenital sistem dahil vücudun iç ve dış bölgelerinde yaygın olarak bulunurken, bağırsak mikrobiyatası insan vücudundaki en kalabalık yerleşim yeridir, bağırsak florası olarak da adlandırılır. Henüz anlaşılamayan yollarla enterik sinir sistemi (ESS) ve merkezi sinir sisteminde (MSS) etkili olan bağırsak mikrobiyatası ; vitamin (B1, B5, B7, B9, B12, K2), nöro transmiter (serotonin, dopamin, GABA), metabolizma ve iştahı düzenleyen kısa zincirli yağ asitleri ( bütirik asit , propionik asit, asetik asit), konjuge lino

Acı su gerçekleri: Ne kadar su harcıyoruz?

Hepimizin 💧 suya ihtiyacı var ama yeryüzünde suyun sadece % 2️.5 'i tatlı 💧 su yani içilebilir 🚰 su.

Ödem nasıl atılır

Dokularda sıvı birikmesiyle oluşan ödem, periferik olan türünde cilde baskı uygulandığında bir süre çöküp kalan şişliktir. Fazla tuz tüketimi, hareketsizlik, altta yatan bir hastalık, bazı ilaçlar, stres, mens dönemi ( PMS ) ve gebe lik gibi hormonal değişimler, uzun dönem proteinden yetersiz beslenme bu şişliğin nedeni olabilir. Uzun süre inmeyen şişlikte gecikmeden sağlık kuruluşuna başvurmak önemlidir. Nefes almada güçlük, ağrı gibi belirtilerde acil yardım gerekir. En temel tedavi bireye ve mevcut hastalıklarına uygun makro - mikro besin ögeleri ve biyoaktif bileşenleri içeren doğru bir beslenme düzeninin dahil olduğu hayat tarzı değişikliğidir: - Ölçülü ve doğru olmak. Yararlı olanı zararlı yapan miktarıdır. İhtiyaç fazlası olan, yanlış olan bedene maddi ve manevi yük olduğu gibi başka sorunlara da yol açabilir. Bir iki mevsimlik bitkilerin her zaman ulaşılabilir olması talebin yanlış olduğunu gösterir. Daha çok daha büyük ürün hedefiyle ilaçlara boğulmuş, sistemini şa