İnsanoğlu iskelet kas sistemiyle mükemmel bir hareket etme yeteneğine sahip. Yani hareket etmeye programlı bir anatomiye, fizyolojiye, kısaca hareket etmeye programlı bir yaradılışa sahip. Hareket etmeli insan, hareket etse iyi olur. Hareket etmeye engeli olmayan bir insanı hareket etmekten alıkoyan şey gelişmiş teknolojiden ziyade motivasyon eksikliği olsa gerek. Tek başına egzersiz yapmak zor geliyorsa, spor yapan birkaç kişiyi görmek daha motive edicidir. Boş zamanı ekran başında geçiren günümüz insanı için bu ekranlar, kullanmasını bilenler için, ev işyeri gibi kapalı mekanda hareketli kalmak için oldukça verimli bir motivasyon aracıdır aslında.
En ilkel haliyle adımsayarlar, egzersiz uygulamaları ve videoları, nabız ve sıcaklık gibi çeşitli sağlık değerlerini takip eden akıllı saatler, egzersizi eğlenceli hale getiren hareket kontrollü oyunlar (motion game) ve daha ileri teknolojik arayüzler hareketten keyif alarak günlük egzersiz alışkanlığı teşvik edebilir.
Mesela radyo. Günlük yapılan bir egzersiz örneği olan radyo jimnastiği (rajio taisō) adı verilen bir uygulama 1923 tarihinde Amerika topraklarında doğup sonraki yıllarda dünyaya yayılmış bir basit fiziksel hareket serisidir. Hareketlere uyumlu bir ritimle oluşturulmuş müzik eşliğinde yapılır. Her sabah radyoda çalmaya başlayan melodiye hep birlikte eşlik edilir.
"Radio Taiso, herhangi bir ekipmana ihtiyaç duymadan yalnızca vücut momentumunu ve ağırlığını kullanmayı teşvik ediyor. Üç dakikalık egzersiz çoğunlukla ayaklarını omuz genişliğinde olacak şekilde tek bir noktaya yerleştirmeyi gerektirir. Bu da onu ofis çalışanlarının, okul çocuklarının, gençlerin ve yaşlıların masa arkasından, gruplar halinde, parkta, evde, her yerde işlerini yapabilmeleri için ideal hale getiriyor. Öğrencilere dağıtılan katılım kartlarında, sabahın erken saatlerinde yapılan radio taiso'ya katılmasının ardından o gün kutucuğu damgalanıyor ve aylık kartı tamamlayan çocuklara ödüller dağıtılıyor." (bkz: Japonya'yı harekete geçiren hayat boyu egzersiz )
Rajio taisonun en güzel yanı, egzersizin tamamını uyguladığınızda tüm vücudu harekete geçirmesidir. - Arisa Oshimi
Bu egzersiz Japonya, Çin, Kore dahil bazı ülkelerde uzun yıllardan beri uygulanmaya devam ediliyor. Parklardan okullara ve iş yerlerine kadar pek çok alanda, yediden yetmişe herkese erişilerek günlük fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırılıyor.
Elinde telefon tabletle doğan yeni nesilin durumuna çare arayan bir okul müdürü, ekrana gömülen çocukları ve öğrencileri için eğlenceli yollar bularak hareket etmeyi sevdirmeyi başarmış. Öneri: Her yaşa ve duruma özel egzersizler video listesi Yazının tamamı:Teknoloji dEvrimiyle yürümeyi unutacak noktaya geldik!