Ana içeriğe atla

Mens sana in corpore sano: En kârlı yatırım

S
ağlam kafa sağlam vücutta bulunur deyişi ülke gücü ve istikrarının temeli olarak sağlıklı topluma işaret eder. Yatırılan her 1 dolar karşılığında 16 dolar getir sağlayan, en uygun maliyetli halk sağlığı adımlarından biri beslenmedir. Halbuki dünya çapında ortalama her üç kişiden biri kötü beslenmeden etkileniyor.

Çeşitli ülkelerden alınan verilere göre, bir ülkede, bir hanede ve bir bireyde bodurluk,zayıflık, anemi, obezite gibi birden fazla kötü beslenme diğer bir deyişle malnutrisyon türü bir arada bulunabiliyor.

Her 10 ülkeden ortalama 9unda iki tür kötü beslenme mevcutken, yaklaşık her üç ülkeden ikisi malnutrisyonun üç türüne sahip:
¹ Yetersiz beslenme: Bodur, zayıf, düşük kilolu 821 milyon kişi
² Aşırı Kilolu veya Obez: 41 milyonu çocuk 1,9 milyar kişi
³ Mikro Besin Eksikliği: gerekli vitamin ve mikro besinlerden yoksun, gizli açlık yaşayan 2 milyar kişi bulunuyor.

Besin yetersizliğine bağlı bodurluk görece azalıyor en azından artmıyor gibi görünsede, beş yaş altı çocuklarda fazla kilo, kadınlarda anemi ve yetişkinlerde obezite görülme sıklığı gittikçe arttı.

Dünya çapında obezite 1975'ten bu yana neredeyse üç katına çıktı. Tüm bölgelerde artan yetişkin obezitesi %40 a ulaştı. 2019 yılında 15 ila 49 yaşlarındaki neredeyse üç kadından biri anemiden etkilendi. Obezite ve aneminin birlikte görüldüğü vakalar, beslenmenin dengesizliğini gösterdi. Dünyanın gıda kıtlığına karşı geliştirdiği uygulamalar görünen açlığa az çok çare olabildi belki, ama besin ögelerinden yoksun gıda arzına maruz kalan halkta görünmeyen gizli açlık türlerini ve ihtiyaç fazlası tüketimi de beraberinde getirdi.

Bu sonuçlar, mevcut politikaların malnutrisyon ve etkilerini azaltmada yeterli getiriyi sağlamadığını gösteriyor. Üstelik kötü beslenme tüm dünyada yıllık 3,5 trilyon dolara mâl oluyor. Ve aşırı kilo ve obeziteyle ilişkili tip 2 diyabet, kalp damar hastalıkları gibi bulaşıcı olmayan hastalıklar eklenince 5,5 trilyon doları buluyor.

FAO Dünya Gıda Güvenliği ve Beslenmenin Durumu 2022 mesajında ticaret ve piyasa müdahalelerinin etkisinden politikalarda uygulanması gereken güncellemelere yer verilirken tüketiciye yönelik iyileştirmeler önerildi:
"Mevcut kamu desteğinin gıda ve tarıma dönüştürülmesi tek başına yeterli olmayacaktır. Sağlıklı gıda ortamları ve tüketicilerin sağlıklı beslenmeyi tercih etmelerinin güçlendirilmesi, tamamlayıcı tarımsal gıda sistemleri politikaları yoluyla teşvik edilmelidir. "

Son moda gıda trendleri, sosyal medya fenomen paylaşımları, .. içermez sloganlı reklamlar ve bu kuruluşların destekçileri bu sağlıklı gıda ortamını oluşturmak adına TV den websitelerine kadar her köşeden ansızın çıkabiliyor. İnternete, sosyal medyaya yani topluma ulaşmanın hiç bu kadar kolay olmadığı bu zamanda ekranlardan erişilen bilgiler tüketicinin kafasını karıştırıyor. Aşırı ve kirli bilgiler arasında doğru olan seçimi yapmak aklıbaşında tüketiciye düşüyor ki buna gıda okuryazarlığı deniyor.

Gıda okuryazarlığı konusunda çalışmaların genişletilmesi ve etkinliğinin artırılması amacıyla 2021 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı ve FAO iş birliğinde başlatılan bir projede Türkiye’deki gıda okuryazarlığı durumu, mevcut politikalar, eylem planı, farklı ülkelerden uygulamalar paylaşıldı.

"Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun ve Ticaret Bakanlığı’ nın ilgili düzenlemeleri ile çocuklara yönelik radyo ve televizyon programlarının başında, sonunda veya program esnasında ve münhasıran çocuklara yönelik tasarlanan diğer her türlü mecrada, Sağlık Bakanlığınca hazırlanan gıda ve içecekler listesinin kırmızı kategorisinde yer alan aşırı tüketimi tavsiye edilmeyen gıda ve içeceklerin reklamı yapılamamaktadır." 
 6112: 24/A – (Ek:RG-28/12/2018-30639)(2)

RTÜK de yeralan Sağlık Bakanlığınca hazırlanan kırmızı listede “Çikolata ve Şekerler, Gofretler, Enerji Barları, Tatlı Soslar ve Tatlılar, Kekler, Tatlı Bisküviler, Meyveli Paylar, Çikolata Kaplı Bisküviler, Kek Karışımları, Cipsler, Gevrek Çerezler, Meyve Suları, Enerji İçecekleri, Alkolsüz Şekerli ya da Tatlandırıcılı Tüm İçecekler, Yenilebilir Buzlar” kategorisindeki ürün reklamlarının çocuk programlarıyla birlikte yapılamayacağına dair madde 2018 yılında yürürlüğe girdi.
Gıda Okuryazarlığı yeni Gr'ye dahil edildi. 1-8 Ontario Bilim ve Teknoloji Müfredatı

Gıda Okuryazarlığı Konusunda İyi Uygulama Örnekleri:
•Maestra Natura Programı ile İtalyan Deneyimi: Okullarda Beslenme Eğitimi Yoluyla Sağlık ve Gıda Okuryazarlığının Teşvik Edilmesi
•FANLit: Eğitimciler için Gıda ve Beslenme Okuryazarlığı, www.fanlit.org Kanada
•İyi Yemek Ye (Sağlıklı Beslen) Kampanyası ile Ebeveynlerin Yemek Planlamasını Teşvik Etmek, Kanada
•Eğitim Yasasını gıda okuryazarlığı açısından tadil eden yasa tasarısı: 216 sayılı Öğrenciler için Gıda Okuryazarlığı Yasa Tasarısı, Kanada
•Okullarda Yemek Okuryazarlığı, Okul Mutfağı, Norveç
•Sağlık için Öğren (Learn4Health), Danimarka, AB
•Avustralya Gıda Okuryazarlığı Haftası Programı
•Gıda Eğitimi Yasası Shoku-iku, Japonya
•Yeni Etiket Beslenme Bilgisi için Sosyal Medya Araçları ABD Gıda ve İlaç Dairesi
•Karayiplerde Besinlerde Uyarıcı Ön Yüz Etiketlemenin Teşviki

Bu uygulamalar anaokulu çağından yetişkinlere kadar farklı yaş ve düzeylere göre değişiyor. Gıda seçimi, beslenme, insan vücudu, toprak, tarım, israf, sürdürülebilirlik, sebze meyve yetiştirme, hazırlama hakkında teorik, pratik dersleri, etiket okuma, porsiyonlama bilgisi, ambalaj önü uyarı etiketleri, reklam kuralları gibi tüketici ve üreticiye yönelik düzenlemeleri içeriyor.

Ontario tarihinde ilk kez, revize edilen müfredatla bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik arasındaki gerçek dünya bağlantıları hakkında sağlık ve tarımla ilgili bilimsel süreçleri içeren gıda okuryazarlığı dersi eklendi. Kanada Ontario eyaletinde ortaokul diploması alınabilmesi için eğitimlerin tamamlanması şartı getirildi.

2014 yılında Japonya Shoku-iku programı için 200 milyon yenden fazla kaynak harcadı. Shokuiku yasasını hayata geçirilmesine neden olan sorunlar okul çocuklarının kahvaltıyı atlaması, çocukların ebeveynleriyle yemek yemek yerine marketten yemek satın alması, ailelerin birlikte yemek yememesiydi.

Uygulamaların başlatılmasında kamuoyu yoklamaları, halkın çağrısı ve buna merkezi idarenin yanıtı; o toplumun sağlık ve gıda okuryazarlığının güçlü bir kritiğidir. Buna en iyi örneklerden biri Finlandiya. İkinci Dünya Savaşı sonrasında ülkede artan yaşam standardı ve beslenme ve diğer yaşam tarzlarındaki değişikliklerle bağlantılı olarak 1950'lerde koroner kalp hastalığından ölüm oranı artmaya başladı. 60larda Finlandiya Kuzey Karelya eyaleti, kalp hastalığı kaynaklı ölümlerde dünyanın en yüksek oranlarına sahipti.

1960ların sonunda yükselmiş bu oran halkta büyük endişeye yol açtı. 1971 yılında imza toplanıp yetkililere verilen dilekçeye istinaden 72'de başlatılan Kuzey Karelya Projesinin hedefi özellikle yüksek serum kolesterolünü, kan basıncını ve tütün kullanımını azaltmayı amaçlayarak çevreyi daha sağlıklı hale getirmek ve toplumda davranış değişikliğini teşvik etmekti.

Projede bölge sakinlerinin, okul, sosyal kulüp, kilise dahil çok çeşitli grupların desteği alındı. Okullarda yemek iyileştirildi, sık tüketilen paketli ürünlerde sodyum ve yağ azaltıldı, tütün reklamları yasaklandı. Çiftçilere kolza tohumu ekimi teşviki ile kalp sağlığına faydalı kanola yağı üretimi artırıldı.

Proje daha ilk on yılda toplumda etkisini belirgin bir şekilde gösterdi. Proje boyunca sigara içmenin yanı sıra tuz ve tereyağı tüketimini azaltmada ve bölge sakinlerinin daha fazla meyve ve sebze yemesini sağlamada başarılı sonuçlar alındı. Hedef değişikler ile kalp damar sorunlarında ciddi azalma oldu ve koroner kalp hastalığı kaynaklı ölüm oranları her iki cinsiyette %82-84 azaldı.

Doğru beslenme gelecek ve sağlık için uygulanabilir ve en yüksek getirili araçlardan biri olmakla birlikte ekonomist James Heckman gelecek için yapılabilecek yatırımlar içinde en kârlısının, erken çocukluk dönemindeki çocuklara ve onun bakımını yapıp ilgilenene yönelik olan yatırımların olduğunu gösterdi. Bu analiz ışığında aile ve özellikle anneye verilen özen ve sunulan imkanların, anneyle başlayacak eğitimin, bilinçlenmenin yalnızca çocuğun değil, tüm toplumun sağlığı ve geleceği üzerinde şekillendirici rolü tekrar vurgulanmış oldu.


Kaynaklar ve İleri Okuma:

FAO. (2023). Türkiye Gıda Okuryazarlığı Stratejisi ve Eylem Planı 2022-2028. Ankara. https://www.fao.org/documents/card/en/c/cc4294tr

Chong, B., Jayabaskaran, J., Kong, G., Chan, Y.H., Chin, Y.H., Goh, R., Kannan, S., Ng, C.H., Loong, S., Kueh, M.T.W. and Lin, C., (2023). Trends and predictions of malnutrition and obesity in 204 countries and territories: an analysis of the Global Burden of Disease Study 2019. EClinicalMedicine, 57.

Beaudreault A R. (2019). NUTRITION POLICY PRIMER, The Untapped Path to Global Health, Economic Growth, and Human Security. CSIS.

FAO. (2013). State of Food and Agriculture Food Systems for Better Nutrition. http://www.fao.org/3/i3300e/i3300e.pdf

International Food Policy Research Institute. (2014). Global Nutrition Report 2014: Actions and Accountability to Accelerate the World’s Progress on Nutrition. https://globalnutritionreport.org/reports/2014-global-nutrition-report

FAO, WHO, IFAD, UNICEF, WFP. (2022). The State of Food Security and Nutrition in the World 2022.

WHO. (2023). Health Topics: Malnutrition. Double Burden of Malnutrition.

Webb P, Danaei G, Masters WA, Rosettie KL, Leech AA, Cohen J, Blakstad M, Kranz S, Mozaffarian D. (2021). Global Nutrition and Policy Consortium. Modelling the potential cost-effectiveness of food-based programs to reduce malnutrition. Glob Food Sec. 2021 Jun 29:100550. doi: 10.1016/j.gfs.2021.100550. PMID: 34164258; PMCID: PMC8202230.

Nugent, R., Levin, C., Hale, J., & Hutchinson, B. (2020). Economic effects of the double burden of malnutrition. The Lancet, 395(10218), 156-164.

The World Bank. (2023). Food Prices for Nutrition DataHub: global statistics on the cost and affordability of healthy diets.  International Comparison Program (ICP) Briefs.

Jousilahti P, Laatikainen T, Peltonen M, Borodulin K, Männistö S, Jula A, Salomaa V, Harald K, Puska P, Vartiainen E. Primary prevention and risk factor reduction in coronary heart disease mortality among working aged men and women in eastern Finland over 40 years: population based observational study. BMJ. 2016 Mar 1;352:i721. doi: 10.1136/bmj.i721. PMID: 26932978; PMCID: PMC4772739.

Puska, P., Vartiainen, E., Nissinen, A., Laatikainen, T. and Jousilahti, P., 2016. Background, Principles, Implementation, and General Experiences of the North Karelia Project. Global Heart, 11(2), p.173-178.DOI: https://doi.org/10.1016/j.gheart.2016.04.010

Heckman JJ. Skill formation and the economics of investing in disadvantaged children. Science. 2006 Jun 30;312(5782):1900-2. doi: 10.1126/science.1128898. PMID: 16809525.

Garca JL, Heckman JJ, Leaf DE, Prados MJ. Quantifying the Life-Cycle Benefits of an Influential Early-Childhood Program. J Polit Econ. 2020 Jul;128(7):2502-2541. doi: 10.1086/705718. Epub 2020 May 21. PMID: 32616965; PMCID: PMC7331936.


Uyarı Bu web sitesinin içeriği bilgilendirme amaçlıdır ve kişisel tıbbi tavsiye verme amacı taşımaz. Sağlığınızla ilgili tüm sorularınız için sağlık uzmanına başvurmalısınız.

Hayat boyu beslenme : minell's projesi , hayatboyubeslenme

En çok okunanlar

Stresle başetme: Huzuru bulmanın yolu

「 Çözüm roket tasarlayıp fırlatmakta yada bilimde teknolojide değil. Özgüvende cesarette bile değil. Çözüm akılda, kalpte, gönülde. İnanç her neredeyse çözüm orada. Hapsolmuş, kaybolmuş, yalnız çaresiz kalmış, yolunu şaşırmış insanlığın çözümü.. 」

Hayat Boyu Beslenme: Bilinmeyen

「 Tek gerçek bilgelik, hiçbir şey bilmediğini bilmektir. 」

Bilinçli yemek: Aralıklı açlık nedir nasıl uygulanır

Son dönemin en çok araştırma yapılan konulardan biri de açlık . Çoğunluğu hayvanlar üzerinde denenmiş olmakla birlikte çalışmaların verdiği sonuçlar açlık hakkında daha olumlu düşünmeye teşvik ediyor. Daha çok insan temelli araştırmaya ihtiyaç olduğu kesin. Fakat eldeki verilerin önemli bir kısmı en basit ifadeyle, aralıklı açlık ile iyileşen insülin duyarlılığı, azalan büyüme horomonu ve insülin benzeri büyüme faktörü 1 ( IGF-1 ) olduğunu gösteriyor. Bu da daha düzenli kan şekeri, daha az yağ tutulumu ve daha az yaşlanma demek aslında. ( farklı sonuçlar: insülin direnci , artan büyüme hormonu ) Aralıklı açlık nedir? Tıpta aralıklı oruç ( intermittent fasting ), dönüşümlü açlık ve zaman kısıtlı açlık gibi türleri olan bilinçli aç kalma hali. Aslında eskiden beri kültürlerin ve çoğu inancın da bir parçası. Türk kültüründe 'azı karar çoğu zarar' deyişi, İslami bakışta ' insana belini doğrultacak iki lokma yeter, bununla yetinmezse midenin en çok üçte biri yeme

COVID-19: Hastalıkla ilişkili bulunan kriter

Dünya Sağlık Örgütü ( WHO ) tarafından 11 Mart 2020'de küresel salgın ilan edilen yeni koronavirüs hastalığı ( COVID - 19 ) için aşı çalışmaları ve aşıya karşı çelişkili görüşler devam ederken, insanımıza düşen ilk ve öncelikli tedbir kontrollü sosyal hayattır. Pandeminin getirdiği kısıtlamalar alışkanlıkları ve hayat kalitesi n i farklı şekilde etkilemiş olabilir. Fakat pandemi krizi nde süreci kısaltacak başetme yollarıda yok değil. Koronavirüs, diğer viral enfeksiyonlarda olduğu gibi kronik hastalıkların bulunduğu ve bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda daha riskli olabiliyor. Bu riskinin azaltılmasında ve bağışıklığı artırmada düzenli orta düzey fiziksel hareket , uygun beslen m e ve kaliteli uyku yu içeren hayat biçimi nin önemli bir rolü olabilir. Koronavirüs salgını içinde yaklaşan ikinci Ramazan ayında orucun , yeterli sıvı alımı, etkili beslenme ve uygun egzersiz ile desteklenmesi bağışıklık sistemini iyileştirebilir . Şuana kadar kanıtlanmış te

Depreme hazırlıklı olmak: Erken uyarı sistemi

D ünyadaki en yoğun üç deprem kuşağından biri, Alp-Himalaya Deprem Kuşağında yer alan bir deprem ülkesi Türkiye 6 Şubat'a depremle uyanır. Depremden saatler sonra yakın uzak birçok ildeki telefonlarda erken uyarı sisteminin yeni bir deprem ikazı vermesiyle saniyeler içinde sarsıntı başlar. Maraş'ı ikinci yıkıcı deprem vurmuştur.

Göbek yağının tehlikesi ve yağ yakmanın matematiği

B el çevresinde göze çarpan bir yağlanma oluşmaya başlamışsa dikkat! Çünkü bu genişleme insulin direncinden, polikistik over sendromuna (PCOS), depresyona, demansa, uyku apnesine, kalp damar hastalıklarına, karaciğer yağlanmasına, kolon, meme, prostat kanserlerine kadar birçok hayati sorun için ihtardır.

Çay: Demleme şekli ve antioksidan etkisi

Türkiye ve dünya genelinde sudan sonra çay , en çok tüketilen içeceklerden biridir. Camellia Sinensis adlı çay bitkisinin yaprakları; soldurma, fermantasyon, kıvırma, kurutma gibi işlemlemlerden geçirilir. İşlem farklılığını göre beyaz, yeşil, matcha , oolong, siyah ve pu-erh çayları elde edilir. Çayda kafein (tein) ve antihipertansif, karaciğer koruyucu, rahatlatıcı, sakinleştirici etkisi olduğu düşünülen, çaya umami tad veren L-teanin ile birlikte 4000 civarında madde bulunur. Fiziksel ve psikolojik sağlık üzerinde olası etkilerinden dolayı EGCG (epi gallo kateşin gallat) çayın en çok araştırılan bileşenlerinden biridir. Antioksidan kapasitesi yüksek bir bileşik olan EGCG, C vitamininden 20 kat, E vitamininden 30 kat daha aktif tir. Bir flavonoid grubu polifenol olan kateşin ve türevleri (EGCG, ECG, EGC, EC); beyaz, sarı ve yeşil çayın temel bileşenleridir. Çayın kendine özgü acı - buruk tadını verir. Oolong ve siyah çay gibi yarı ve tam fermente çay üretimi için gene

Bağırsak Beyin: Mikrobiyota nedir ne yapar

Antik Yunanca'da « küçük asa » anlamına gelen bakterilerin çoğunlukta olduğu, ve mantar, arke, virüsleri de içeren mikroorganizma topluluğuna mikrobiyota , mikro biyom yada mikrobiyal ekosistem adı verilir. İnsan mikrobiyotası ilk, anne karnında - doğum sırasında oluşmaya başlayıp yetişkin insanda, insan hücre sayısının 1.3 - 2.2 katına ve 1.5- 2 kilogram ağırlığı ile insan beyni ağırlığına ulaşır. Deri, ağız, burun, solunum sistemi, sindirim sistemi ve ürogenital sistem dahil vücudun iç ve dış bölgelerinde yaygın olarak bulunurken, bağırsak mikrobiyatası insan vücudundaki en kalabalık yerleşim yeridir, bağırsak florası olarak da adlandırılır. Henüz anlaşılamayan yollarla enterik sinir sistemi (ESS) ve merkezi sinir sisteminde (MSS) etkili olan bağırsak mikrobiyatası ; vitamin (B1, B5, B7, B9, B12, K2), nöro transmiter (serotonin, dopamin, GABA), metabolizma ve iştahı düzenleyen kısa zincirli yağ asitleri ( bütirik asit , propionik asit, asetik asit), konjuge lino

Acı su gerçekleri: Ne kadar su harcıyoruz?

Hepimizin 💧 suya ihtiyacı var ama yeryüzünde suyun sadece % 2️.5 'i tatlı 💧 su yani içilebilir 🚰 su.

Ödem nasıl atılır

Dokularda sıvı birikmesiyle oluşan ödem, periferik olan türünde cilde baskı uygulandığında bir süre çöküp kalan şişliktir. Fazla tuz tüketimi, hareketsizlik, altta yatan bir hastalık, bazı ilaçlar, stres, mens dönemi ( PMS ) ve gebe lik gibi hormonal değişimler, uzun dönem proteinden yetersiz beslenme bu şişliğin nedeni olabilir. Uzun süre inmeyen şişlikte gecikmeden sağlık kuruluşuna başvurmak önemlidir. Nefes almada güçlük, ağrı gibi belirtilerde acil yardım gerekir. En temel tedavi bireye ve mevcut hastalıklarına uygun makro - mikro besin ögeleri ve biyoaktif bileşenleri içeren doğru bir beslenme düzeninin dahil olduğu hayat tarzı değişikliğidir: - Ölçülü ve doğru olmak. Yararlı olanı zararlı yapan miktarıdır. İhtiyaç fazlası olan, yanlış olan bedene maddi ve manevi yük olduğu gibi başka sorunlara da yol açabilir. Bir iki mevsimlik bitkilerin her zaman ulaşılabilir olması talebin yanlış olduğunu gösterir. Daha çok daha büyük ürün hedefiyle ilaçlara boğulmuş, sistemini şa