Ana içeriğe atla

Çevre sorunları: Görünmeyen zararları görmek

İ
klim değişikliği ve sağlık üzerinde farkındalık oluşturmak amacıyla Dünya Sağlık Örügütü, insan faaliyetlerinin çevre üzerindeki önemli etkisini vurgulayan, 4 görünmez çevre sorunu hakkında çevrimiçi etkileşimli bir dijital eser paylaştı. Üç boyutlu görsellerde, göz önünde olmayan sorunlara dair verilen bilgiler üzerinden bu sorunların verdiği tahmini hasar hesaplanıyor.

PERMAFROST ERİMESİ
Permafrost, en az iki yıl boyunca tamamen donmuş -32°F yani 0°C veya daha soğuk kalan herhangi bir zemindir. 20m derinlikteki permafrost sıcaklıkları 2000 yılından bu yana 0,7 °C'ye kadar yükselmiştir.

Organik açıdan zengin permafrost tahmini olarak 1.500 milyar ton karbon barındırır ki bu, atmosferdeki karbonun yaklaşık iki katı ve dünyadaki tüm ormanlarda depolanan karbonun üç katıdır.

Çözülen karbonun yaklaşık %10'u muhtemelen 130-150 milyar ton CO2 olarak salınacaktır. Bu, 2100 yılına kadar her yıl ABD'nin mevcut toplam emisyon oranına eşittir.

Çözülen donmuş toprakta, organik maddede kilitli olan karbon mikroplar tarafından parçalanmaya başlayacak, yakıt veya enerji olarak kullanılacak ve daha sonra CO2 veya metan olarak salınacaktır.

MİKROPLASTİK TÜKETİMİ
Her hafta bir kredi kartı değerinde yaklaşık 5 gram plastik yutulmaktadır.

Plastik ambalaj, şişelerde kullanılan PET, lastik ve yol aşınması partikülleri, sentetik tekstiller ve ev tozu havadaki mikroplastiklerin başında gelir ve solunum yoluyla akciğerlere ulaşır.

Mikroplastikler çevreye salınarak besin zincirine girebilir ve hertürlü besinden insan vücuduna karışabilir. Plastik tüketiminin en büyük kaynağı, tüm dünyada yeraltı sularında, yüzey sularında, musluk sularında ve şişelenmiş sularda bulunan plastik ile içme suyudur. Ortalama bir insan potansiyel olarak her hafta sadece sudan 1769 plastik parçacığı tüketmektedir.

HAVA KİRLİLİĞİ
Hava kirliliğine neden olan etmenlerin çoğu (yani fosil yakıtların yakılması) aynı zamanda sera gazı emisyon kaynaklarıdır.

Havadaki partikül madde (PM), küçük sıvı damlacıkları, kuru katı parçalar ve sıvı kaplamalı katı çekirdeklerden oluşan karmaşık bir katı ve aerosol karışımıdır.

Parçacıklar çaplarıyla tanımlanır; 2,5 mikron çapında olanlar akciğerlere ve kan dolaşımına solunabilir ve olumsuz sağlık etkilerine neden olabilir. Benzin, yağ, dizel yakıt veya odunun yanmasından kaynaklanan emisyonlar, dış havadaki PM2.5 kirliliğinin çoğunu üretir.

Dizel egzozundaki katı madde, dizel partikül madde (DPM) olarak bilinir. DPM'nin %90'ından fazlasının çapı 1 µm'den azdır (insan saçı çapının yaklaşık 1/70'i kadardır) ve dolayısıyla PM2.5'in bir alt kümesidir. Dizel Parçacıklı Madde tipik olarak karbon parçacıklarından ve kansere neden olduğu bilinen 40'tan fazla organik madde dahil olmak üzere çok sayıda organik bileşikten oluşur.

DSÖ verileri, küresel nüfusun neredeyse tamamının (%99) DSÖ kılavuz limitlerini aşan ve yüksek düzeyde kirletici içeren hava soluduğunu göstermektedir. İç mekanlarda bulunan partikül maddelerin bir kısmı, özellikle PM2.5 olmak üzere, kapılardan, pencerelerden ve bina yapılarındaki sızıntılardan giren, dış mekandan kaynaklanır. PM2.5'e uzun süreli maruz kalma, özellikle kronik kalp veya akciğer hastalıkları olan kişilerde erken ölümle ve çocuklarda akciğer fonksiyonlarının azalmasıyla ilişkilendirilir. Hava kirliliği dünya genelinde her 9 ölümden 1'inden sorumludur.

GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ
1912 Yılı: şehir gürültüsü 96 desibel.
2019 Yılı: 123 desibel yani şehirler artık 6 kat daha gürültülü.

Logaritmik ölçekleri nedeniyle, desibellerdeki küçük bir artış, ses yüksekliğinde çok daha büyük bir değişikliği temsil eder. Örneğin 96 desibel, 86 desibele göre kabaca iki kat daha yüksektir.

1969 yılında yapılan bir araştırma, gürültüye, hatta beyaz gürültünün hafif sesine bile maruz kalan deneklerin daha agresif olduklarını ve diğer denekleri elektrik şokuna maruz bırakmaya daha hevesli olduklarını ortaya koymuştur. Çevresel gürültüye uzun süreli maruz kalma, Avrupa'da her yıl 48.000 yeni kalp hastalığı vakasına ve 12.000 erken ölüme sebebiyet vermektedir.

Kaynak:

WHO, Tarquini C. Seeing the Invisible. https://artsandculture.google.com/experiment/_QG_qDtzdqTsww


Uyarı Bu web sitesinin içeriği bilgilendirme amaçlıdır ve kişisel tıbbi tavsiye verme amacı taşımaz. Sağlığınızla ilgili tüm sorularınız için sağlık uzmanına başvurmalısınız.

Hayat boyu beslenme : minell's projesi , hayatboyubeslenme

En çok okunanlar

Stresle başetme: Huzuru bulmanın yolu

「 Çözüm roket tasarlayıp fırlatmakta yada bilimde teknolojide değil. Özgüvende cesarette bile değil. Çözüm akılda, kalpte, gönülde. İnanç her neredeyse çözüm orada. Hapsolmuş, kaybolmuş, yalnız çaresiz kalmış, yolunu şaşırmış insanlığın çözümü.. 」

Hayat Boyu Beslenme: Bilinmeyen

「 Tek gerçek bilgelik, hiçbir şey bilmediğini bilmektir. 」

Bilinçli yemek: Aralıklı açlık nedir nasıl uygulanır

Son dönemin en çok araştırma yapılan konulardan biri de açlık . Çoğunluğu hayvanlar üzerinde denenmiş olmakla birlikte çalışmaların verdiği sonuçlar açlık hakkında daha olumlu düşünmeye teşvik ediyor. Daha çok insan temelli araştırmaya ihtiyaç olduğu kesin. Fakat eldeki verilerin önemli bir kısmı en basit ifadeyle, aralıklı açlık ile iyileşen insülin duyarlılığı, azalan büyüme horomonu ve insülin benzeri büyüme faktörü 1 ( IGF-1 ) olduğunu gösteriyor. Bu da daha düzenli kan şekeri, daha az yağ tutulumu ve daha az yaşlanma demek aslında. ( farklı sonuçlar: insülin direnci , artan büyüme hormonu ) Aralıklı açlık nedir? Tıpta aralıklı oruç ( intermittent fasting ), dönüşümlü açlık ve zaman kısıtlı açlık gibi türleri olan bilinçli aç kalma hali. Aslında eskiden beri kültürlerin ve çoğu inancın da bir parçası. Türk kültüründe 'azı karar çoğu zarar' deyişi, İslami bakışta ' insana belini doğrultacak iki lokma yeter, bununla yetinmezse midenin en çok üçte biri yeme

COVID-19: Hastalıkla ilişkili bulunan kriter

Dünya Sağlık Örgütü ( WHO ) tarafından 11 Mart 2020'de küresel salgın ilan edilen yeni koronavirüs hastalığı ( COVID - 19 ) için aşı çalışmaları ve aşıya karşı çelişkili görüşler devam ederken, insanımıza düşen ilk ve öncelikli tedbir kontrollü sosyal hayattır. Pandeminin getirdiği kısıtlamalar alışkanlıkları ve hayat kalitesi n i farklı şekilde etkilemiş olabilir. Fakat pandemi krizi nde süreci kısaltacak başetme yollarıda yok değil. Koronavirüs, diğer viral enfeksiyonlarda olduğu gibi kronik hastalıkların bulunduğu ve bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda daha riskli olabiliyor. Bu riskinin azaltılmasında ve bağışıklığı artırmada düzenli orta düzey fiziksel hareket , uygun beslen m e ve kaliteli uyku yu içeren hayat biçimi nin önemli bir rolü olabilir. Koronavirüs salgını içinde yaklaşan ikinci Ramazan ayında orucun , yeterli sıvı alımı, etkili beslenme ve uygun egzersiz ile desteklenmesi bağışıklık sistemini iyileştirebilir . Şuana kadar kanıtlanmış te

Depreme hazırlıklı olmak: Erken uyarı sistemi

D ünyadaki en yoğun üç deprem kuşağından biri, Alp-Himalaya Deprem Kuşağında yer alan bir deprem ülkesi Türkiye 6 Şubat'a depremle uyanır. Depremden saatler sonra yakın uzak birçok ildeki telefonlarda erken uyarı sisteminin yeni bir deprem ikazı vermesiyle saniyeler içinde sarsıntı başlar. Maraş'ı ikinci yıkıcı deprem vurmuştur.

Göbek yağının tehlikesi ve yağ yakmanın matematiği

B el çevresinde göze çarpan bir yağlanma oluşmaya başlamışsa dikkat! Çünkü bu genişleme insulin direncinden, polikistik over sendromuna (PCOS), depresyona, demansa, uyku apnesine, kalp damar hastalıklarına, karaciğer yağlanmasına, kolon, meme, prostat kanserlerine kadar birçok hayati sorun için ihtardır.

Çay: Demleme şekli ve antioksidan etkisi

Türkiye ve dünya genelinde sudan sonra çay , en çok tüketilen içeceklerden biridir. Camellia Sinensis adlı çay bitkisinin yaprakları; soldurma, fermantasyon, kıvırma, kurutma gibi işlemlemlerden geçirilir. İşlem farklılığını göre beyaz, yeşil, matcha , oolong, siyah ve pu-erh çayları elde edilir. Çayda kafein (tein) ve antihipertansif, karaciğer koruyucu, rahatlatıcı, sakinleştirici etkisi olduğu düşünülen, çaya umami tad veren L-teanin ile birlikte 4000 civarında madde bulunur. Fiziksel ve psikolojik sağlık üzerinde olası etkilerinden dolayı EGCG (epi gallo kateşin gallat) çayın en çok araştırılan bileşenlerinden biridir. Antioksidan kapasitesi yüksek bir bileşik olan EGCG, C vitamininden 20 kat, E vitamininden 30 kat daha aktif tir. Bir flavonoid grubu polifenol olan kateşin ve türevleri (EGCG, ECG, EGC, EC); beyaz, sarı ve yeşil çayın temel bileşenleridir. Çayın kendine özgü acı - buruk tadını verir. Oolong ve siyah çay gibi yarı ve tam fermente çay üretimi için gene

Bağırsak Beyin: Mikrobiyota nedir ne yapar

Antik Yunanca'da « küçük asa » anlamına gelen bakterilerin çoğunlukta olduğu, ve mantar, arke, virüsleri de içeren mikroorganizma topluluğuna mikrobiyota , mikro biyom yada mikrobiyal ekosistem adı verilir. İnsan mikrobiyotası ilk, anne karnında - doğum sırasında oluşmaya başlayıp yetişkin insanda, insan hücre sayısının 1.3 - 2.2 katına ve 1.5- 2 kilogram ağırlığı ile insan beyni ağırlığına ulaşır. Deri, ağız, burun, solunum sistemi, sindirim sistemi ve ürogenital sistem dahil vücudun iç ve dış bölgelerinde yaygın olarak bulunurken, bağırsak mikrobiyatası insan vücudundaki en kalabalık yerleşim yeridir, bağırsak florası olarak da adlandırılır. Henüz anlaşılamayan yollarla enterik sinir sistemi (ESS) ve merkezi sinir sisteminde (MSS) etkili olan bağırsak mikrobiyatası ; vitamin (B1, B5, B7, B9, B12, K2), nöro transmiter (serotonin, dopamin, GABA), metabolizma ve iştahı düzenleyen kısa zincirli yağ asitleri ( bütirik asit , propionik asit, asetik asit), konjuge lino

Acı su gerçekleri: Ne kadar su harcıyoruz?

Hepimizin 💧 suya ihtiyacı var ama yeryüzünde suyun sadece % 2️.5 'i tatlı 💧 su yani içilebilir 🚰 su.

Ödem nasıl atılır

Dokularda sıvı birikmesiyle oluşan ödem, periferik olan türünde cilde baskı uygulandığında bir süre çöküp kalan şişliktir. Fazla tuz tüketimi, hareketsizlik, altta yatan bir hastalık, bazı ilaçlar, stres, mens dönemi ( PMS ) ve gebe lik gibi hormonal değişimler, uzun dönem proteinden yetersiz beslenme bu şişliğin nedeni olabilir. Uzun süre inmeyen şişlikte gecikmeden sağlık kuruluşuna başvurmak önemlidir. Nefes almada güçlük, ağrı gibi belirtilerde acil yardım gerekir. En temel tedavi bireye ve mevcut hastalıklarına uygun makro - mikro besin ögeleri ve biyoaktif bileşenleri içeren doğru bir beslenme düzeninin dahil olduğu hayat tarzı değişikliğidir: - Ölçülü ve doğru olmak. Yararlı olanı zararlı yapan miktarıdır. İhtiyaç fazlası olan, yanlış olan bedene maddi ve manevi yük olduğu gibi başka sorunlara da yol açabilir. Bir iki mevsimlik bitkilerin her zaman ulaşılabilir olması talebin yanlış olduğunu gösterir. Daha çok daha büyük ürün hedefiyle ilaçlara boğulmuş, sistemini şa