Ana içeriğe atla

Kalsiyum paradoksu: K vitamini kemik ve damar sağlığını nasıl etkiler

Y
ağda çözünen ve vücutta depo edilen vitaminlerden biri K vitamini. Halk arasında kan pıhtılaşmasında gerekli K vitamini olarak bilinen filokinon (K1 vitamini) dışında doğada menakinonlar (K2 vitamini) olmak üzere iki türü var.

Menakinonlar yani K2 vitamini, hayvansal dokularda daha çok menakinon-4 (MK-4) ve fermente gıdalarda menakinon-7 (MK-7) formunda bulunur. K2 vitamininin az bir miktarı bağırsak bakterileri tarafından üretilir. Ayrıca besinlerle alınan K1 vitamini ve K2 vitamininin farklı formları emildikten sonra MK-4 e dönüştürülür.

Kemik ve diş gelişimi için gerekli kalsiyumun taşınıp kullanılmasında A ve D vitamini ile birlikte K vitamini görevlidir. K2 vitamini osteokalsin gibi kandan kemiğe kalsiyum taşıyan, kalsiyum bağlayıcı proteinleri etkinleştirir, dokuları oksidatif strese karşı korur. Bu yollarla damar duvarındaki kalsiyum birikimini azaltılması ve kemik dokusunun artırılmasını sağlayarak kalsiyum paradoksunu düzenleyebilir.

Kalsiyum paradoksu ilk kez 60'lı yıllarda tanımlanıp kullanılmış. Nedeni nasılı karmaşık yollara dayanması nedeniyle tam aydınlatılamamış. Özellikle kemik güçlendirme denince akla gelen kalsiyumun fazla alımı, kemik ve diğer dokulardan kana geçen kalsiyum miktarında artış olarak düşünülebilir. Kemikten kana geçişin uzun süre devam etmesi de kemiklerin gücünü kaybedip yumuşamasına kırılmasına neden olabilir. Damarda biriken kalsiyum ise damarın kireçlenmesine, kan akışının bozulmasına, böbrek karaciğer kalp hastalıklarına ve hücrelerde kalsiyum eksikliğine bağlı sorunlara yol açabilir.

Kemik ve damar hastalıkları arasındaki bu ilişkiye ışık tutan bir araştırma, osteoporoz tanısı almamış kişilere oranla osteoporoz hastalarında kalp damar hastalıkları görülme riski dört kat daha fazla olduğunu göstermiş. Toplamda 3,829 kişi ile gerçekleştirilen farklı çalışmalardaki bulgular, kemik mineral yoğunluğu kaybı ile aort kireclenmesi dahil kalp damar hastalıkları ve buna bağlı ölüm riskindeki artışla ilişkili bulunmuş. Tersi de doğrulanmış birçok çalışmada damar kireçlenmesi olan hastalarda kemik kaybının daha yüksek olduğu gösterilmiş.

Önceleri yalnızca kan pıhtılaşma sürecinden sorumlu görülmüş K vitamininin eksikliğinde kemik mineral yoğunluğunun azaldığı, kemik kayıplarında artış görüldüğünü bildiren bazı araştırmalar yapılmış. Kemiği yeniden yapılandıran osteokalsini faaliyete geçiren K2 vitamininin kemik dokusunu iyileştirdiği bulunmuş. Şimdiye kadar yapılmış çalışmalarda bu sonuçla benzer. 6759 kişinin katıldığı 19 farklı çalışmanın ortak sonucu da, VitK2 desteğinin kemik mineral yoğunluğu ve osteoporotik deneklerde kırık riski üzerindeki etkili rolünü destekliyor.

7216 Akdenizli katılımcı ile yapılan başka bir çalışmada besinlerle hem K1 hem de K2 vitamini tüketiminin kalp damar sağlığı üzerinde etkisini incelendi. Her iki tür K vitaminin diyetle alımı ile kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerde koruyucu olduğu gösterildi.

K vitamini ayrıca ağız sağlığı için olumlu etki oluşturabilir. Tükürükte bulunan yüksek kalsiyum diş taşlarının temel nedenidir. Besinlerle yeterli miktar alınan K2 vitamini dişlerde kalsiyum birikmesini önlemede faydalı olabilir.

Bazı çalışmalarda ise kalp damar hastalıkları ve ölüm risklerinin ne K1 ne K2 vitamini ile herhangi bir ilişkisi bulunmamış. Öte yandan K vitaminin olumlu etkilerini gösteren çalışmalarda olduğu gibi, besinlerle farklı türlerde vitamin mineral alınması kemik erimesi, kemik kırılması gibi kemik hücre kayıplarına, damar ve dişlerde kalsiyum birikiminin yol açabileceği kireçlenmeye karşı yararlı olabilir.

Besinlerle doğal yoldan ılımlı miktar dengeli tüketim yerinde bir hareket olur. Fakat besinler yerine takviye kapsüllerle sağlık arayışı günümüzde moda olmuş durumda. Rastgele, bilinçsiz vitamin mineral kullanımı vücutta fazlalığına neden olup uzun dönemde fayda bir yana, daha ciddi bir sağlık sorununa neden olabileceği için tıbbi tanı ve onaylanmış tedavi olmaksızın kullanımından kaçınılmalıdır.


Kaynaklar ve İleri Okuma:

Johansson S, Melhus H. Vitamin A antagonizes calcium response to vitamin D in man. J Bone Miner Res. 2001 Oct;16(10):1899-905. doi: 10.1359/jbmr.2001.16.10.1899. PMID: 11585356.

Mandatori D, Pandolfi A. Dietary Bioactives: Their Role in the Prevention and Treatment of Cardiovascular and Metabolic Bone Diseases. Nutrients. 2022 Jun; 14(12):2459

Duraisamy, R., Ganapathy, D. M., & Rajeshkumar, S. (2021). Vitamin k2-A Review. Int J Dentistry Oral Sci, 8(9), 4388-4392.

Ellis JL, Fu X, Karl P, Hernandez CJ, Mason JB, DeBose-Boyd RA, Booth SL. Multiple Dietary Vitamin K Forms Are Converted to Tissue Menaquinone-4 in Mice. The Journal of Nutrition. 2022 Apr; 152(4). https://doi.org/10.1093/jn/nxab332

Martin J Shearer, The Biosynthesis of Menaquinone-4: How a Historic Biochemical Pathway Is Changing Our Understanding of Vitamin K Nutrition, The Journal of Nutrition, Volume 152, Issue 4, April 2022, Pages 917–919, https://doi.org/10.1093/jn/nxab405

Flore R, Ponziani FR, Di Rienzo TA, Zocco MA, Flex A, Gerardino L, Lupascu A, Santoro L, Santoliquido A, Di Stasio E, Chierici E, Lanti A, Tondi P, Gasbarrini A. Something more to say about calcium homeostasis: the role of vitamin K2 in vascular calcification and osteoporosis. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2013 Sep;17(18):2433-40. PMID: 24089220.

Haugsgjerd TR, Egeland GM, Nygård OK, et alAssociation of dietary vitamin K and risk of coronary heart disease in middle-age adults: the Hordaland Health Study CohortBMJ Open 2020;10:e035953. doi: 10.1136/bmjopen-2019-035953

Mandatori D, Pelusi L, Schiavone V, Pipino C, Di Pietro N, Pandolfi A. The Dual Role of Vitamin K2 in “Bone-Vascular Crosstalk”: Opposite Effects on Bone Loss and Vascular Calcification. Nutrients. 2021 Apr; 13(4):1222. https://doi.org/10.3390/nu13041222

Juanola-Falgarona M, Salas-Salvadó J, Martínez-González MÁ, Corella D, Estruch R, Ros E, Fitó M, Arós F, Gómez-Gracia E, Fiol M, Lapetra J, Basora J, Lamuela-Raventós RM, Serra-Majem L, Pintó X, Muñoz MÁ, Ruiz-Gutiérrez V, Fernández-Ballart J, Bulló M. Dietary intake of vitamin K is inversely associated with mortality risk. J Nutr. 2014 May;144(5):743-50. doi: 10.3945/jn.113.187740. Epub 2014 Mar 19. Erratum in: J Nutr. 2016 Mar;146(3):653. PMID: 24647393.

Morishita, T.; Tamura, N. Production of menaquinones by lactic acid bacteria. J. Dairy Sci. 1999, 82, 1897–1903.

Oliveira MA, Brandi AC, Dos Santos CA, Botelho PH, Cortez JL, Goissis G, Braile DM. The calcium paradox - what should we have to fear? Rev Bras Cir Cardiovasc. 2014 Apr-Jun;29(2):249-54. doi: 10.5935/1678-9741.20140054. PMID: 25140476; PMCID: PMC4389471.

Huang, ZB., Wan, SL., Lu, YJ. et al. Does vitamin K2 play a role in the prevention and treatment of osteoporosis for postmenopausal women: a meta-analysis of randomized controlled trials. Osteoporos Int 26, 1175–1186 (2015). https://doi.org/10.1007/s00198-014-2989-6


Uyarı: Bu web sitesinin içeriği bilgilendirme amaçlıdır ve kişisel tıbbi tavsiye verme amacı taşımaz. Tıbbi bir durumla ilgili tüm sorularınız için sağlık uzmanına başvurmalısınız.

En çok okunanlar

Stresle başetme: Huzuru bulmanın yolu

「 Çözüm roket tasarlayıp fırlatmakta yada bilimde teknolojide değil. Özgüvende cesarette bile değil. Çözüm akılda, kalpte, gönülde. İnanç her neredeyse çözüm orada. Hapsolmuş, kaybolmuş, yalnız çaresiz kalmış, yolunu şaşırmış insanlığın çözümü.. 」

Hayat Boyu Beslenme: Bilinmeyen

「 Tek gerçek bilgelik, hiçbir şey bilmediğini bilmektir. 」

Bilinçli yemek: Aralıklı açlık nedir nasıl uygulanır

Son dönemin en çok araştırma yapılan konulardan biri de açlık . Çoğunluğu hayvanlar üzerinde denenmiş olmakla birlikte çalışmaların verdiği sonuçlar açlık hakkında daha olumlu düşünmeye teşvik ediyor. Daha çok insan temelli araştırmaya ihtiyaç olduğu kesin. Fakat eldeki verilerin önemli bir kısmı en basit ifadeyle, aralıklı açlık ile iyileşen insülin duyarlılığı, azalan büyüme horomonu ve insülin benzeri büyüme faktörü 1 ( IGF-1 ) olduğunu gösteriyor. Bu da daha düzenli kan şekeri, daha az yağ tutulumu ve daha az yaşlanma demek aslında. ( farklı sonuçlar: insülin direnci , artan büyüme hormonu ) Aralıklı açlık nedir? Tıpta aralıklı oruç ( intermittent fasting ), dönüşümlü açlık ve zaman kısıtlı açlık gibi türleri olan bilinçli aç kalma hali. Aslında eskiden beri kültürlerin ve çoğu inancın da bir parçası. Türk kültüründe 'azı karar çoğu zarar' deyişi, İslami bakışta ' insana belini doğrultacak iki lokma yeter, bununla yetinmezse midenin en çok üçte biri yeme

COVID-19: Hastalıkla ilişkili bulunan kriter

Dünya Sağlık Örgütü ( WHO ) tarafından 11 Mart 2020'de küresel salgın ilan edilen yeni koronavirüs hastalığı ( COVID - 19 ) için aşı çalışmaları ve aşıya karşı çelişkili görüşler devam ederken, insanımıza düşen ilk ve öncelikli tedbir kontrollü sosyal hayattır. Pandeminin getirdiği kısıtlamalar alışkanlıkları ve hayat kalitesi n i farklı şekilde etkilemiş olabilir. Fakat pandemi krizi nde süreci kısaltacak başetme yollarıda yok değil. Koronavirüs, diğer viral enfeksiyonlarda olduğu gibi kronik hastalıkların bulunduğu ve bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda daha riskli olabiliyor. Bu riskinin azaltılmasında ve bağışıklığı artırmada düzenli orta düzey fiziksel hareket , uygun beslen m e ve kaliteli uyku yu içeren hayat biçimi nin önemli bir rolü olabilir. Koronavirüs salgını içinde yaklaşan ikinci Ramazan ayında orucun , yeterli sıvı alımı, etkili beslenme ve uygun egzersiz ile desteklenmesi bağışıklık sistemini iyileştirebilir . Şuana kadar kanıtlanmış te

Depreme hazırlıklı olmak: Erken uyarı sistemi

D ünyadaki en yoğun üç deprem kuşağından biri, Alp-Himalaya Deprem Kuşağında yer alan bir deprem ülkesi Türkiye 6 Şubat'a depremle uyanır. Depremden saatler sonra yakın uzak birçok ildeki telefonlarda erken uyarı sisteminin yeni bir deprem ikazı vermesiyle saniyeler içinde sarsıntı başlar. Maraş'ı ikinci yıkıcı deprem vurmuştur.

Göbek yağının tehlikesi ve yağ yakmanın matematiği

B el çevresinde göze çarpan bir yağlanma oluşmaya başlamışsa dikkat! Çünkü bu genişleme insulin direncinden, polikistik over sendromuna (PCOS), depresyona, demansa, uyku apnesine, kalp damar hastalıklarına, karaciğer yağlanmasına, kolon, meme, prostat kanserlerine kadar birçok hayati sorun için ihtardır.

Çay: Demleme şekli ve antioksidan etkisi

Türkiye ve dünya genelinde sudan sonra çay , en çok tüketilen içeceklerden biridir. Camellia Sinensis adlı çay bitkisinin yaprakları; soldurma, fermantasyon, kıvırma, kurutma gibi işlemlemlerden geçirilir. İşlem farklılığını göre beyaz, yeşil, matcha , oolong, siyah ve pu-erh çayları elde edilir. Çayda kafein (tein) ve antihipertansif, karaciğer koruyucu, rahatlatıcı, sakinleştirici etkisi olduğu düşünülen, çaya umami tad veren L-teanin ile birlikte 4000 civarında madde bulunur. Fiziksel ve psikolojik sağlık üzerinde olası etkilerinden dolayı EGCG (epi gallo kateşin gallat) çayın en çok araştırılan bileşenlerinden biridir. Antioksidan kapasitesi yüksek bir bileşik olan EGCG, C vitamininden 20 kat, E vitamininden 30 kat daha aktif tir. Bir flavonoid grubu polifenol olan kateşin ve türevleri (EGCG, ECG, EGC, EC); beyaz, sarı ve yeşil çayın temel bileşenleridir. Çayın kendine özgü acı - buruk tadını verir. Oolong ve siyah çay gibi yarı ve tam fermente çay üretimi için gene

Bağırsak Beyin: Mikrobiyota nedir ne yapar

Antik Yunanca'da « küçük asa » anlamına gelen bakterilerin çoğunlukta olduğu, ve mantar, arke, virüsleri de içeren mikroorganizma topluluğuna mikrobiyota , mikro biyom yada mikrobiyal ekosistem adı verilir. İnsan mikrobiyotası ilk, anne karnında - doğum sırasında oluşmaya başlayıp yetişkin insanda, insan hücre sayısının 1.3 - 2.2 katına ve 1.5- 2 kilogram ağırlığı ile insan beyni ağırlığına ulaşır. Deri, ağız, burun, solunum sistemi, sindirim sistemi ve ürogenital sistem dahil vücudun iç ve dış bölgelerinde yaygın olarak bulunurken, bağırsak mikrobiyatası insan vücudundaki en kalabalık yerleşim yeridir, bağırsak florası olarak da adlandırılır. Henüz anlaşılamayan yollarla enterik sinir sistemi (ESS) ve merkezi sinir sisteminde (MSS) etkili olan bağırsak mikrobiyatası ; vitamin (B1, B5, B7, B9, B12, K2), nöro transmiter (serotonin, dopamin, GABA), metabolizma ve iştahı düzenleyen kısa zincirli yağ asitleri ( bütirik asit , propionik asit, asetik asit), konjuge lino

Acı su gerçekleri: Ne kadar su harcıyoruz?

Hepimizin 💧 suya ihtiyacı var ama yeryüzünde suyun sadece % 2️.5 'i tatlı 💧 su yani içilebilir 🚰 su.

Ödem nasıl atılır

Dokularda sıvı birikmesiyle oluşan ödem, periferik olan türünde cilde baskı uygulandığında bir süre çöküp kalan şişliktir. Fazla tuz tüketimi, hareketsizlik, altta yatan bir hastalık, bazı ilaçlar, stres, mens dönemi ( PMS ) ve gebe lik gibi hormonal değişimler, uzun dönem proteinden yetersiz beslenme bu şişliğin nedeni olabilir. Uzun süre inmeyen şişlikte gecikmeden sağlık kuruluşuna başvurmak önemlidir. Nefes almada güçlük, ağrı gibi belirtilerde acil yardım gerekir. En temel tedavi bireye ve mevcut hastalıklarına uygun makro - mikro besin ögeleri ve biyoaktif bileşenleri içeren doğru bir beslenme düzeninin dahil olduğu hayat tarzı değişikliğidir: - Ölçülü ve doğru olmak. Yararlı olanı zararlı yapan miktarıdır. İhtiyaç fazlası olan, yanlış olan bedene maddi ve manevi yük olduğu gibi başka sorunlara da yol açabilir. Bir iki mevsimlik bitkilerin her zaman ulaşılabilir olması talebin yanlış olduğunu gösterir. Daha çok daha büyük ürün hedefiyle ilaçlara boğulmuş, sistemini şa