Ana içeriğe atla

Mavi bölgeler: Yakın tarihte yüz yıllık ömürler ve ortak noktaları

B
in yıl öncesine göre neredeyse iki kat daha fazla yaşayan günümüz insanı içinde eskimeyen bir konudur uzun ömürlü olmak. Bir asrı devirmiş çoğu insan yalnızca uzun yaşamaz. Daha ziyade yaşa bağlı hastalıkları daha geç geliştirme potansiyeline sahip olduğu, yavaş yaşlandığı için çok yaşar.

1900lü yıllarda Hindistan Sıhhiye Hizmetinde bir hekim ve beslenme uzmanı olarak görev yapan tümgeneral Robert McCarrison, ülkesine döndüğünde Beslenme ve Ulusal Sağlık (Nutrition and National Health) adlı ders verir. Üç bölümlük bu derste gözlemlerini de paylaşan McCarrison, yedi yıl boyunca aralarında bulunduğu kuzey Hindistan - Pakistan hattını oluşturan Himalayalarda konumlanmış Hunza Vadisi halkına atıfta bulunarak, olağanüstü uzun yaşadıklarını ve bu durumu bu engebeli coğrafyada bulunan az ama sade, işlenmemiş basit besin tüketimine dayandırdığını aktarır. Daha sonra National Geographic dergisine konu olan Hunza vadisi hem turistlerin hem araştırmacıların ilgisini çeker. Bir yandan da vadi halkının uzun yaşamı üzerine çeşitli çalışmalar, olumlu olumsuz eleştiri ve kitaplar, verilerin yanlış olduğunu bildiren haberler yayınlanır.

Daha ilerisi doksanlı yıllarda, bir Japon kırsalı olan Yuzurihara sakinlerinden ileri yaş insanların genç ve esnek ciltleri dikkat çeker. Gençleştirici, yaşlanma karşıtı koruyucu bitkilerin araştırıldığı bir çalışmaya dahil edilen Yuzurihara insanları yeme alışkanlıkları bakımından incelendiğinde beslenmelerinin yüksek hyalüronik asit (hyalüronan) içerdiği saptanır. Daha önceleri genellikle göz cerrahisinde tıbbi olarak kullanılan hyalüronan el, yüz, saç için özel serum, losyon ve kremlere de ilham olur ve yaşlanmak istemeyen tüketiciye albenili paketler içerisinde sunulmaya başlanır.

İkibinli yıllara girildiği dönemde İtalya'nın dağlık Sardinya adası, yüz yaşını aşan insan sayısının yoğun olduğu yerlerden biri olarak belgelenir. En uzun yaşayan insanların bulunduğu bölge olarak dünya rekorunu da kırar. Aynı zamanda yüz yaş üstü erkek popülasyonunun en yüksek olduğu yerdir.

Mavi bölge olarak tanımlanan bu bölgelere dünyanın en uzun ömürlü kadınların yaşadığı Okinawa adası (Japonya) ve bir Amerikandan ortalama on yıl daha fazla yaşayan Adventist topluluğuna ev sahipliği yapan Loma Linda (Kaliforniya) da dahil edilir. National Geographic bu bölgeleri 2005 yılı dergisinde Daha Uzun Yaşamanın Sırları (The Secrets of Living Longer) başlıklı kapağı ile yayınlar.

En uzun ömürlü memeli türleri

1. Grönland Balinası (Balaena mysticetus) - 200+ yıl
2. Dev Aldabra Kaplumbağası (Aldabrachelys gigantea) - 150+ yıl
3. Mavi Balina (Balaenoptera musculus) - 70-90 yıl
4. İspermeçet Balinası (Physeter macrocephalus) - 70-90 yıl
5. İnsan (Homo sapiens sapiens) - 60-80+ yıl
6. Katil Balina / Orka (Orcinus orca) - 50-80 yıl
7. Afrika Savan Fili (Loxodonta africana) - 60-70 yıl
8. Şempanze (Pan troglodytes) - 40-60 yıl
9. Afalina/ Şişe Burunlu Yunus (Tursiops truncatus) - 40-50 yıl
10. Beluga / Beyaz Balina (Delphinapterus leucas) - 35-50 yaş
11. Çıplak Köstebek Faresi (Heterocephalus glaber) - 30+ yıl

Daha sonraki keşif gezilerinde ise daha az sağlık giderlerine rağmen sağlıklı uzun hayat yaşayan insanların bulunduğu Nikoya yarımadası (Kosta Rika) ile daha düşük kanser kalp hastalıkları oranına sahip, neredeyse hiç bunama riski bulunmayan insanların yaşadığı, Türkiye'den sadece 10 km uzaklıktaki bir Ege adası olan İkarya (Yunanistan) da eklenir.

Genellikle dağlık, engebeli bu alanlardaki insanların yaşam şekli bir şekilde benzerdir. Takviye kapsül yada spor salonu arayışından ziyade sigara ve alkolden uzak, bitki ağırlıklı ve ölçülü beslenirler, evde bahçede yürüyüp, çömelip, kalkıp işleri elde yaptıklarından doğal olarak hareket halindedirler. Her yeni günü anlamlı kılan yaşama amacı, iyi kötü günde destek ve birlikte olan güçlü aile bağları, devamlı ve aktif katılımlı dini inançları, dua tefekkür sohbet uyku vb ile stresi azaltan dinginlikleri, yüzyüze iletişimi sağlayan yakın uzak sosyal ağları vardır.

Uzun hayatların ortak noktaları ile daha uzun yaşamak mümkün olacaksa hayatta kalma ihtimalini en fazla artıran nokta hangisidir? Bu sorunun cevabını arayan bir çalışmada ortalama yedi buçuk yıl takip edilen toplamda yaklaşık 310.000 kişinin katıldığı 148 farklı araştırma sonucuna göre hayatta kalma ihtimalinin farklı etkenlerle ilişkisi incelendi.

Sonuçlara göre grip aşısı olmak hareketli olmaya, temiz hava solumaya göre yaşam süresini biraz daha fazla etkiliyor. Sigara ve alkol kullanımı ise fazla kilolu olmaya göre ölüm riskini daha çok artırıyor. Hayatta kalma ihtimalini artırmada en etkili etmen ise yüzyüze iletişimde olunan aile bağı, arkadaş bağı, tanıdık ve tanımadık bağı yani sosyallik oluyor.

Bu sonuç dertlerin paylaşıldığı, ihtiyaç durumunda yardım alındığı yardım edildiği durumlarda stresle başetme düzeyinin en yüksek olduğunun dolaylı bir göstergeside olabilir. Hastalıkların stres kaynaklı gelişimi, gerilimli hayat şartlarının ruhsal ve fiziksel sağlık üzerine etkisi düşünüldüğünde hayattaki önceliklerimizi gözden geçirmeye iten oldukça anlamlı bir sonuç bu.

Paylaşmanın ve sosyallik kavramının genç yaşlı farketmeden azaldığı, aile bağlantılarının kopmaya başlayıp, özellikle ileri yaş aile üyelerinin unutulmaya yüz tuttuğu günümüzde, bir sağlık ekibi bir huzurevi sakinlerinin sağlık düzeyini iyileştirmeyi amaçlayan ve daha önce de yapılmış bir uygulamayı gerçekleştirdi.

4 yaşındakiler huzurevine gelince (Old People's Home for 4 Year Olds) adıyla gösterime giren nesiller arası bu projede henüz tek basamaklı yaşlarında olan küçükler uzmanların gözetiminde, içlerinde bir asrı devirmiş olanlarında bulunduğu büyüklerle düzenli olarak buluştu. Uzmanlar her iki grubun fiziksel ve zihinsel düzeyine uygun olacak etkinlikler planladı. Her küçük katılımcı bir huzurevi sakini ile eşleşti. Eşlesen bu gruplar birlikte sohbet edip resim yaptı, basketbol oynadı, yarışmalara katıldı, seyahat etti.

Uzmanlar proje başlamadan öncesi, ortası ve sonrasında büyüklerin el kas gücü, ayakta durma süresi, adım sayısı dahil birçok farklı sağlık göstergesini kaydetti. Program boyunca huzurevi sakinlerinin sağlık sonuçları gittikçe güçlendi. Miniklerden biri, ilk başlarda tekerlekli sandalyesinden kalkmaya cesaret bulamayan eşini teşvik ederek eşinin ayağa kalkıp yürümesini sağladı. Program boyunca her iki yaş grubunun farklı yönlerde gelişimi gözlendi.

Mavi bölgelerdeki insanların yaşamlarında da doğal olarak olduğu gibi, bu huzurevi kreş buluşması ve benzeri kuşaklararası etkileşim geleneksel Türk toplumunda da henüz kaybolmuş değil, geniş aile olarak hâlâ mevcut. Aile içi ve çevre ile etkileşimin sağlık ve yaşam süresi üzerine bu kadar ciddi etkisi olduğu göz önüne alındığında, nesillerin sağlıklı yetişmesi ve bu sağlığı sürdürebilmesinde çekirdek aile, geniş aile ve çevre ile yüzyüze etkileşim oldukça elzem. Salgın hastalık döneminde kısıtlamaları uygulamak kaydıyla.. Hayat boyu beslenme : minell's projesi , hayatboyubeslenme

Kaynaklar ve İleri Okuma:

Dakic T, et al. (2022) The Less We Eat, the Longer We Live: Can Caloric Restriction Help Us Become Centenarians? Int J Mol Sci. 23(12):6546. doi: 10.3390/ijms23126546. PMID: 35742989; PMCID: PMC9223351.

Sebastiani P, et al. (2021) Protein signatures of centenarians and their offspring suggest centenarians age slower than other humans. Aging Cell. 20(2):e13290. doi: 10.1111/acel.13290. Epub 2021 Jan 29. PMID: 33512769; PMCID: PMC7884029.

Holt-Lunstad J, Smith TB, Layton JB (2010) Social Relationships and Mortality Risk: A Meta-analytic Review. PLoS Med 7(7): e1000316. https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1000316

Connie Chung The Miracle of Hyaluronic Acid. ABC. https://www.youtube.com/watch?v=FgJ-bW6txuw

Pinker S. The secret to living longer may be your social life. TED Talks (2017). https://youtube.com/watch?v=ptIecdCZ3dg

Komori T (1984). "Looking back of studies on the long life village "Yuzurihara". - Especially upon the relation-ship between long life and bacterial situation in intestine". Japanese Journal of AMHTS. 11 (3): 199–209. doi:10.7143/jhep1975.11.199

McCarrison R. NUTRITION IN HEALTH AND DISEASE. Br Med J 1936; 2 :611 doi:10.1136/bmj.2.3951.611

McCarrison R. Nutrition and National Health. Br Med J 1936;1:427 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.1.3921.427

Blue Zone venn diagram. Wikipedia. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Blue_zone#/media/File%3A3_blue_zones_venn_diagram.svg

'Old people's home for 4 years old' İngiltere'de huzurevi kreş birarada: Çocuklarla yaşlıların birbirlerine öğretecekleri çok şey var. BBC. (2017) https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-40606687

Buettner D. How to live to be 100+. TedEd Talks. https://youtu.be/ff40YiMmVkU


Kullanım Şartları: Bu web sitesinin içeriği eğitim amaçlıdır ve kişisel tıbbi tavsiye verme amacı taşımaz. Tıbbi bir durumla ilgili tüm sorularınız için sağlık uzmanına başvurmalısınız.

En çok okunanlar

Stresle başetme: Huzuru bulmanın yolu

「 Çözüm roket tasarlayıp fırlatmakta yada bilimde teknolojide değil. Özgüvende cesarette bile değil. Çözüm akılda, kalpte, gönülde. İnanç her neredeyse çözüm orada. Hapsolmuş, kaybolmuş, yalnız çaresiz kalmış, yolunu şaşırmış insanlığın çözümü.. 」

Hayat Boyu Beslenme: Bilinmeyen

「 Tek gerçek bilgelik, hiçbir şey bilmediğini bilmektir. 」

Bilinçli yemek: Aralıklı açlık nedir nasıl uygulanır

Son dönemin en çok araştırma yapılan konulardan biri de açlık . Çoğunluğu hayvanlar üzerinde denenmiş olmakla birlikte çalışmaların verdiği sonuçlar açlık hakkında daha olumlu düşünmeye teşvik ediyor. Daha çok insan temelli araştırmaya ihtiyaç olduğu kesin. Fakat eldeki verilerin önemli bir kısmı en basit ifadeyle, aralıklı açlık ile iyileşen insülin duyarlılığı, azalan büyüme horomonu ve insülin benzeri büyüme faktörü 1 ( IGF-1 ) olduğunu gösteriyor. Bu da daha düzenli kan şekeri, daha az yağ tutulumu ve daha az yaşlanma demek aslında. ( farklı sonuçlar: insülin direnci , artan büyüme hormonu ) Aralıklı açlık nedir? Tıpta aralıklı oruç ( intermittent fasting ), dönüşümlü açlık ve zaman kısıtlı açlık gibi türleri olan bilinçli aç kalma hali. Aslında eskiden beri kültürlerin ve çoğu inancın da bir parçası. Türk kültüründe 'azı karar çoğu zarar' deyişi, İslami bakışta ' insana belini doğrultacak iki lokma yeter, bununla yetinmezse midenin en çok üçte biri yeme

COVID-19: Hastalıkla ilişkili bulunan kriter

Dünya Sağlık Örgütü ( WHO ) tarafından 11 Mart 2020'de küresel salgın ilan edilen yeni koronavirüs hastalığı ( COVID - 19 ) için aşı çalışmaları ve aşıya karşı çelişkili görüşler devam ederken, insanımıza düşen ilk ve öncelikli tedbir kontrollü sosyal hayattır. Pandeminin getirdiği kısıtlamalar alışkanlıkları ve hayat kalitesi n i farklı şekilde etkilemiş olabilir. Fakat pandemi krizi nde süreci kısaltacak başetme yollarıda yok değil. Koronavirüs, diğer viral enfeksiyonlarda olduğu gibi kronik hastalıkların bulunduğu ve bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda daha riskli olabiliyor. Bu riskinin azaltılmasında ve bağışıklığı artırmada düzenli orta düzey fiziksel hareket , uygun beslen m e ve kaliteli uyku yu içeren hayat biçimi nin önemli bir rolü olabilir. Koronavirüs salgını içinde yaklaşan ikinci Ramazan ayında orucun , yeterli sıvı alımı, etkili beslenme ve uygun egzersiz ile desteklenmesi bağışıklık sistemini iyileştirebilir . Şuana kadar kanıtlanmış te

Depreme hazırlıklı olmak: Erken uyarı sistemi

D ünyadaki en yoğun üç deprem kuşağından biri, Alp-Himalaya Deprem Kuşağında yer alan bir deprem ülkesi Türkiye 6 Şubat'a depremle uyanır. Depremden saatler sonra yakın uzak birçok ildeki telefonlarda erken uyarı sisteminin yeni bir deprem ikazı vermesiyle saniyeler içinde sarsıntı başlar. Maraş'ı ikinci yıkıcı deprem vurmuştur.

Göbek yağının tehlikesi ve yağ yakmanın matematiği

B el çevresinde göze çarpan bir yağlanma oluşmaya başlamışsa dikkat! Çünkü bu genişleme insulin direncinden, polikistik over sendromuna (PCOS), depresyona, demansa, uyku apnesine, kalp damar hastalıklarına, karaciğer yağlanmasına, kolon, meme, prostat kanserlerine kadar birçok hayati sorun için ihtardır.

Çay: Demleme şekli ve antioksidan etkisi

Türkiye ve dünya genelinde sudan sonra çay , en çok tüketilen içeceklerden biridir. Camellia Sinensis adlı çay bitkisinin yaprakları; soldurma, fermantasyon, kıvırma, kurutma gibi işlemlemlerden geçirilir. İşlem farklılığını göre beyaz, yeşil, matcha , oolong, siyah ve pu-erh çayları elde edilir. Çayda kafein (tein) ve antihipertansif, karaciğer koruyucu, rahatlatıcı, sakinleştirici etkisi olduğu düşünülen, çaya umami tad veren L-teanin ile birlikte 4000 civarında madde bulunur. Fiziksel ve psikolojik sağlık üzerinde olası etkilerinden dolayı EGCG (epi gallo kateşin gallat) çayın en çok araştırılan bileşenlerinden biridir. Antioksidan kapasitesi yüksek bir bileşik olan EGCG, C vitamininden 20 kat, E vitamininden 30 kat daha aktif tir. Bir flavonoid grubu polifenol olan kateşin ve türevleri (EGCG, ECG, EGC, EC); beyaz, sarı ve yeşil çayın temel bileşenleridir. Çayın kendine özgü acı - buruk tadını verir. Oolong ve siyah çay gibi yarı ve tam fermente çay üretimi için gene

Bağırsak Beyin: Mikrobiyota nedir ne yapar

Antik Yunanca'da « küçük asa » anlamına gelen bakterilerin çoğunlukta olduğu, ve mantar, arke, virüsleri de içeren mikroorganizma topluluğuna mikrobiyota , mikro biyom yada mikrobiyal ekosistem adı verilir. İnsan mikrobiyotası ilk, anne karnında - doğum sırasında oluşmaya başlayıp yetişkin insanda, insan hücre sayısının 1.3 - 2.2 katına ve 1.5- 2 kilogram ağırlığı ile insan beyni ağırlığına ulaşır. Deri, ağız, burun, solunum sistemi, sindirim sistemi ve ürogenital sistem dahil vücudun iç ve dış bölgelerinde yaygın olarak bulunurken, bağırsak mikrobiyatası insan vücudundaki en kalabalık yerleşim yeridir, bağırsak florası olarak da adlandırılır. Henüz anlaşılamayan yollarla enterik sinir sistemi (ESS) ve merkezi sinir sisteminde (MSS) etkili olan bağırsak mikrobiyatası ; vitamin (B1, B5, B7, B9, B12, K2), nöro transmiter (serotonin, dopamin, GABA), metabolizma ve iştahı düzenleyen kısa zincirli yağ asitleri ( bütirik asit , propionik asit, asetik asit), konjuge lino

Acı su gerçekleri: Ne kadar su harcıyoruz?

Hepimizin 💧 suya ihtiyacı var ama yeryüzünde suyun sadece % 2️.5 'i tatlı 💧 su yani içilebilir 🚰 su.

Ödem nasıl atılır

Dokularda sıvı birikmesiyle oluşan ödem, periferik olan türünde cilde baskı uygulandığında bir süre çöküp kalan şişliktir. Fazla tuz tüketimi, hareketsizlik, altta yatan bir hastalık, bazı ilaçlar, stres, mens dönemi ( PMS ) ve gebe lik gibi hormonal değişimler, uzun dönem proteinden yetersiz beslenme bu şişliğin nedeni olabilir. Uzun süre inmeyen şişlikte gecikmeden sağlık kuruluşuna başvurmak önemlidir. Nefes almada güçlük, ağrı gibi belirtilerde acil yardım gerekir. En temel tedavi bireye ve mevcut hastalıklarına uygun makro - mikro besin ögeleri ve biyoaktif bileşenleri içeren doğru bir beslenme düzeninin dahil olduğu hayat tarzı değişikliğidir: - Ölçülü ve doğru olmak. Yararlı olanı zararlı yapan miktarıdır. İhtiyaç fazlası olan, yanlış olan bedene maddi ve manevi yük olduğu gibi başka sorunlara da yol açabilir. Bir iki mevsimlik bitkilerin her zaman ulaşılabilir olması talebin yanlış olduğunu gösterir. Daha çok daha büyük ürün hedefiyle ilaçlara boğulmuş, sistemini şa