Hukuki sınırları ihlal eden çatışmaların insani bedeli sarsıcı. Soykırım, insanlığa karşı suçlar, savaş suçları.. Sivil halksa savaşın ilk kurbanları.
Bugün Gazze'de ve Dünya'nın birçok köşesinde açıktan ve gizliden devam eden yıkıcı eylemler, bu gerçeği çarpıcı bir şekilde resmederek, Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombaları gibi geçmişteki vahşetlerin dehşetini hatırlatıyor: siyasi ve askeri gündemlerin çapraz ateşinde kalan masum hayatları.
Bu bölgeden çıkan görüntüler ve hikayeler ise istatistiklerin ötesine geçen bir insani krize işaret ediyor. Aileler yerinden ediliyor, çocuklar travma geçiriyor ve temel hizmetler insani haklar saf dışı ediliyor. Abluka bu koşulları daha da kötüleştirdi, yiyeceğe, temiz suya ve tıbbi bakıma erişimi sınırladı. İnsan maliyeti sadece kaybedilen hayatlar değil, hayatta kalanlarda oluşturduğu onarılamaz yaralar da. Tıpkı savaş sonrası bombardımanın acısını taşıyan yüzlerce Hibakusha gibi.
Dünya Savaşlarının nefret ve hoşgörüsüzlükle beslenen şiddeti, bugün hala geçerliliğini koruyan ama önlemek için gönülsüzlüğün hat safada olduğu bir ders. Uluslararası toplum ise, diplomatik adımları yönlendirmekle sorumlu. Bu adımlar insani yardımı, insan haklarını ve uluslararası hukuku koruma taahhüdüyle önceliklendirilmeli.
Savaşların yıktığı okul bahçelerinden gelen görüntüler hepimiz için bir 'harekete geç' çığlığı. Acıya karşı pasif birer gözlemci olarak kalamayacağımızı hatırlatıyor. Barış, adalet ve insani destek savunuculuğu söylemimizin merkezinde yer almalı. Bireyleri milliyet veya dine göre insanlıktan çıkaran anlatılara meydan okumalı, siyasi karmaşıklıkların altında gerçek insan hayatlarının yattığını unutmamalı, insanlığa sahip çıkmalı.
Kainattaki bu insaniyet sınavlarımızı, savaşların katliamların tarihsel dehşetleriyle düşündüğümüzde, geçmişin dersleri yalnızca tarihsel gerçekler değil; insanlık dışı savaşa, muharabe meydanlarından evlere okullara hastanelere kayan kıyıma direnmek için açık bir çağrı..
Kaynaklar ve İleri Okuma:
" (Bu ödülü) Gazze'de canhıraş mücadele edenler almalıydı." Toshiyuki Mimaki, Nihon Hidankyo.
Gaza like Japan after nuclear bombs, says Nobel Peace-winning group head | Dawn News English 'A wake-up call to the world' - Japan's atomic bomb survivors group gets peace Nobel | DW News Khatib, R., McKee, M., & Yusuf, S. (2024). Counting the dead in Gaza: difficult but essential. The Lancet, 404(10449), 237-238. Mallapaty S. (2024) Gaza: Why is it so hard to establish the death toll? Nature.Uyarı Bu web sitesinin içeriği bilgilendirme amaçlıdır ve kişisel tıbbi tavsiye verme amacı taşımaz. Sağlığınızla ilgili tüm sorularınız için sağlık uzmanına başvurmalısınız.