Ana içeriğe atla

Misofoni: Sinir bozucu seslere tahammül terapisi

I
sabel uzun süredir çevresindeki bazı sesleri filtrelemede zorlanıyordu. Isırma, çiğneme seslerine, yan odadaki televizyon ve konuşmalardan gelen boğuk seslere azalmış toleransı ona sıkıntı veriyordu. Dayanılmaz olarak algıladığı bu tip seslere tepki olarak hassasiyet, endişe, öfke duyuyordu. Bu durumdan kurtulmak için kulaklık takıyor, odadan çıkıyor ve ortak alanlara katılmadan önce diğerlerinin yemeklerini bitirmesini bekliyordu.

Başkaları bu tür seslerden rahatsız olmazken, onun verdiği bu tepkiler kendini suçlu hissetmesine neden oluyordu. Bir süre sonra iş yerinden ayrılmak zorunda kaldı. Belirtilerinin daha kötüleşmesi onu çevresine ve ailesine karşı sinirli davranışlara itiyordu. Bu sıkıntıyla başetmek için psikoloji servisine başvurdu. Misofoni olarak bilinen bir rahatsızlığın belirtilerini gösteriyordu.

Henüz DSM-5 ve ICD-11 gibi güncel tanı kriterleri veya kılavuzlarda yer almayan misofoni / mizofoni ilk kez 2001 yılında literatüre geçti. Hiperakuzi (belirli frekanslara ve ses aralıklarına karşı aşırı duyarlılık) ve fonofobi (ses korkusu) gibi azalmış ses toleransının diğer biçimlerinden ayırmak için sesten nefret etme anlamında kullanıldı.

Misofoni seçici ses hassasiyeti sendromu veya ses öfkesi anlamında sadece 'tetikleyici' olarak bilinen yemek yeme, sakız çiğneme, nefes alma, dokunma, burun çekme, koklama, boğaz temizleme, hışırtı, gıcırtı, saatin tik tak sesleri gibi günlük olarak sıklıkla karşılaşılan belirli seslere karşı toleransın azalması olarak tanımlandı. Çünkü bebek ağlaması veya yağmur gibi diğer seslere tepkileri misofonisi olmayan kişilerden pek farklı değildi.

Bu rahatsızlık mükemmelliyetçi ve nevrotik kişiliklerde daha çok ortaya çıktığı bildirildi. Bazı kişilerde misofoniye eşlik eden obsesif-kompulsif kişilik bozukluğu, duygudurum bozuklukları, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ve otizm spektrum bozukluklarının özellikleri vardı.

Misofoni üzerine yapılan beyin incelemelerinde, tetikleyeci ses varlığı bu kişilerin beyninde duygusal ve sosyal işleme, kişisel farkındalık ve bedensel düzenlemeyle ilgili ön insular kortekste, işitsel ve orofasiyal (ağız, çene, yüz) motor alanlarda çok daha güçlü aktivasyona neden oldu. Misofonisi olan kişilerde sinir hücrelerini saran myelin lipit çift tabaka oluşumu daha yüksek bulundu. Bunun rahatsızlık nedeni mi, sonucu mu olduğu veya misofoniyle nasıl bir ilişkisi olduğu ise bilinmiyor.

Günlük hayatta ciddi sıkıntılara neden olan misofoni belirtilerini iyileştirme yaklaşımları içerisinde bilişsel davranışçı terapi şimdiye kadar en etkili yöntem olduğu bulundu. Bilişsel davranışçı terapinin kısa ve uzun vadeli etkinliği farklı grup çalışmalarında gösterildi.

Isabel toplam 12 saatlik beş seanstan oluşan bir bilişsel davranışçı terapiye katıldı. Terapinin amacı ses hassasiyetini ortadan kaldırmaktan ziyade davranışsal deneyler yoluyla seslerle daha az tehditkar ilişkiler kurarak sıkıntıyı azaltmaktı. Terapide rahatsızlık veren seslerin kasıtlı olarak çıkarılmadığı ve yeme benzeri bir sesten iğrenmenin sorun olmadığı inancı oluştu. Ses kaynağına yönelik yargılayıcı düşüncelerini baskılamadan abartılı her türlü eleştirel tepkiyi gösterme, rahatsız edici sesleri alternatif sevimli görüntülerle birleştirme, hayali ses ayarlamaları gibi egzersizler yapıldı. Terapi boyunca ve takip dönemindeki çok boyutlu bir ölçüm aracı (SFive) raporuna göre %82'lik iyileşme kaydedildi.

Buradaki fikir, beynin bu sesleri doğrudan tehdit veya zararla ilişkilendirmesi ve ses üzerinde tam kontrol sahibi olmakla başlayarak, sesle yeni şekillerde etkileşim kurarak bu çağrışımın kırılmasıydı.


Kaynaklar ve İleri Okuma:

McMahon K, Cassiello-Robbins C, Greenleaf A, Guetta R, Frazer-Abel E, Kelley L and Rosenthal MZ (2024) The unified protocol for transdiagnostic treatment of emotional disorders for misophonia: a pilot trial exploring acceptability and efficacy. Front. Psychol. 14:1294571. doi: 10.3389/fpsyg.2023.1294571

Gregory J, Graham T, Hayes B. Targeting beliefs and behaviours in misophonia: a case series from a UK specialist psychology service. Behav Cogn Psychother. 2024 Jan;52(1):33-48. doi: 10.1017/S1352465823000462.

DENİZ SAKARYA M, ÇAKMAK E. Mizofoni Ölçeği’nin Türkçe Formunun Geçerlik ve Güvenirlik Sınama Çalışması. Psikoloji Çalışmaları. Nisan 2022;42(1):231-255.

Gregory J, Foster C. Session-by-session change in misophonia: a descriptive case study using intensive CBT. Cogn Behav Therap. 2023 Jul 21;16:s1754470x23000107. doi: 10.1017/S1754470X23000107. PMID: 38125011; PMCID: PMC7615391.

Jager IJ, Vulink NCC, Bergfeld IO, van Loon AJJM, Denys DAJP. Cognitive behavioral therapy for misophonia: A randomized clinical trial. Depress Anxiety. 2020 Dec 18;38(7):708–18. doi: 10.1002/da.23127. Epub ahead of print. PMID: 33336858; PMCID: PMC8359510.

Jager I, de Koning P, Bost T, Denys D, Vulink N. Misophonia: Phenomenology, comorbidity and demographics in a large sample. PLoS One. 2020 Apr 15;15(4):e0231390. doi: 10.1371/journal.pone.0231390. PMID: 32294104; PMCID: PMC7159231.

Möllmann A, Heinrichs N, Illies L, Potthast N, Kley H. The central role of symptom severity and associated characteristics for functional impairment in misophonia. Front Psychiatry. 2023 Mar 28;14:1112472. doi: 10.3389/fpsyt.2023.1112472. PMID: 37056403; PMCID: PMC10086372.

Kumar S, Tansley-Hancock O, Sedley W, Winston JS, Callaghan MF, Allen M, Cope TE, Gander PE, Bamiou DE, Griffiths TD. The Brain Basis for Misophonia. Curr Biol. 2017 Feb 20;27(4):527-533. doi: 10.1016/j.cub.2016.12.048. Epub 2017 Feb 2. PMID: 28162895; PMCID: PMC5321671.


Uyarı Bu web sitesinin içeriği bilgilendirme amaçlıdır ve kişisel tıbbi tavsiye verme amacı taşımaz. Sağlığınızla ilgili tüm sorularınız için sağlık uzmanına başvurmalısınız.

hayatboyubeslenme Hayat Boyu Beslenme

En çok okunanlar

Stresle başetme: Huzuru bulmanın yolu

「 Çözüm roket tasarlayıp fırlatmakta yada bilimde teknolojide değil. Özgüvende cesarette bile değil. Çözüm akılda, kalpte, gönülde. İnanç her neredeyse çözüm orada. Hapsolmuş, kaybolmuş, yalnız çaresiz kalmış, yolunu şaşırmış insanlığın çözümü.. 」

Bilinçli yemek: Aralıklı açlık nedir nasıl uygulanır

Son dönemin en çok araştırma yapılan konulardan biri de açlık. Çoğunluğu hayvanlar üzerinde denenmiş olmakla birlikte çalışmaların verdiği sonuçlar açlık hakkında daha olumlu düşünmeye teşvik ediyor. Net bir sonuca varmak için daha çok insan temelli araştırmaya ihtiyaç olduğu kesin. Fakat eldeki verilerin önemli bir kısmı en basit ifadeyle, aralıklı açlık ile iyileşen insülin yanıtı, artan büyüme hormonu olduğunu gösteriyor. Bu da daha düzenli kan şekeri, daha az yağ tutulumu ve daha az yaşlanma demek aslında. Aralıklı açlık nedir? Tıpta aralıklı oruç ( intermittent fasting ), dönüşümlü açlık ve zaman kısıtlı açlık gibi türleri olan bilinçli aç kalma hali. Aslında eskiden beri kültürlerin ve çoğu inancın da bir parçası. Türk kültüründe 'azı karar çoğu zarar' deyişi, İslami bakışta ' insana belini doğrultacak iki lokma yeter, bununla yetinmezse midenin en çok üçte biri yemeğe ..' şeklindeki sünnet, Japon adalarında 'hara hachi bunme' (腹八分目) yani '

Hayat Boyu Beslenme: Bilinmeyen

「 Tek gerçek bilgelik, hiçbir şey bilmediğini bilmektir. 」

Depreme hazırlıklı olmak: Erken uyarı sistemi

D ünyadaki en yoğun üç deprem kuşağından biri, Alp-Himalaya Deprem Kuşağında yer alan bir deprem ülkesi Türkiye 6 Şubat'a depremle uyanır. Depremden saatler sonra yakın uzak birçok ildeki telefonlarda erken uyarı sisteminin yeni bir deprem ikazı vermesiyle saniyeler içinde sarsıntı başlar. Maraş'ı ikinci yıkıcı deprem vurmuştur.

COVID-19: Hastalıkla ilişkili bulunan kriter

Dünya Sağlık Örgütü ( WHO ) tarafından 11 Mart 2020'de küresel salgın ilan edilen yeni koronavirüs hastalığı ( COVID - 19 ) için aşı çalışmaları ve aşıya karşı çelişkili görüşler devam ederken, insanımıza düşen ilk ve öncelikli tedbir kontrollü sosyal hayattır. Pandeminin getirdiği kısıtlamalar alışkanlıkları ve hayat kalitesi n i farklı şekilde etkilemiş olabilir. Fakat pandemi krizi nde süreci kısaltacak başetme yollarıda yok değil. Koronavirüs, diğer viral enfeksiyonlarda olduğu gibi kronik hastalıkların bulunduğu ve bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda daha riskli olabiliyor. Bu riskinin azaltılmasında ve bağışıklığı artırmada düzenli orta düzey fiziksel hareket , uygun beslen m e ve kaliteli uyku yu içeren hayat biçimi nin önemli bir rolü olabilir. Koronavirüs salgını içinde yaklaşan ikinci Ramazan ayında orucun , yeterli sıvı alımı, etkili beslenme ve uygun egzersiz ile desteklenmesi bağışıklık sistemini iyileştirebilir . Şuana kadar kanıtlanmış te

Göbek yağının tehlikesi ve yağ yakmanın matematiği

B el çevresinde göze çarpan bir yağlanma oluşmaya başlamışsa dikkat! Çünkü bu genişleme insulin direncinden, polikistik over sendromuna (PCOS), depresyona, demansa, uyku apnesine, kalp damar hastalıklarına, karaciğer yağlanmasına, kolon, meme, prostat kanserlerine kadar birçok hayati sorun için ihtardır.

Acı su gerçekleri: Ne kadar su harcıyoruz?

Hepimizin 💧 suya ihtiyacı var ama yeryüzünde suyun sadece % 2️.5 'i tatlı 💧 su yani içilebilir 🚰 su.

Bağırsak Beyin: Mikrobiyota nedir ne yapar

Antik Yunanca'da « küçük asa » anlamına gelen bakterilerin çoğunlukta olduğu, ve mantar, arke, virüsleri de içeren mikroorganizma topluluğuna mikrobiyota , mikro biyom yada mikrobiyal ekosistem adı verilir. İnsan mikrobiyotası ilk, anne karnında - doğum sırasında oluşmaya başlayıp yetişkin insanda, insan hücre sayısının 1.3 - 2.2 katına ve 1.5- 2 kilogram ağırlığı ile insan beyni ağırlığına ulaşır. Deri, ağız, burun, solunum sistemi, sindirim sistemi ve ürogenital sistem dahil vücudun iç ve dış bölgelerinde yaygın olarak bulunurken, bağırsak mikrobiyatası insan vücudundaki en kalabalık yerleşim yeridir, bağırsak florası olarak da adlandırılır. Henüz anlaşılamayan yollarla enterik sinir sistemi (ESS) ve merkezi sinir sisteminde (MSS) etkili olan bağırsak mikrobiyatası ; vitamin (B1, B5, B7, B9, B12, K2), nöro transmiter (serotonin, dopamin, GABA), metabolizma ve iştahı düzenleyen kısa zincirli yağ asitleri ( bütirik asit , propionik asit, asetik asit), konjuge lino

Aralıklı açlık: Sağlık etkileri

Uluslararası Hastalık Sınıflama ( ICD-11 ) kılavuzunda 5A00–5D46 kodlu Endokrin, Nutrisyonel ve Metabolik Hastalıklar sınıfında yer alan metabolik sendrom; artmış bel çevresi, yüksek kan basıncı, yüksek trigliserit, düşük HDL, bozulmuş açlık kan şekeri gibi faktörlerden en az üçünü içeren bir modern zaman sağlık sorunudur.  Genetik eğilim bir neden olmakla birlikte, temelinde masabaşı işlerle yaygınlaşan hareketsiz hayat, hazır besin zincirlerine bağımlı ve/ veya gereğinden fazla ve sağlıksız beslenmenin neden olduğu insülin direnci yatar. Bu sorunun önlenmesinde temel yöntem ise stres , si ga ra , al k ol üçlüsünden uzak, fiziksel olarak hareketli ve beslenme düzeninin de planlandığı hayat tarzı değişikliğidir. Toplumda yaygın bazı kanser türlerini de tetikleyebilen metabolik sendromun tedavisinde aralıklı açlık , yararlı bir etki oluşturabilir. Başlangıç ve bitiş zamanına göre aralıklı açlık iki sınıfa ayrılır: Şafakta başlayıp günbatımında biten, çoğunlukla insanların akt

Ödem nasıl atılır

Dokularda sıvı birikmesiyle oluşan ödem, periferik olan türünde cilde baskı uygulandığında bir süre çöküp kalan şişliktir. Fazla tuz tüketimi, hareketsizlik, altta yatan bir hastalık, bazı ilaçlar, stres, mens dönemi ( PMS ) ve gebe lik gibi hormonal değişimler, uzun dönem proteinden yetersiz beslenme bu şişliğin nedeni olabilir. Uzun süre inmeyen şişlikte gecikmeden sağlık kuruluşuna başvurmak önemlidir. Nefes almada güçlük, ağrı gibi belirtilerde acil yardım gerekir. En temel tedavi bireye ve mevcut hastalıklarına uygun makro - mikro besin ögeleri ve biyoaktif bileşenleri içeren doğru bir beslenme düzeninin dahil olduğu hayat tarzı değişikliğidir: - Ölçülü ve doğru olmak. Yararlı olanı zararlı yapan miktarıdır. İhtiyaç fazlası olan, yanlış olan bedene maddi ve manevi yük olduğu gibi başka sorunlara da yol açabilir. Bir iki mevsimlik bitkilerin her zaman ulaşılabilir olması talebin yanlış olduğunu gösterir. Daha çok daha büyük ürün hedefiyle ilaçlara boğulmuş, sistemini şa