Ana içeriğe atla

Günümüz insanları hepçil mi yoksa etçil mi?

D
oğadaki herbivor (otçul) ve karnivor (etçil) canlıların vücut yapısı incelendiğinde insan hangi gruba benzer?
~Etçillerin uzantıları pençelerdir; otçulların elleri veya toynakları vardır.
~Etçillerin dişleri keskin, otçulların çoğunlukla düzdür ve öğütme işlemi için azı dişleri vardır.
~Etçiller besini çiğnemeye ihtiyaç duymadan tüm olarak yutarken, otçulların iyice çiğnemesi gerekir.
~Etçillerin mideiçi pH'ı 1, otçullarınki 4-5 arasındadır.
~Etçillerin bağırsak yolu kısa (vücut uzunluğunun 3 katı), otçullarınki uzundur (vücut uzunluğunun 12 katı).
~Etçiller nefes nefese kalarak, otçullar terleyerek vücutlarını soğutur.
~Etçiller kendi C vitaminini üretirken otçullar besinlerinden alırlar.
~Etçiller A vitaminini detoksifiye ederken otçullar bunu yapamaz.

Çoğu insan sebze-meyve ve et de yediği için omnivor (hepçil) grubuna girsede, insan vücudu otçul vücut özelliklerine benzer. Bitki ağırlıklı beslenmeli gibi görünür.

Etin önemi, etin türüne göre değişmekle birlikte biyokimyasal içeriği özellikle gerekli tüm amino asitleri içeren protein ve B12 vitamini, kolin, demir, çinko, riboflavin, B6 vitamini, fosfor, omega 3 kaynağı oluşudur. Ette ortalama %20 protein, %75 su ve çeşitli oranlarda yağ, mineral vitamin bulunur.

Ilımlı miktar et, etçil olmayan vücut sistemine sahip insana yeterlidir. Fakat nüfus artışına ek, dünya çapında artan gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) çoğunlukla et talebinde de artışla sonuçlanır. Küresel olarak kişi başı tüketilen ortalama et miktarı, 50 yılda neredeyse ikiye katlanır. 1961'de yaklaşık 23 kg iken 2014'te 43 kilograma yükselir. Günümüzde et tüketimi 1961 yılına göre dört kat artar.

Bu etçilliğin nedeni aşırı tüketim modasının yanında, bir de protein tüketiminin bir takıntı haline gelmesidir. Halbuki insanın sağlıklı olarak yaşam sürdürebilmesi için gerekli protein yalnızca etten değil, farklı sindirilebilirlik ve kaliteye sahip, et harici diğer hayvansal ve bitkisel ürünlerden de karşılanır.

Ne kadar protein gerek?
Yaş, cinsiyet vb farklılıklara girmeden düşünülürse, sağlıklı bir kişi için kabaca günlük ortalama protein ihtiyacı kilogram başına 0.8 gramdır. 70 kg sağlıklı bir yetişkin için günlük 70kgx0.8g/kg= 56gram protein eder. Yıllık protein ihtiyacı 56gx365= 20,440 gramdır.

Bu proteinin tamamı etten kaşılamak isteyen etçil birine, (100 gram ette ortalama 20-25 gram protein olduğu düşünülürse) 20,440g protein için kişibaşı yıllık 81.76-102.2 kg et gerekecekti. Somutlaştırmak gerekirse 100 kg, yarım inek ve 50 tavuğa eşittir. Ama, insan etçil bir canlı değilde daha çok otçul bir canlıya benzer sisteme sahiptir, başka besinlerde yer.
Ortalama bir günde, et harici tüketilen bazı besinlerden alınan protein miktarına bakılırsa:
    1 yumurta ~6 g protein
    1 tutam maydanoz, nane ~1 g protein
    1 dilim peynir ~5 g protein
    1 avuç yer fıstığı ~9 g protein
    1 avuç kuru kayısı ~1 g protein
    1 kase yoğurt ~6 g protein
    1 kase salata ~1 g protein
    1 kase tarhana çorbası ~5 g protein
+  1 kase mercimek yemeği ~12 g protein

Günlük toplamda ~46g protein gelmiş olur. Geriye kalan günlük 56-46= 10g protein etten karşılanacaksa, yıllık 10gx365=3650g protein için yıllık yaklaşık 15-18 kg et yetişkin bir insan için yeterlidir. (100 gram et ~20-25g protein)

Bu besinlerin sağlığa etkisi nedir?
Bir araştırmada 5.800'den fazla gıda değerlendirilerek, insanlara beslenme hastalıkları yükü ve çevre üzerindeki etkilerine göre sıraladı. Sağlık Beslenme Endeksi'ne (HENI) dayanan araştırmada, tüketilen bir porsiyon gıdayla ilişkili sağlıklı yaşam dakikalarındaki net yararlı veya zararlı sağlık yükü hesaplandı. Endeks, hastalık riski ile bireyin tek bir gıda seçiminin ilişkisini belirleyen Küresel Hastalık Yükü (GBD) ve ABD beslenme profilinden uyarlandı.

İnsan hayatında kaç dakika aldığı/verdiği hesaplanan gıdalar, sağlık etkisine göre yeşil, sarı ve kırmızı olarak gruplara ayrıldı. Buna göre bir porsiyon kabuklu yemiş yemek 26 dakikalık ekstra sağlıklı ömür eklenmesine yardımcı olabilir. Ömrü uzattığı düşünülen yeşil gruptaki gıdalar arasında sert kabuklu yemişler, baklagil, meyve, sebzeler bulunuyor.

Aksine sağlıklı ömürden dakikalar azaltan kırmızı grupta şekerli içeceklerle birlikte işlenmiş et yer alıyor. Örneğin bir sosisli sandviç yemek 36 dakikalık sağlıklı yaşama mal olabilir.

Peki dünya ne kadar et tüketir, eti en çok kim yer?
Dünya genelinde en az et tüketimi Hindistan, Nijerya ve Etiyopya'da. Avrupa ülkelerinde kasaptan alınan löp etle birlikte, fast food, şarküteri ürünleri dahil az işlenmiş, aşırı işlenmiş hertürlü et ürünlerinin yıllık tüketim haritası ise şöyledir:
Avupada et tüketimi

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) 2018 yılı verilerine göre Avrupa'da İspanya, Portekiz ve İzlanda en fazla et tüketen ilk ülkeler olur. Kişi başına yıllık ortalama et tüketimi en az olan ülkelerse Arnavutluk, Moldova, Makedonya ve Türkiye'dir.

Ucuz ve kolay erişilebilir olan domuz eti tüketimi yüksek ülkelere kıyasla, çoğunluğu Müslüman nüfusa sahip ülkeler tüketmez. Bu ülkeler daha pahalı olan sığır ve koç gibi büyükbaş, küçükbaş tüketir. Toplam et miktarı bu iki nedenle daha azdır. Bu bakımdan İslam, et tüketiminde azalma ile ilişkilendirilebilir.

Diğer inançlarda da bulunan kurban ibadeti, İslam'da da vardır, yılda bir kez gerçekleşir. Kurban eti o ailenin yıllık stoğu olur ve ihtiyaç sahiplerine de dağıtılır. Günümüzde ise değil bir aile, bir kişinin tükettiği yıllık et miktarı bile bir kurban etinden çok daha fazladır.

Fiyat ve yetiştirme kolaylığı bakımından diğerlerine göre daha avantajlı görülen kümes hayvanları yıllar içinde tüketimi en çok artan et grubudur. Sığır eti ve domuz eti tüketimi genel olarak azalırken 2019'da en popüler et kümes hayvanı olur. 2000 ile 2019 yılları arasında incelenen 13 ülkede kümes hayvanı tüketimi ikiye katlanır. En fazla tavuk tüketen Avustralya, kişi başı yıllık toplam 121 kg et tüketir. Amerika'da yılda 124 kilogramdan fazla et tüketilir.

Bu kadar et üretip tüketmenin sonucu ne olur?
Tüketim toplumu, ihtiyacına bakmadan hep daha fazlasını ister. Artan talebi karşıyacak alan ve kaynak azlığı sonucu, daha çok hayvan beslemek için yaşam alanı meralardan, çiftliklerden fabrikalara kayar: Hayvanların normal bir ortamda yaşama hakkı çalınır. Bu durumda hayvanların yalnızca yaşam alanı değil aynı zamanda beslenme şekli, gelişme şekli, kesilme şekli değişir.

Sınırlı olan tarım arazileri, daha çok hayvan için daha çok yem yetiştirmek için harcanır: Hem hayvanların hem tarlada bitkilerin dar alanlarda, ilaçlarla daha hızlı ve daha "verimli" gelişimi sağlanarak artan et talebine cevap verilmeye çalışılır.

Doğal ortamında üretilen 50 gram et az gelir, hormonlu 250 gram ete talip olunur. Bünye, kaldıracağından fazla miktarda, üstelik birde hormonlu ve muhtemelen aşırı işlenmiş etle beslenir: Sağlık sorunları artışa geçer. Üstelik yapılan israflar da cabasıdır.

Sonuçta gereğinden fazlasını isteyen insana etin biraz da olsa lüks olması, sürdürülebilir bir sağlık ve çevre için gerekli olur.

Kaynaklar ve İleri Okuma:

You, W., Feng, S., & Donnelly, F. (2023). Total meat (flesh) supply may be a significant risk factor for cardiovascular diseases worldwide. Food Science & Nutrition, 00, 1– 10. https://doi.org/10.1002/fsn3.3300

OECD (2023), Meat consumption (indicator). doi: 10.1787/fa290fd0-en

William Clifford Roberts. (2017) Facts and Ideas from Anywhere. Baylor University Medical Center Proceedings 30:3, pages 384-390.

Sievert, K., Lawrence, M., Parker, C., Russell, C., & Baker, P. (2022). Who has a beef with reducing red and processed meat consumption? A media framing analysis. Public Health Nutrition, 25(3), 578-590. doi:10.1017/S1368980021004092

Ritchie, H.; Roser, M. Meat and Dairy Production. Our World in Data. 2021. Available online: https://ourworldindata.org/meat-production

Whitton C, Bogueva D, Marinova D, Phillips CJC. Are We Approaching Peak Meat Consumption? Analysis of Meat Consumption from 2000 to 2019 in 35 Countries and Its Relationship to Gross Domestic Product. Animals (Basel). 2021 Dec 6;11(12):3466. doi: 10.3390/ani11123466. PMID: 34944243; PMCID: PMC8697883.

Stylianou, K.S., Fulgoni, V.L. & Jolliet, O. Small targeted dietary changes can yield substantial gains for human health and the environment. Nat Food 2, 616–627 (2021). https://doi.org/10.1038/s43016-021-00343-4

Kerna, N. A., Flores, J. V., Holets, H. M., Hafid, A., Pruitt, K. D., Carsrud, N. D. V., ... & Anderson, I. I. (2021). J.“The Truth: Are Humans Vegetarian, Carnivore, or Omnivore? A Review Based on the Anatomy and Physiology of the Human Digestive Tract”. EC Nutrition, 16, 78-86.

Mills, M. R. (1996). The comparative anatomy of eating. ecologos. org.

Cameron J Mitchell, Amber M Milan, Sarah M Mitchell, Nina Zeng, Farha Ramzan, Pankaja Sharma, Scott O Knowles, Nicole C Roy, Anders Sjödin, Karl-Heinz Wagner, David Cameron-Smith, The effects of dietary protein intake on appendicular lean mass and muscle function in elderly men: a 10-wk randomized controlled trial, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 106, Issue 6, December 2017, Pages 1375–1383, https://doi.org/10.3945/ajcn.117.160325

Willett, W, Rockström, J, Loken, B et al. (2019) Food in the anthropocene: the EAT/Lancet commission on healthy diets from sustainable food systems. Lancet 393, 447–492.

H. Charles J. Godfray et al. , Meat consumption, health, and the environment. Science361, eaam5324(2018).DOI:10.1126/science.aam5324

Joint FAO/WHO/UNU Expert Consultation on Protein and Amino Acid Requirements in Human Nutrition (‎2002 : Geneva, Switzerland)‎, Food and Agriculture Organization of the United Nations, World Health Organization & United Nations University. (‎2007)‎. Protein and amino acid requirements in human nutrition : report of a joint FAO/WHO/UNU expert consultation. World Health Organization. https://apps.who.int/iris/handle/10665/43411

Uyarı Bu web sitesinin içeriği bilgilendirme amaçlıdır ve kişisel tıbbi tavsiye verme amacı taşımaz. Sağlığınızla ilgili tüm sorularınız için sağlık uzmanına başvurmalısınız.

Hayat boyu beslenme : minell's projesi , hayatboyubeslenme

En çok okunanlar

Stresle başetme: Huzuru bulmanın yolu

「 Çözüm roket tasarlayıp fırlatmakta yada bilimde teknolojide değil. Özgüvende cesarette bile değil. Çözüm akılda, kalpte, gönülde. İnanç her neredeyse çözüm orada. Hapsolmuş, kaybolmuş, yalnız çaresiz kalmış, yolunu şaşırmış insanlığın çözümü.. 」

Bilinçli yemek: Aralıklı açlık nedir nasıl uygulanır

Son dönemin en çok araştırma yapılan konulardan biri de açlık. Çoğunluğu hayvanlar üzerinde denenmiş olmakla birlikte çalışmaların verdiği sonuçlar açlık hakkında daha olumlu düşünmeye teşvik ediyor. Net bir sonuca varmak için daha çok insan temelli araştırmaya ihtiyaç olduğu kesin. Fakat eldeki verilerin önemli bir kısmı en basit ifadeyle, aralıklı açlık ile iyileşen insülin yanıtı, artan büyüme hormonu olduğunu gösteriyor. Bu da daha düzenli kan şekeri, daha az yağ tutulumu ve daha az yaşlanma demek aslında. Aralıklı açlık nedir? Tıpta aralıklı oruç ( intermittent fasting ), dönüşümlü açlık ve zaman kısıtlı açlık gibi türleri olan bilinçli aç kalma hali. Aslında eskiden beri kültürlerin ve çoğu inancın da bir parçası. Türk kültüründe 'azı karar çoğu zarar' deyişi, İslami bakışta ' insana belini doğrultacak iki lokma yeter, bununla yetinmezse midenin en çok üçte biri yemeğe ..' şeklindeki sünnet, Japon adalarında 'hara hachi bunme' (腹八分目) yani '

Depreme hazırlıklı olmak: Erken uyarı sistemi

D ünyadaki en yoğun üç deprem kuşağından biri, Alp-Himalaya Deprem Kuşağında yer alan bir deprem ülkesi Türkiye 6 Şubat'a depremle uyanır. Depremden saatler sonra yakın uzak birçok ildeki telefonlarda erken uyarı sisteminin yeni bir deprem ikazı vermesiyle saniyeler içinde sarsıntı başlar. Maraş'ı ikinci yıkıcı deprem vurmuştur.

COVID-19: Hastalıkla ilişkili bulunan kriter

Dünya Sağlık Örgütü ( WHO ) tarafından 11 Mart 2020'de küresel salgın ilan edilen yeni koronavirüs hastalığı ( COVID - 19 ) için aşı çalışmaları ve aşıya karşı çelişkili görüşler devam ederken, insanımıza düşen ilk ve öncelikli tedbir kontrollü sosyal hayattır. Pandeminin getirdiği kısıtlamalar alışkanlıkları ve hayat kalitesi n i farklı şekilde etkilemiş olabilir. Fakat pandemi krizi nde süreci kısaltacak başetme yollarıda yok değil. Koronavirüs, diğer viral enfeksiyonlarda olduğu gibi kronik hastalıkların bulunduğu ve bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda daha riskli olabiliyor. Bu riskinin azaltılmasında ve bağışıklığı artırmada düzenli orta düzey fiziksel hareket , uygun beslen m e ve kaliteli uyku yu içeren hayat biçimi nin önemli bir rolü olabilir. Koronavirüs salgını içinde yaklaşan ikinci Ramazan ayında orucun , yeterli sıvı alımı, etkili beslenme ve uygun egzersiz ile desteklenmesi bağışıklık sistemini iyileştirebilir . Şuana kadar kanıtlanmış te

Hayat Boyu Beslenme: Bilinmeyen

「 Tek gerçek bilgelik, hiçbir şey bilmediğini bilmektir. 」

Göbek yağının tehlikesi ve yağ yakmanın matematiği

B el çevresinde göze çarpan bir yağlanma oluşmaya başlamışsa dikkat! Çünkü bu genişleme insulin direncinden, polikistik over sendromuna (PCOS), depresyona, demansa, uyku apnesine, kalp damar hastalıklarına, karaciğer yağlanmasına, kolon, meme, prostat kanserlerine kadar birçok hayati sorun için ihtardır.

Acı su gerçekleri: Ne kadar su harcıyoruz?

Hepimizin 💧 suya ihtiyacı var ama yeryüzünde suyun sadece % 2️.5 'i tatlı 💧 su yani içilebilir 🚰 su.

Bağırsak Beyin: Mikrobiyota nedir ne yapar

Antik Yunanca'da « küçük asa » anlamına gelen bakterilerin çoğunlukta olduğu, ve mantar, arke, virüsleri de içeren mikroorganizma topluluğuna mikrobiyota , mikro biyom yada mikrobiyal ekosistem adı verilir. İnsan mikrobiyotası ilk, anne karnında - doğum sırasında oluşmaya başlayıp yetişkin insanda, insan hücre sayısının 1.3 - 2.2 katına ve 1.5- 2 kilogram ağırlığı ile insan beyni ağırlığına ulaşır. Deri, ağız, burun, solunum sistemi, sindirim sistemi ve ürogenital sistem dahil vücudun iç ve dış bölgelerinde yaygın olarak bulunurken, bağırsak mikrobiyatası insan vücudundaki en kalabalık yerleşim yeridir, bağırsak florası olarak da adlandırılır. Henüz anlaşılamayan yollarla enterik sinir sistemi (ESS) ve merkezi sinir sisteminde (MSS) etkili olan bağırsak mikrobiyatası ; vitamin (B1, B5, B7, B9, B12, K2), nöro transmiter (serotonin, dopamin, GABA), metabolizma ve iştahı düzenleyen kısa zincirli yağ asitleri ( bütirik asit , propionik asit, asetik asit), konjuge lino

Aralıklı açlık: Sağlık etkileri

Uluslararası Hastalık Sınıflama ( ICD-11 ) kılavuzunda 5A00–5D46 kodlu Endokrin, Nutrisyonel ve Metabolik Hastalıklar sınıfında yer alan metabolik sendrom; artmış bel çevresi, yüksek kan basıncı, yüksek trigliserit, düşük HDL, bozulmuş açlık kan şekeri gibi faktörlerden en az üçünü içeren bir modern zaman sağlık sorunudur.  Genetik eğilim bir neden olmakla birlikte, temelinde masabaşı işlerle yaygınlaşan hareketsiz hayat, hazır besin zincirlerine bağımlı ve/ veya gereğinden fazla ve sağlıksız beslenmenin neden olduğu insülin direnci yatar. Bu sorunun önlenmesinde temel yöntem ise stres , si ga ra , al k ol üçlüsünden uzak, fiziksel olarak hareketli ve beslenme düzeninin de planlandığı hayat tarzı değişikliğidir. Toplumda yaygın bazı kanser türlerini de tetikleyebilen metabolik sendromun tedavisinde aralıklı açlık , yararlı bir etki oluşturabilir. Başlangıç ve bitiş zamanına göre aralıklı açlık iki sınıfa ayrılır: Şafakta başlayıp günbatımında biten, çoğunlukla insanların akt

Ödem nasıl atılır

Dokularda sıvı birikmesiyle oluşan ödem, periferik olan türünde cilde baskı uygulandığında bir süre çöküp kalan şişliktir. Fazla tuz tüketimi, hareketsizlik, altta yatan bir hastalık, bazı ilaçlar, stres, mens dönemi ( PMS ) ve gebe lik gibi hormonal değişimler, uzun dönem proteinden yetersiz beslenme bu şişliğin nedeni olabilir. Uzun süre inmeyen şişlikte gecikmeden sağlık kuruluşuna başvurmak önemlidir. Nefes almada güçlük, ağrı gibi belirtilerde acil yardım gerekir. En temel tedavi bireye ve mevcut hastalıklarına uygun makro - mikro besin ögeleri ve biyoaktif bileşenleri içeren doğru bir beslenme düzeninin dahil olduğu hayat tarzı değişikliğidir: - Ölçülü ve doğru olmak. Yararlı olanı zararlı yapan miktarıdır. İhtiyaç fazlası olan, yanlış olan bedene maddi ve manevi yük olduğu gibi başka sorunlara da yol açabilir. Bir iki mevsimlik bitkilerin her zaman ulaşılabilir olması talebin yanlış olduğunu gösterir. Daha çok daha büyük ürün hedefiyle ilaçlara boğulmuş, sistemini şa